Ny rapport: Hurtig udredning hos psykiater giver signifikant økonomisk gevinst

PSYKIATRI: Færre akutte indlæggelser i psykiatrien, tilfredshed fra patienter og læger og økonomisk gevinst. Det er ifølge ny evaluering fra Vive de positive effekter af et projekt, hvor praktiserende læger i Odense fik mulighed for at henvise til hurtig udredning hos en privatpraktiserende psykiater. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det er et eksempel på, hvordan man kan understøtte almen praksis ved at give en let, hurtig adgang til en kvalificeret second opinion.

Martin Sandberg Buch
Projektchef, Vive

Patienterne er glade, de praktiserende læger er glade, og sundhedsvæsenet sparer penge. 

Det viser en helt ny evaluering af et projekt med hurtig psykiatrisk udredning.

Projektet har eksisteret siden 2014 i form af en såkaldt paragraf 66-aftale om en forsøgsordning i Odense. Her har praktiserende læger fået mulighed for at henvise patienter med let til moderat stress, angst og depression til en hurtig udredningssamtale hos privatpraktiserende psykiater.

Dokumentation

Citater fra Vive-rapporten: 

"Det er en super god ordning, og vi ville være meget ilde stedt, hvis ikke den var der, fordi ventelisterne er så lange hos psykiater, og psykiatrisk afdeling har virkelig strammet henvisningskravene – de afviser flere og flere. Der er en gruppe patienter, der havner i et vakuum. De er ikke syge nok til afdeling p, de er for syge til at være hos os, og der er meget lange ventelister til psykiater."
- Praktiserende læge

"Når man snakker om, at psykiatrien skal styrkes, så er det her virkelig godt, man får dem hurtigere igennem, i stedet for ni måneders ventetid. Patienten kommer hurtigere igennem systemet og giver dem hurtigt hjælp. Hvis den blev afskaffet i morgen, ville jeg tænke: Åhh, hvad skal jeg nu gøre. Jeg ved ikke, om sygehuset kan mærke, de er blevet aflastet, men det er de i hvert fald i forhold til mine henvisninger. Det her styrker patientens forløb. Det er også en måde for mig at sortere i, hvem er psykiatri light, og hvem er mere lægetunge."
- Praktiserende læge

"Jeg synes, det er vigtigt, at vi laver en god anamnese, fordi det jo ikke bare skal være en ordning, hvor vi bare skipper besværlige patienter afsted. Så vi laver en ordentlig anamnese – sygdomsforløb, blodprøver, depressionsscore og psykiatrisk objektiv vurdering, vores skøn. Jeg skriver også altid, hvad jeg tror, det drejer sig om, for eksempel om noget personlighedsforstyrrelse."
- Praktiserende læge

"De epikriser, vi får tilbage, er rigtigt, rigtigt gode. Der er meget, vi kan bruge i det videre forløb også i relation til andre aktører – både henvisning til psykiater og specialiseret udredning og i forhold til kommunalt attestarbejde. De laver en rigtigt god skitsering af patienten, og ikke sjældent afdækker de noget nyt, jeg slet ikke kendte til. De overvejelser, de har om, hvad patienten fejler – som kan være i et andet spektrum, end jeg har overvejet. Så er der forslag til behandling og medicinering, hvis det er relevant. Har også haft en, hvor det var noget depression, som udløste henvisningen, men hvor psykiater fandt indikation på, at der også var noget Aspergers inde over, så patienten blev sendt videre til specialiseret udredning.
- Praktiserende læge


0:000:00