Gense pressemødet, hvor Mette Frederiksen indfører nye coronaregler: "Situationen er meget alvorlig"

CORONA: Regeringen indfører en række nye restriktioner for at bremse epidemien med coronavirus. Statsminister Mette Frederiksen (S) understreger på et pressemøde fredag, at tiltagene sker på anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

Forsamlingsforbuddet sænkes til 10 personer fra på mandag og foreløbig fire uger frem. 

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet fredag aften.

Her præsenterede hun en række nye restriktioner, der skal forebygge, at epidemien kommer ud af kontrol.

"Vi bliver nødt til at have nogle ting droslet ned, for at vi kan holde så mange aktiviteter som overhovedet muligt åbne," sagde statsministeren.

Det skærpede forsamlingsforbud gælder ikke på skoler og arbejdspladser. Idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år er også undtaget. Her må man stadig samle op til 50 personer.

Altinget spurgte på pressemødet, om Sundhedsstyrelsen har anbefalet samtlige nye restriktioner. Det bekræftede både statsministeren og Søren Brostrøm.

Kontakttal på 1,2
De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der i øjeblikket er 125 indlagt med covid-19 på landets sygehuse.

Regeringen forventer, at antallet af indlagte vil stige de kommende uger, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

"Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning i indlæggelsestallene," sagde han. 

Sundhedsministeren fortalte, at kontakttallet i øjeblikket er 1,2. Med et kontakttal på 1,2 smitter en coronasmittet person i gennemsnit 1,2 andre personer. 

Statsministeren understregede, at regeringen med de nye tiltag håber igen at komme på forkant med epidemien.

Mundbind i det offentlige rum
Blandt de øvrige tiltag, som regeringen præsenterede, var nye krav om brug af mundbind.

Danskerne skal fremover blandt andet bære mundbind i supermarkeder, på kulturinstitutioner som biblioteker og museer og i visse situationer på ungdomsuddannelserne. Kravet om mundbind indendørs i det offentlige rum gælder foreløbig til 2. januar.

Derudover forbydes alt salg af alkohol efter klokken 22, også i detailhandlen. Restriktionen er en tilføjelse til kravet om, at restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet.

Finanslov i coronaens tegn
Finansminister Nicolai Wammen (S) gav på pressemødet udtryk for, at regeringen vil sikre hjælpepakker til de virksomheder, der bliver ramt af restriktionerne:

"Der er virksomheder, der i dag er pressede. Når vi laver nye restriktioner, så ved vi godt, at deres vilkår ikke bliver nemmere," sagde han.

Nicolai Wammen lod forstå, at de kommende finanslovsforhandlinger i høj grad kommer til at handle om, hvordan man kan hjælpe erhvervslivet.

"Vi har én meget stor opgave, når vi skal lave finanslov i de kommende måneder. Det er at få Danmark sikkert gennem krisen," sagde han.

,

Forrige artikel Frustration i KL efter lovforslag trækkes tilbage: Frustration i KL efter lovforslag trækkes tilbage: "Vi kan ikke vente på den perfekte lov" Næste artikel Efter flere års nedtur: Patientforeninger tjente flere penge på landsindsamlinger i 2019 Efter flere års nedtur: Patientforeninger tjente flere penge på landsindsamlinger i 2019