Ny lov: Mangel på ressourcer er ingen undskyldning for ikke at indkalde til screening

KRÆFT: Regionerne kan ikke fraskrive sig ansvaret for forsinkede kræftscreeninger med ressourcemangel, fastslår ny lov. Loven gælder fremadrettet, så allerede ramte patienter får ikke ret til erstatning. Danske Patienter vil hegne ressourcereglen endnu mere ind.

Patienter, der får skader på grund af for sen indkaldelse til screening, får ret til erstatning.
Patienter, der får skader på grund af for sen indkaldelse til screening, får ret til erstatning.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvis en patient får en behandling, der ikke lever op til faglige standarder, og derfor får en skade, skal man selvfølgelig kunne få erstatning, også selvom der er ressourcemangel.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

Patienter, der får skade på grund af forsinket indkaldelse til screening for kræft, har fremover ret til erstatning. 

Folketinget har enstemmigt vedtaget en lovændring, der afskaffer den såkaldte ressourceregel i forhold til kræftscreening.

Det betyder, at regionerne ikke længere kan bruge mangel på ressourcer som begrundelse for ikke at overholde tidsfristerne for indkaldelse til screening. Fremover skal Patienterstatningen vurdere, om en patient, der er indkaldt for sent, har ret til erstatning, uanset om der har været begrænsninger i de ressourcemæssige rammer.

0:000:00