Løkke: Regioner skal levere - ellers bliver de lukket

TRUSSEL: Regionerne får fire år til at bevise deres værd, og kan de ikke det, bliver der lavet et andet system, lyder det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Partiet har torsdag fremlagt nyt sundhedsudspil. 

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regionerne har fire år til at bevise, at de kan levere, og ellers bliver de lukket.

Sådan lød budskabet fra statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V), da Venstre torsdag eftermiddag fremlagde sit sundhedsudspil, der vil afsætte 16 milliarder kroner til et bedre sundhedsvæsen. 

"Hvis jeg bliver statsminister efter valget, vil jeg holde regionerne op på syv mål," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Målene tæller blandt andet kortere ventetid på diagnose og behandling, bedre behandling til kræftpatienter, indførelse af patientansvarlige læger og større fokus på kroniske sygdomme og demens. 

"Vi giver regionerne den her valgperiode til at levere på de syv mål, vi har sat op. Og kan man ikke det, har vi i Venstre paratheden og viljen til at finde en ny og helt anderledes måde at organisere vores sundhedsvæsen på," lød det fra Venstre-formanden.

Blåt ønske
Han pegede på, at det også var Venstre, der med Løkke som indenrigs- og sundhedsminister tog beslutningen om at nedlægge amterne og i stedet erstatte dem med fem regioner.

"Vi ønsker ikke at smide beton ud over den struktur, som vi har i dag. Vi nedlagde amterne og oprettede regionerne. Det gjorde vi alene, mens andre syntes, det var en dårlig ide. Det viste sig at give sundhedsvæsenet et enormt skub frem fremefter," sagde Løkke, der altså nu lufter muligheden for, at det skal laves om igen. 

Både Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har ytret ønske om at nedlægge regionerne, og nu lufter Venstre altså muligheden for, at det scenarie kan blive til virkelighed.

"Det er afgørende ikke at frede regionerne. Jeg siger ikke, at de skal lukkes - det bestemmer de sådan set selv - men det er meget vigtigt at lægge pres på regionerne og sige, at nu skal der leveres," sagde han og fortsatte:

"Enten leverer regionerne, og det er godt, og alle er glade. Eller også leverer de ikke, og så tager vi ansvaret for at holde patienterne glade ved at indrette sygehusvæsenet på en ny og anderledes måde." 

Onsdag fremlagde Socialdemokraterne og Radikale deres fælles sundhedsudspil. Venstre deler regeringens analyse af, at der er behov for 15 milliarder kroner mere, som de sætter af.

De er finansieret af den ramme, som efterhånden er blevet nævnt en del gange gennem valgkampen - nemlig ved at sænke ulandsbistanden og stramme udlændingepolitikken. Samtidig sætter partiet en ekstra milliard af i 2016 og 2017 til en målrettet indsats for ældre medicinske patienter.

Dokumentation

Venstres syv mål for sundhedsvæsenet 

1. Ventetiden til diagnose og behandling skal nedbringes
Ventetiden skal være kortere, så man hurtigt kan blive udredt og behandlet.

2. Mere lighed i sundhed
Venstyre vil have den geografiske ulighed i sundhed reduceret bl.a. med bedre brug af telemedicin og et styrket nært sundhedsvæsen.

3. Kræftpatienterne skal behandles til tiden
Kræftpatienter skal behandles akut og til tiden.

4. Overbelægningen skal reduceres markant

5. Der skal indføres patientansvarlige læger
Venstre vil indføre patientansvarlige læger for kræftpatienter, og derefter skal de udbredes til andre dele af sundhedsvæsenet.

6. Større fokus på demens og kroniske sygdomme
Der skal være højere kvalitet i indsatsen for de kroniske patienter gennem en mere målrettet, systematisk og sammenhængende indsats. Demenssygdomme skal opspores og diagnosticeres hurtigere.

7. Hurtig og effektiv genoptræning
Man skal hurtigere og mere effektivt kunne få genoptræning, så færdigbehandlede patienter kan vende tilbage til en normal hverdag. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00