Mette Frederiksen til sundhedspersonale: I udretter hverdagens små mirakler

ÅBNINGSTALE: Mette Frederiksen (S) lovede bedre forhold for sundhedsvæsenets personale i sin åbningstale. Patientforeningerne blev til gengæld opfordret til at holde igen med krav om nye rettigheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Velfærden er blevet for slidt, og omsorgen drukner i New Public Management og pseudoarbejde.

Det var nogle af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen (S), der i sin åbningstale tirsdag henvendte sig direkte til en række af sundhedsvæsenets store personalegrupper − sygeplejersker, læger, jordemødre og sosu-assistenter:

"I skaber den tryghed og de muligheder, der gør Danmark til Danmark. I udretter hverdagens små mirakler. Vigtigere bliver det ikke. Alligevel bliver I presset. År efter år."

Mette Frederiksen slog fast, at regeringen vil gøre op med den udvikling:

"I de aftaler, vi har indgået med regioner og kommuner, lægger vi en bund under velfærden. Så der kan ansættes flere sosu-assistenter og sosu-hjælpere, når der bliver flere ældre," sagde hun og nævnte også regeringens ambition om at ansættte 1.000 ekstra sygeplejersker.

Hold igen med krav og detailstyring
I talen slog Mette Frederiksen samtidig til lyd for et opgør med bureaukrati i den offentlige sektor. Som eksempel nævnte hun forholdene i hjemmeplejen:

"Medarbejdere i ældreplejen bruger halvdelen af deres tid sammen med de ældre. Den anden halvdel går til at dokumentere, holde møder, dosere medicin, transport fra den ene borger til den anden og så videre. Medicinen skal selvfølgelig doseres. Og dagvagten skal vide, hvad der er sket under nattevagten. Men er der andre opgaver, vi kan undvære?" spurgte statsministeren.

Hun gav selv et bud på svaret, da hun slog fast, at regeringen vil foreslå en nærhedsreform, der skal skrue ned for detailstyringen af den offentlige sektor. I stedet skal politikerne have tillid til den lokale faglighed og ledelse.

Det vil kræve nye takter fra både politikere, kommuner, fagforeninger og borgere, sagde Frederiksen − og sendte en hilsen til patientforeningerne:

"Hvordan holder man igen med at kræve nye rettigheder?" spurgte hun retorisk.

Diskussion af frit valg
I forlængelse af kritikken af bureaukrati lagde statsministeren også op til en diskussion af frit valg i hjemmeplejen:

"Når borgeren skal have mulighed for at vælge for eksempel rengøring fra et privat firma, kræver det, at opgaven er helt præcist defineret," sagde hun og fortsatte:

"Spørgsmålet er, om en del af minuttyranniet i ældreplejen er opstået på grund af inddragelse af private aktører og frit valg."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00