Nye datakrav skal forhindre ulovlig sårbehandling

SUNDHEDSDATA: Håndteringen af data i sundhedssystemet skal forbedres. Eksempelvis er det i dag ikke muligt at arbejde med digital sårbehandling uden at overtræde loven om beskyttelse af helbredsdata. Løsninger forventes inden for 6-12 måneder.
Nye rammer for arbejdet med sundhedsdata skal forhindre, at man som i dag er nødt til at omgås loven i arbejdet med digital sårbehandling.
Nye rammer for arbejdet med sundhedsdata skal forhindre, at man som i dag er nødt til at omgås loven i arbejdet med digital sårbehandling.Foto: colourbox.com
Klaus Ulrik Mortensen

Man må ikke sende personfølsomme data, herunder billeder, fra en usikker forbindelse som en almindelig mobiltelefon. Men sådan foregår det alligevel i nogle tilfælde, hvis man ikke har implementeret et system, der følger principperne.

Lene Vistisen
Afdelingschef, Statens Sundheds-it (NSI)
Dokumentation
En referencearkitektur beskriver de overordnede logiske strukturer og begreber for et specifikt område, som kan danne grundlag for udpegning af standarder og kan fungere som ramme for udvikling af sammenhængende it-løsninger.

NSI’s arbejde med referencearkitekturer er behovsdrevet, og derfor foregår der en løbende prioritering i forhold til digitaliseringsstrategi og de årlige økonomiaftaler, hvor der indgås aftaler mellem stat, regioner og kommuner om evt. nye initiativer på sundheds-it området.  

Der er grundlæggende tre typer af referencearkitekturer:

  • Grundlæggende referencearkitekturer, som beskriver nogle generelle arkitekturmæssige krav, f.eks. omkring informationssikkerhed, som skal anvendes alle steder i sundhedsvæsenet.
  • Teknologiske referencearkitekturer, der fastlægger arkitekturkrav til og udpeger relevante teknologiske løsninger. En referencearkitektur der beskriver, hvordan webservices skal udvikles og anvendes, hører til denne type.
  • Anvendelsesorienterede referencearkitekturer, som for et specifikt forretningsområde udpeger principper og retningslinjer for de konkrete it-løsninger. Et eksempel på en anvendelsesorienteret referencearkitektur er Deling af dokumenter og billeder.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00