Mindeord: Professor, æresdoktor James Vaupel (76)

Professor, æresdoktor James W. Vaupel, Odense, er død, 76 år gammel, og i den anledning skriver Jens Ringsmose, Marianne Holmer, Sten Rynning og Ole Skøtt, henholdsvis rektor og dekaner på Syddansk Universitet, mindeord.

Rasmus Nielsen

Vores universitet og Danmark, ja, hele verden, har mistet en førende demograf og aldringsforsker. På SDU var Jim Vaupel professor i sundhedsvidenskab, i naturvidenskab og i samfundsvidenskab. Og han var æresdoktor ved flere universiteter, modtog en lang række internationale priser og var indstillet til Nobelprisen flere gange.

Jim Vaupel blev født i New York 2. maj 1945. Han tog sin universitetsuddannelse på Harvard University og fik også sin ph.d.-grad her i 1978. Jim Vaupels forskede i aldringens biologi, epidemiologi og demografi. Og han studerede de store spørgsmål. Frem til århundredskiftet mente man, at der er en biologisk defineret øvre grænse for menneskers forventede levetid. Det afviste Jim Vaupel i en meget kendt artikel i Science i 2002.

Senere kunne han påvise, at vores forventede levetid øges med næsten tre måneder om året for kvinder og lidt mindre for mænd.

0:000:00