Ny og bedre screeningsmetode testes

Sundhedsministeren afventer Sundhedsstyrelsens vurdering om ny screeningsmetode for livmoderhalskræft. Erfaringerne fra Odense og Veje Amt har været gode.
Kristian Lund Pedersen
Trods gode resultater vil sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke love formand for Folketingets Sundhedsudvalg Birthe Skaarup (DF), at der indføres en ny metode til screening for livmoderhalskræft i hele landet.

Odense og Vejle Amt har ellers haft stor succes med en ny metode til at screene for livmoderhalskræft, som både patienter og sygehuse har været tilfredse med. Det er den såkaldte væskebaserede cytologi.

Fordelen ved metoden er, at der opnås bedre undersøgelsesmateriale end ved den konventionelle metode, og at antallet af uegnede prøver reduceres, hvorved antallet af kvinder, der skal genundersøges, kan reduceres.

Den ny metode er væsentlig dyrere end den metode, der anvendes på de fleste sygehuse i dag, men beregninger tyder på, at dette helt eller delvist opvejes af de besparelser, der opnås ved det reducerede behov for genundersøgelser.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00