Debat

Medicinalfirma: Kræftplan glemmer ny medicin

DEBAT: Regeringens Kræftplan IV glemmer fuldstændigt at anerkende, at kræftpatienter også i fremtiden skal have adgang til de nyeste og mest innovative medicinske behandlinger, mener Ron Park, administrerende direktør i Roche A/S.

Foto: Roche
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ron Park
Administrerende direktør for Roche A/S

Som verdens og Danmarks største bioteknologiske virksomhed inden for onkologi vil Roche gerne byde Sundheds- og Ældreministerens ambitiøse udkast til en ny Kræftplan IV velkommen. Kræftbehandlingen har i de seneste 10 år gjort store fremskridt, og kræftpakkerne ser ud til at virke. Vi har stort set indhentet efterslæbet på overlevelsen blandt kræftpatienter i forhold til de øvrige nordiske lande.

Flere medicinske kræftbehandlinger har vist en livsforlængelse på adskillige år inden for kræftsygdomme, som patienter tidligere døde af. Senest har formand for Danske Regioner, Bent Hansen, derfor udtalt, at Danmark nu kan sammenligne sig med de bedste, og at vi nu kan dreje fokus og begynde at se på, hvordan livet kan leves med kræft som en kronisk, men ikke nødvendigvis dødelig sygdom.

Den fremtidige kræftbehandlings succes skal altså ikke længere alene måles på helbredelse og overlevelse efter en behandlingsindsats – men derimod også på patienternes livskvalitet og rehabilitering. Det er vi i Roche enige i. Det er også baggrunden for, at Roche i samarbejde med Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO), Altinget og 13 andre sundhedsaktører har taget initiativ til den første politiske landskonference om kræft 13. oktober (www.kraeft360.dk) for at drøfte, hvordan vi skaber endnu bedre rammer for kræftpatienter fremover.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Udspil udelader nye typer behandlinger
Vi er dog ikke enige i, at det nu kun drejer sig om at sikre større livskvalitet og rehabilitering for kræftpatienter. Kræft er fortsat den mest dødelige sygdom. Der opstår årligt 39.000 nye kræfttilfælde, og hver tredje dansker får konstateret kræft. Derfor er vi også forundrede over, at udkastet totalt har udeladt enhver form for anerkendelse af betydningen og værdien af, at danske kræftpatienter også i fremtiden skal have adgang til de nyeste og bedste medicinske behandlinger.

Meget er sket i de sidste få år, hvor vi nu oplever, at banebrydende medicinske behandlinger resulterer i, at patienter overlever kræftsygdomme, der var uhelbredelige for blot få år siden. Det skyldes særligt udviklingen af målrettet eller præcisionsmedicin, der udvikles på baggrund af forskningsmæssige landvindinger og en stadig mere detaljeret viden om de enkelte kræftsygdommes opståen og vækst. Udviklingen inden for præcisionsmedicin vil kun accelerere i den nærmeste fremtid. Senest er der også udviklet lægemidler, der stimulerer kræftpatientens eget immunforsvar til at bekæmpe kræften, hvilket både har påvist effekt inden for blandt andet modermærkekræft, nyrekræft, blærekræft og lungekræft og har vundet indpas som standardbehandling mod flere kræfttyper.

Meget er sket i de sidste få år, hvor vi nu oplever at banebrydende medicinske behandlinger resulterer i at patienter overlever kræftsygdomme, der var uhelbredelige for blot få år siden.

Ron Park
Administrerende direktør for Roche

Begge disse innovative medicinklasser vurderes bredt at være et paradigmeskift i kræftbehandlingen. Vi er således på vej til at tage den medicinske udvikling til helt nye højder. Andre lande udnytter allerede denne innovation og sikrer, at der er økonomiske midler til at finansiere den. Det bør Danmark også gøre!

Kræftplan bør øremærke midler til ny behandling
Hvorfor anerkendes dette ikke i udkastet? Særligt når en række førende sundhedsaktører og læger for nylig også har tydeliggjort, hvilken værdi disse innovative lægemidler må forventes at have i fremtiden, samtidig med at en nyere undersøgelse viser, at anvendelse af disse nye og dyrere lægemidler har potentiale til at medføre lavere driftsudgifter, således at de samlede omkostninger ved anvendelse af disse, er på niveau med tidligere.

Kræftplan IV bør sikre, at læger og hospitaler kan benytte de nyeste og mest effektive lægemidler og behandlingsmetoder. Det kræver, at politikerne sikrer en klar øremærkning af økonomiske midler til ny behandling i Kræftplan IV, hvilket også er i tråd med, hvad nogle af de førende danske kræfteksperter har anbefalet. Det må og bør være en nøgleprioritet i denne endelige Kræftplan IV, hvis vi skal sikre patienter adgang til nye banebrydende medicinske udviklinger, der ikke kun skal højne patienters livskvalitet, men også potentielt helbrede.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00