Debat

Medicoindustrien: Life science er et dansk guldæg, der nu bliver pudset

DEBAT: Danmark har et stort potentiale som life science-nation. Derfor skal en ny vækstplan give flere ressourcer til at få godkendt medicinsk udstyr, skriver Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien.

Foto: /Pressefoto/Medicoindustrien
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Huntley
Direktør, Medicoindustrien

Life science er en af dansk erhvervslivs guldæg, og med regeringens vækstplan for life science, som præsenteres i dag, bliver guldægget nu pudset.

Danmark er en life science-nation. Målt på vækst, forskningsintensitet, produktivitet, uddannelsesniveau, eksport og patentaktivitet ligger sektoren et godt stykke over det danske erhvervsgennemsnit. Og potentialet er endnu større.

Life science vinder på viden
Danmark har således en række lægemiddel- og medicovirksomheder, som på hver deres område ligger i forreste række på verdensplan.

Fakta
Deltag i debatten!

Life science-branchen udtrykker dermed præcist den ambition, som alle politikere kan samles om, nemlig at vi skal ”vinde på viden”.

Når Danmark råder over sådan et guldæg, er det vigtigt, at det bliver pudset, så det også kan skinne i fremtiden. Det har regeringen erkendt med sine seneste initiativer på life science-området.

Et life science-kontor skal anvendes til at forankre dialogen mellem industrien og de berørte ministerier. Det er en helt afgørende præmis for at opnå en løbende optimering af rammevilkårene.

Peter Huntley
Direktør, Medicoindustrien

I efteråret 2017 præsenterede regeringen en generel vækstplan, og fredag lanceres – som tillæg til den første plan – en mere branchespecifik vækstplan for life science.

Dermed er der blevet lyttet godt efter, da regeringens vækstteam for life science i foråret 2017 kom med 17 anbefalinger til, hvordan den life science-branchen kan vokse endnu mere.

De to vækstplaner medtager i vidt omfang de mange gode anbefalinger fra vækstteamet, og vækstplanen dækker således sektorens behov bredt – fra forskning til afsætning.

Der er derfor god grund til at takke regeringen for de nye rammevilkår, der er blevet lagt for branchen.

Forhåbentlig vil vækstplanen for life science blive bredt vedtaget i Folketinget på samme måde, som et bredt Folketing stod bag implementeringen af den første vækstplan.

Der skal etableres et life science-kontor
Helt centralt i den vækstplan, som regeringen lancerer fredag, står etableringen af et life science-kontor. Noget, som life science-industrien længe har haft på ønskelisten.

Nogle har endog talt om et life science-ministerium. Som en start på den ambition er det helt afgørende, at vi får opbygget et stærkt life science-kontor, som får adresse i Erhvervsministeriet men med tæt kontakt til både Sundhedsministeriet, Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet.

Der er brug for en bred koalition for at sikre en bred koordinering af initiativerne.

Et life science-kontor skal anvendes til at forankre dialogen mellem industrien og de berørte ministerier. Det er en helt afgørende præmis for at opnå en løbende optimering af rammevilkårene.

Manglende produktgodkendelser rammer patienterne
Medicoindustrien står aktuelt over for helt særlige udfordringer med at få flere ressourcer til godkendelse af medicinsk udstyr.

Konsekvenserne af de manglende ressourcer er store; virksomhedernes produkter introduceres langt senere på markedet end beregnet, og det går i sidste ende ud over patienterne, som ikke kan få den nyeste og bedste behandling.

Vækstplanen peger ikke direkte på en løsning af dette vigtige problem, men det glæder os dog, at vækstplanen lægger op til, at problemet skal håndteres hurtigt og i nær fremtid.

Det særligt glædelige ved vækstplanen er, at den imødekommer life science-sektoren under ét, hvor løsninger for både lægemiddel- og medicoindustrien sammentænkes.

Dette flugter ganske fint med den markedstendens, hvor vi ser en fortsat konvergens mellem lægemidler og medicinsk udstyr. Dermed tager vækstplanen udgangspunkt i markedsudviklingen.

Vi ser frem til en konstruktiv debat om vækstplanen i Folketinget for at få en stærk implementering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00