Debat

Neuropsykolog: Brug millionerne til hjerneskaderehabilitering med omtanke

DEBAT: 20 millioner kroner til servicetjek af blandt andet genoptræningsindsatser er endnu ikke ordentligt implementeret. Det er et stort problem, som der skal gøre noget ved, skriver Birgitte Hysse Forchhammer, ledende neuropsykolog ved Rigshospitalet.

Selv om de blev vedtaget for to år siden, er den stadig ikke fuldt implementeret i flere regioner, skriver Birgitte Forchhammer.
Selv om de blev vedtaget for to år siden, er den stadig ikke fuldt implementeret i flere regioner, skriver Birgitte Forchhammer.Foto: Lars Møller/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Hysse Forchhammer
Ledende neuropsykolog, Rigshospitalet

Der er afsat 20 millioner på finansloven til et servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade.

Kommissoriet for det nye servicetjek lægger op til, at særlig udarbejdelse af genoptræningsplaner skal ses efter i sømmene.

At der er store problemer med implementering af lovgivningen om genoptræning og genoptræningsplaner har blandt andet Rigsrevisionen påpeget i en kritisk rapport fra 2016. På trods af at lovgivningen blev vedtaget for over to år siden, er den fortsat mangelfuldt implementeret i landets regioner.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det er et stort problem, som der skal gøre noget ved. Men inden vi bruger for mange millioner på fornyede udvalgsarbejder og konsulentrapporter, bør ikke mindst landets regioner tage sig sammen og understøtte implementering af lovgivningen.

Det kan gøres uden betydelig resursetilførsel, men kræver ledelsesmæssig og administrativ vilje.

På trods af mange gode intentioner og national enighed mellem stat, regioner og kommuner om indførelse af lovgivningen, så må vi i dag konstatere, at implementeringen er gået alt, alt for langsomt.

Birgitte Hysse Forchhammer, ledende neuropsykolog, Rigshospitalet

Fem grunde til at det ikke er gået godt
Begrundelse for at have særlige retningslinjer for hjerneskade patienter er, at denne patientgruppe ofte har komplekse kombinationer af fysiske, mentale og kommunikative vanskeligheder, som kræver specialiserede og tværfaglige indsatser.

Derfor understreger vejledningen om genoptræning blandt andet, at genoptræningsplanen skal udarbejdes tværfagligt og med mulighed for at give detaljerede og nuancerede beskrivelser af disse patienters komplekse behov.

Et andet formål med at indføre bekendtgørelsen om genoptræning er at give mulighed for at stratificere patienter til forskellige, mere eller mindre specialiserede genoptrænings-/rehabiliteringsniveauer.

Formålet er dels at give en mere præcis rådgivning til den modtagne kommune, dels at muliggøre en landsdækkende indsamling af data, der belyser genoptræningsbehov.

Viden, vi aktuelt ikke har i Danmark.

På trods af mange gode intentioner og national enighed mellem stat, regioner og kommuner om indførelse af lovgivningen, så må vi i dag konstatere, at implementeringen er gået alt, alt for langsomt.

Det er imidlertid ikke svært at identificere, hvorfor det ikke er gået så godt:

  1. For det første gik man over til nye krav til indhold i genoptræningsplanen på et tidspunkt, hvor det dokument, der skulle anvendes til at kommunikere med kommunen, ikke var revideret. Det tog mere end et år (!) at få dette nye dokument udformet.
  2. En anden udfordring har været, at hele projektet blev søsat på et tidspunkt, hvor det endnu ikke var muligt at foretage en korrekt registrering af, hvilket specialiseringsniveau der blev angivet i genoptræningsplanen. Derfor eksisterer der forsat ikke troværdige data, der belyser antal genoptræningsplaner og fordeling af specialiseringsniveauerne på landsplan. Det er i dag teknisk muligt at registrere dette, men der er forsat behov for at sikre, at en korrekt gennemføres.
  3. En tredje udfordring har været, at en korrekt brug af genoptræningsplanen fordrer, at tværfagligt personale undervises i, hvordan den skal udfyldes. Men en sådan undervisning er ikke systematisk gennemført på landets sygehuse.
  4. En fjerde udfordring består i, at en genoptræningsplan, der henviser til rehabilitering på specialiseret niveau, kun må udarbejdes af hospitalsafdelinger, som ifølge specialeplanen er godkendt til at udføre rehabilitering på regionalt specialiseret niveau. Dette regionale specialiseringsniveau er ikke indført i alle landets regioner. Dette har skabt forvirring og forsinket en systematisk implementering.
  5. Den sidste udfordring er, at genoptræningsplanen, der henviser til rehabilitering på specialiseret niveau, forudsætter en tæt tværsektoriel dialog. Heller ikke på dette punkt er der systematisk arbejdet med at udarbejde aftaler om retningslinjer for samarbejde, hvilket har ført til forvirring, misforståelser og forsinkelser.

Fire vigtige områder
Ovenstående barrierer er ikke uoverkommelige. Nogle af dem er der allerede fundet tekniske løsninger på. Andre kan overkommes, uden betydelige ressourcer, men fordrer ledelsesmæssig ansvarlig handling.

Uden forudgående konsulentudredning ville vi kunne nå meget langt, hvis vi blev enige om:

  • At der udarbejdes et ensartet undervisningsmateriale, som kan anvendes på alle relevante hospitalsafdelinger
  • At de lokale afdelingsledelser påtager sig ansvaret for at sikre korrekt registrering af specialiseringsniveau
  • At alle regioner tager det sidste skridt til implementering af regionalt specialiserede rehabiliteringsniveau
  • At der regionalt udarbejdes enkle og ensartede retningslinjer/samarbejdsaftaler for, hvordan hospitaler og kommuner kommunikerer omkring de relativt få rehabiliteringsplaner på specialiseret niveau.

Lad os give genoptræningsplanen en chance, for eksempel i en fem-årig periode, og derefter tage stilling til, om det virker efter hensigten.

Og lad os så bruge de 20 millioner på de hjerneskadede patienter, for eksempel udmøntet i en pulje, som kommunerne kan dele til medfinansiering af de relativt dyre, specialiserede rehabiliteringsforløb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00