Ny forskning: Lungekræft koster samfundet dyrt

KRÆFT: Lungekræft er den dyreste af alle kræftformer, viser ny rapport fra SDU. Samfundet kan spare stort ved bedre rygeforebyggelse, siger Kræftens Bekæmpelse.

Lungekræft står ifølge en ny rapport for 15 procent af de samlede samfundsøkonomiske omkostninger på kræftområdet.
Lungekræft står ifølge en ny rapport for 15 procent af de samlede samfundsøkonomiske omkostninger på kræftområdet.Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall

Lungekræft er den næsthyppigste kræftform i Danmark, men alligevel den klart dyreste.

Det viser en ny forskningsrapport fra COHERE ved SDU.

Her har forskere opgjort de samfundsøkonomiske omkostninger ved forskellige kræftformer, og lungekræft udgør ifølge rapporten 15 procent af de samlede omkostninger.

Dokumentation

Fakta fra og om rapporten

* I Danmark blev knap 19.000 mænd og 18.000 kvinder diagnosticeret med kræft i 2013.

* I 2013 var der 2.270 nye tilfælde af lungekræft hos kvinder, mens 1.744 døde af sygdommen. Tallene for mænd lød i samme periode på 2.198 nye tilfælde og 1.873 dødsfald.

* De samfundsøkonomiske omkostninger for lungekræft lyder over fem år på i alt 1.775.541.245 kroner (1,7 milliarder kroner).  

Forskerne har opgjort de samfundsøkonomiske omkostninger over en femårig periode fra året før diagnosen til tre år efter. De samfundsøkonomiske omkostninger inkluderer direkte sundhedsomkostninger, tabt arbejdsfortjeneste og produktivitetstab hos patientens eventuelle partner.

Omkring 83 procent af omkostningerne udgøres af sundhedsomkostninger for patienten. Cirka 13,5 procent er tabt arbejdsfortjeneste for patienten, og cirka tre procent er tabt arbejdsfortjeneste blandt partnere til kræftpatienter.

2013 er valgt som det sidste diagnoseår, så forskerne får mindst et kalenderårs opfølgning for alle patienter i analysen, idet de fleste af de anvendte registre går frem til og med 2014.

Kilde: Marie Kruse og Gisela Hostenkamp: ’De samfundsøkonomiske omkostninger ved kræft’. Forskningsrapport, september 2016.

Rapporten er udarbejdet af COHERE (Center for Sundhedsøkonomisk Forskning) ved Syddansk Universitet og er finansieret af medicinalvirksomheden Roche a/s.


0:000:00