Medicoindustrien: Hold incitamenter fri for politisk støj

INCITAMENTER: Medicoindustrien støtter incitamentsudvalgets anbefalinger til, hvordan en tilpasning af DRG-systemet kan give plads til flere telemedicinske løsninger, men advarer mod, at arbejdet drukner i politisk støj.
Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien, ser positivt på incitamentsudvalgets anbefalinger om ændring af DRG-taksterne.
Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien, ser positivt på incitamentsudvalgets anbefalinger om ændring af DRG-taksterne.Foto: Medicoindustrien
Klaus Ulrik Mortensen

Det er vanskeligt ikke at erklære sig enig i de tilpasningsmål, der opstilles i rapporten. Der lægges vægt på, at alle led i sundhedssektoren kan se deres rolle og se et incitament til at understøtte det samlede behandlingsforløb.

Peter Huntley
Direktør Medicoindustrien

Det var ikke første gang, Medicoindustrien var ude med riven efter DRG-systemet, da brancheorganisationens direktør, Peter Huntley, tidligere på måneden i et debatindlæg i Børsen skældte ud på modellen, som forsinker udbredelsen af telemedicinske løsninger.

Nu er regeringens incitamentsudvalg så nedkommet med en 180 sider lang rapport, som giver en række bud på, hvordan man - som titlen på arbejdet også antyder - skaber ”Bedre incitamenter i sundhedsvæsenet”.

Et af de områder, udvalget har arbejdet særligt nøje med, er det såkaldte DRG-system (Diagnose Relaterede Grupper), hvor afdelingerne tildeles penge efter hvilke og hvor mange behandlinger, de foretager.

Først kortlægger rapporten den gældende finansieringsmodel. Herefter opstiller den fremtidige udfordringer og mulige tilpasninger af modellen.

“Det er vanskeligt ikke at erklære sig enig i de tilpasningsmål, der opstilles i rapporten. Der lægges vægt på, at alle led i sundhedssektoren kan se deres rolle og se et incitament til at understøtte det samlede behandlingsforløb,” siger direktør Peter Huntley.

Rapporten definerer fire tilpasningsmål
De fire tilpasningsmål, som direktøren refererer til, anbefaler at tilpasse DRG-systemet til:


Han vurderer, at rapportens styrke ligger i, at der anlægges en helhedsbetragtning af hele finansieringssystemet og incitamentsmodellen, hvorunder telemedicin er en delmængde.

Telemedicinske løsninger er foreløbig muliggjort uden for DRG-systemet gennem DAGS og såkaldte ”ambulante substitutionspakker”. Dette er foreløbig sket inden for fem områder: Pacemakerkontrol, lungefunktionsundersøgelse, anti-koagulationsbehandling, en palliativ indsats og geriatri.

“Vi lægger vægt på, at det fremtidige finansierings- og incitamentssystem baner vej for, at tværsektorielle behandlingsformer i højere grad indgår som naturlige behandlingsformer, der ikke skal udløse særlige substitutionspakker for at blive implementeret,” siger Peter Huntley.

Huntley: Ikke for meget politisk støj
Han håber derfor, at rapportens mål kan opfyldes hurtigst muligt uden unødig politisk støj. Her skeler han til konflikten mellem regeringen og regionerne om omfanget af aktivitetsbestemt finansiering, som han frygter kan ende med at blokere for en effektiv fornyelse af systemet.

“Det ser dog aldrig kønt ud, når en rapport medtager mindretalsudtalelser. Til trods for enigheden om de opstillede mål, fremgår det med al tydelighed, at der er knaster, hvor parterne ikke er helt enige om midlerne,” siger han med henvisning til regionernes mindretalsudtalelse i rapporten.

Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag sagde i forbindelse med sidste uges præsentation af rapporten, at konklusionerne ville blive draget ind i økonomiforhandlingerne mellem regionerne, kommunerne og regeringen.

Enighed om udvikling af DRG-system
Altinget.dk erfarer, at parterne i store træk er enige om en udvikling af DRG-systemet, så det bliver mere tidssvarende. En del af den øvelse er at sikre flere telemedicinske takster på relevante områder.

Definitionen af, hvilke områder der skal omfattes af nye takster, sker med tæt inddragelse af de lægevidenskabelige selskaber, idet udgangspunktet er, at der er dokumentation for, at der er tale om en relevant ydelse. I rapporten nævnes der en række eksempler på fremadrettet udvikling af DRG-systemet, som der således er bred tilslutning til:


Men uenighed om anvendelsen
Uenigheden mellem parterne går derimod snarere på anvendelsen af DRG-systemet.

I dag bliver DRG-systemet anvendt som grundlag for udmøntning af den statslige aktivitetspulje. Det betyder, at regionerne modtager et finansieringsbidrag baseret på, hvor meget aktivitet de leverer. Den aktivitet, der er tale om, opgøres på baggrund af DRG-systemet.

Danske Regioner ønsker, at den aktivitetsbaserede finansiering afskaffes. Dermed skal DRG-systemet ikke bruges som grundlag for udmøntning af en del af den statslige finansiering af regionerne.

Det øvrige udvalg har foretrukket, at der fastholdes et aktivitetsbaseret element i regionernes finansiering, men at dette moderniseres, så det i højere grad er i stand til at tage hånd om de udfordringer, sundhedsvæsenet står overfor - herunder stigende efterspørgsel og snævrere rammer.

Dokumentation
Udvalget for Bedre Incitamenter blev nedsat af regeringen i april 2012.
 
Udvalget har været sammensat af repræsentanter for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse (formand), Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danske Regioner og KL.
 
Eksperter fra sundhedsvæsenet, forskningsverdenen mv. er løbende blevet inddraget i udvalgets arbejde.

0:000:00