"Nu skal jeg finde et parti"

INTERVIEW: Den netop aftrådte formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, er ikke færdig med lægelig fagpolitik, og måske går hun ind i politik.
Foto: Yngre Læger
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kan den netop afgåede formand for Yngre Læger finde på at stille op for et politisk parti? Hvordan vurderer hun seriøsiteten blandt Folketingets sundhedspolitikere? Og hvad har sundhedspolitik fyldt mest, mens 47-årige Lisbeth Lintz har været formand for Yngre Læger?

Det får vi bud på fra Lisbeth Lintz selv, her kort efter at hun har overladt formandsposten til Camilla Rathcke, der blev valgt på Yngre Lægers repræsentantskabsmøde forleden. Et skifte, der finder sted, fordi foreningens vedtægter kun tillader den samme formand at sidde i seks år.

Seks år lyder måske ikke af så meget. Men i sundhedsvæsnet er det lang tid. Hun blev formand under det økonomiske opsving, mens pengene strømmede ind i sundhedsvæsnet.

Og her fire sundhedsministre og en økonomisk krise senere forlader hun formandsposten, mens sundhedsvæsnet oplever de mindste økonomiske vækstrater i årevis.

Fakta

Lisbeth Lintz

  • 47 år. 
  • Har læst medicin på Københavns Universitet. 
  • Speciallæge i intern medicin og geriatri.
  • Er speciallæge på Bispebjerg Hospitals Enhed for Tværsektoriel Udredning.
  • På TUE arbejdes med at udvikle hurtige og gode udrednings- og behandlingsforløb for svækkede ældre medicinske patienter. Målet er at undgå lange indlæggelser og genindlæggelser.
  • Formand for Yngre Læger fra 2007 til 2013

 

"Men jeg er optimistisk på sundhedsvæsnets vegne. Jeg er ret sikker på, at der også i fremtiden vil være massiv opbakning til det primært offentlige sundhedsvæsen, som vi kender det i dag," siger Lisbeth Lintz, der startede på medicinstudiet i 1987.

Kampen med fireårs-reglen
Som formand for Yngre Læger har det været kampen mod den forhadte fireårs-regel, der har domineret Lisbeth Lintz´ formandsperiode.

Hendes forgænger blev væltet til fordel for Lisbeth Lintz, primært fordi fireårs-reglen blev indført. Formålet med reglen er at tvinge de yngre læger til ikke at udsætte deres speciallægeuddannelse længere end fire år, ved at de ellers mister retten til at få en speciallægeuddannelse i Danmark.
Reglen er blevet indført for at få flere læger til i højere grad at søge mod de mindre populære specialer.

Det var med Lisbeth Lintz som formand, at de første læger begyndte at blive ramt af fireårs-reglen.

Massiv lobbyindsats på Christiansborg, stadig mere kradse læserbreve og til sidst demonstrationer og happenings for at få sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at droppe reglen har stort set ikke virket.

"Det havde da været rart at slutte formandsperioden med, at fireårs-reglen blev lagt i graven. Men en af mine erfaringer er, at forandringer sker igennem lange, seje træk," siger Lisbeth Lintz. 

Sundhedsminister Astrid Krag har ikke givet sig, bortset fra at hun har nedsat et udvalg, der skal søge at finde på en alternativ løsning til fireårs-reglen. Samtidig har de unge læger fået en begrænset mulighed for at få udsættelse fra at blive ramt af fireårs-reglen.

Positiv vurdering af de fleste ordførere
Når hun skal pege på de to andre områder, der har fyldt mest i formandskabet, er det Yngre Lægers kamp for at sikre gode akutmodtagelser på de nye og færre sygehuse. Målet for Yngre Læger har været, at akutmodtagelserne bliver bedre for både patienterne og lægerne under uddannelse.

Læger under uddannelse har nemlig traditionelt alene taget imod patienterne på de skæve tidspunkter.

Yngre Lægers indspark til bedre kvalitet og mere sammenhæng i sundhedsvæsnet kommer ind på Lisbeth Lintz´ tredjeplads.

Med fireårs-reglen og de andre kæpheste har Lisbeth Lintz været massiv kontakt med Folketingets sundhedsordførere.

"Generelt så er partiernes sundhedsordførere rigtigt dygtige og flittige. De sætter sig ind i tingene, og de spørger faktisk for at blive klogere," siger Lisbeth Lintz, der dog uden at nævne navne slår fast, at der også er undtagelser blandt ordførerne.

"Det er ofte de samme, der ikke dukker op, når vi har foretræde i Sundhedsudvalget. Faktisk undrer det mig, at der er nogle af ordførerne, som jeg så godt som aldrig ser, når jeg i forskellige sammenhænge møder Folketingets Sundhedsvalg," siger Lisbeth Lintz, der understreger, at hovedindtrykket af sundhedspolitikerne er positivt.

"Jeg fornemmer, at de fleste ordførere faktisk gerne vil prioritere mange af de tiltag, vi anbefaler. Men vi må også erkende, at sundhedsordførerne oftest ikke hører til i toppen af partiernes hierarki. Så beslutningskraften til at finde pengene ligger ikke hos dem," siger Lisbeth Lintz.

Mit parti er....
På spørgsmålet om hun selv kunne finde på at stille op som folkevalgt politiker, er det hurtige svar fra Lisbeth Lintz, at hun skam allerede er blevet spurgt.
"Men mens jeg har været formand for Yngre Læger, så har jeg fundet det forkert at være medlem af et parti. Så nu glæder jeg mig faktisk til at have tid til at gennemlæse partiprogrammerne for at finde ud af, hvor jeg passer bedst ind," siger Lisbeth Lintz. Hun finder det langt fra usandsynligt, at hun på et tidspunkt går ind i politik.

Hun skal dog trykkes noget mere på maven for at rykke ud med, om det er i rød eller blå blok. 

"Jeg vil sige så meget, at jeg går ind for, at man fører en ansvarlig økonomisk politik," siger Lisbeth Lintz. Hun vil dog også godt erkende, at hun befinder sig et sted i midten af dansk politik. Det flugter også med flere af hendes sundhedspolitiske meldinger i interviewet.

Hun synes, at det var en god ide, at man indførte behandlingsgarantien for at få afskaffet problemerne med ventelisterne til planlagte operationer. Hun foretrækker den nuværende differentierede behandlingsgaranti, som S-SF-R regeringen har indført.

Sundhedsforsikringer: Spild af penge
Omvendt synes hun, at danskernes milliard-forbrug af private sundhedsforsikringer ville være bedre brugt i det offentlige sundhedsvæsen.

"Jeg synes, det er ærgerligt, at de mange penge ikke kommer alle patienter gode, ved at alle pengene bliver brugt direkte i det offentligt finansierede sundhedsvæsen. Forsikringsselskaberne skal jo også tjene penge på sundhedsforsikringerne," siger Lisbeth Lintz.
Og når vi nu taler penge, så mener Lisbeth Lintz, at politikerne og lægerne oftere skal afvise at indkøbe nye lægemidler. I hvert fald, hvis de er markant dyrere, uden at de er markant bedre end de eksisterende.

"Vi skal have en mere sikker viden om, om de nye lægemidler eller behandlinger er pengene værd, i forhold til det vi allerede bruger," siger Lisbeth Lintz, der så samtidig peger på politikernes rolle. 

"Jeg synes, politikerne for ofte dropper at følge eksperternes anbefalinger, fordi der har været lidt kritik i medierne. Ikke fordi man skal ignorere kritik. Men det er ofte enkeltsager, der får politikerne til at vende på en tallerken," siger Lisbeth Lintz.

I forhold til Lisebeth Lintz´ fremtid er det dog sikkert, at hun fortsætter i Lægeforeningens og Yngre Lægers repræsentantskab, hvor hun er valgt frem til 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Lintz Christensen

Formand, Akademikerne
cand.med. (Københavns Uni. 1994), speciallæge i geriatri, speciallæge i intern medicin

0:000:00