Minister begraver kritik: Diagnose-misbrug ikke et problem

OVERDIAGNOSTIK: Sygdomsdiagnoser bruges i stigende grad i sagsbehandlingen på det sociale område, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør tidligere i år. Karen Ellemann og KL har nu valgt at sparke advarslen til hjørne.

Diagnoser 'misbruges' i stigende grad som adgangsbillet til sociale ydelser, mener blandt andet Sundhedsstyrelsens direktør.  
Diagnoser 'misbruges' i stigende grad som adgangsbillet til sociale ydelser, mener blandt andet Sundhedsstyrelsens direktør.  Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Søren Elkrog FriisOle Nikolaj Møbjerg Toft

Vi tror ikke, at en samtale med KL er nok

Karina Adsbøl
Handicapordfører, Dansk Folkeparti

Sundhedsfaglige diagnoser bliver misbrugt i sagsbehandling på socialområdet, fordi en konkret diagnose i stigende grad er adgangsbillet til sociale ydelser.

Sådan lød advarslen fra Sundhedstyrelsens direktør Søren Brostrøm i foråret.

Læs også: Styrelsesdirektør advarer mod stigende "misbrug" af diagnoser

Dokumentation

Det er der tidligere sagt om sagen

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, 18. marts 2016:

"Lægefaglige diagnoser sniger sig i stigende grad over i den socialfaglige sagsbehandling. For at kunne få en ydelse efter sociallovgivningen, bliver der et stigende krav om, at diagnosticerede har bestemte diagnoser."

"I stigende grad bliver diagnosen brugt i vores samfund og kultur som forklaring til at skabe forståelse. Hvis man eksempelvis har et barn, som har en adfærds- og indlæringsproblemer, så er det forløsende, når man får ADHD-diagnosen. Fordi lige pludselig så forstår man barnet. Det er også et behov, jeg anderkender."

"Man skal passe på den balance mellem behovet for anerkendelse og så risikoen for stigmatisering. Der er mange, som har behov for at blive udredt og få en diagnose for at komme videre. Men der er også nogle, som bliver stigmatiserede af en diagnose i eksempelvis psykiatrien."

Jakob Kjellberg, professor hos KORA, 18. marts 2016:

"Det er langt fra altid, at man kan opdele folk i syge og raske. Vi er alle sammen midtimellem. Men med den store fokus på diagnoser, så bliver lægestanden den store overdommer i sociale spørgsmål."

"Risikoen er, at man bliver fastholdt i sin sygdom ved at få en diagnose. Meningen med diagnosen er jo tværtimod, at lægen har et redskab til at finde den rette behandling, så man kan komme fri af sin sygdom."

"Det er langt fra altid, at man kan opdele folk i syge og raske. Vi er alle sammen midtimellem. Men med den store fokus på diagnoser, så bliver lægestanden den store overdommer i sociale spørgsmål."


0:000:00