Løkke og Bent Hansen modtager Kræftens Bekæmpelses hæderpris

HÆDERSPRIS: Lars Løkke Rasmussen og formand for Danske Regioner, Bent Hansen, modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018 for at vise ekstraordinært politisk lederskab, da de i 2007 gjorde kræft til en akut sygdom og indførte kræftpakkerne.

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2018 går i år til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

De to prominente politikere modtager prisen for deres arbejde tilbage i 2007, hvor Lars Løkke Rasmussen som sundhedsminister og Bent Hansen som formand for Danske Regioner besluttede, at kræft skal betragtes som en akut sygdom og undersøges og behandles hurtigt.

Beslutningen betød, at kræftpakkerne, der skal sikre hurtig behandling til kræftpatienter, blev indført.

"Kræftpakkerne har reddet livet for tusindvis af kræftpatienter i Danmark og er den største enkeltstående forbedring for kræftpatienterne i nyere tid. Der var mange personer, der havde betydning for, at vi fik kræftpakkerne. Men de helt afgørende var de to politikere, der sagde, at nu skal der rettes op," siger formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger, som begrundelse for, at de to politikere modtager prisen. 

De to ledende politikere fik prisen overrakt af kronprinsesse Mary ved et arrangement i Skuespilhuset i København. Ud over hæderen modtager vinderne også 50.000 kroner.

Kræftpakker redder liv
En undersøgelse i tidsskriftet Lancet viste, at Danmark er et af de lande i verden, der har øget kræftoverlevelsen mest de senere år. Det skyldes blandt andet kræftpakkerne og en række tiltag på kræftområdet. 

I dag bliver cirka 80 procent af kræftpatienterne behandlet inden for de tidsfrister, som er fastsat i kræftpakkerne. Målsætningen er 90 procent.

"Vi er stadig ikke i mål. Men overordnet set er kræftpakkerne en enorm forbedring for patienterne, samtidig med at der er skabt et system, der gør, at vi kan måle, hvordan det går med at opfylde dem," siger Dorthe Crüger.

Det er ottende gang, Kræftens Bekæmpelse uddeler deres hæderspris. Kræftens Bekæmpelse ønsker med prisen at fremhæve den særlige indsats og det enestående, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg. 

Sidste års vinder var Inge Marie Svane, professor, overlæge og leder af Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital. 

Forrige artikel Fra fond til forsker: Velux Fonden giver penge til Alzheimer-projekt Fra fond til forsker: Velux Fonden giver penge til Alzheimer-projekt Næste artikel Bent Hansen: Finansministeriet skal lære at elske værdibaseret styring Bent Hansen: Finansministeriet skal lære at elske værdibaseret styring