Nyt studie: Private forsikringer kan blive afgørende for fremtidens ældrevelfærd

INTERVIEW: Demografien stiller krav om en fornyelse af den danske velfærdsmodel, lyder det i et nyt forskningsprojekt fra Vive. En bæredygtig model forudsætter, at civile og private aktører fremover løser flere velfærdsopgaver, vurderer Anu Siren.

Flere års besparelser i den offentlige sektor har skabt "et tomrum" i ældrevelfærden, som civile og private aktører i stigende grad vil forsøge at dække, vurderer forsker.
Flere års besparelser i den offentlige sektor har skabt "et tomrum" i ældrevelfærden, som civile og private aktører i stigende grad vil forsøge at dække, vurderer forsker.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det vil være sandsynligt, at private aktører og civilsamfundet vil spille en større rolle, hvis finansieringen af modellen skal sikres.

Anu Siren
Seniorforsker og projektleder i Vive

Fremtidens ældre kan blive en god forretning for private aktører. 

Det stigende antal ældre vil i de kommende år lægge et massivt pres på velfærdsstaten, som vi kender den, og skal den overleve, er beslutningstagere i stat og kommuner nødt til at gøre modellen mere fleksibel. 

Det er en af de centrale pointer i et nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), der ser nærmere på de faktorer, der kan påvirke rammer og vilkår for fremtidens ældreliv.

Dokumentation

FREMTIDENS ÆLDRESERVICE

I februar 2017 igangsatte Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) et større forskningsprojekt med det formål at kortlægge, analysere og fremskrive ældres behov og præferencer, samt bidrage med ny viden til optimering af velfærdsservicen.

Projektet med arbejdstitlen 'Mature' forventes endeligt afsluttet ultimo april 2020.

Den seneste udgivelse i projektet bærer titlen '12 scenarier for fremtidens ældre'. 

Her forsøger Vive ud fra Mature-projektets forskningsresultater at opstille 12 forskellige fremtidsscenarier opdelt i tre overordnede temaer:

  • Det sene voksenliv
  • Teknologi i velfærdsservice
  • Fremtidens velfærdssamfund

Hvert scenarie beskriver konsekvenserne af en fremtidig udvikling på en række områder. Hvad vil scenariet for eksempel betyde for samfundets omkostninger og for fremtidssikringen af velfærdsmodellen? Og hvilken udvikling vil vi i det enkelte scenarie se i sammenhængskraften og det offentliges rolle?

Vive understreger selv, at de 12 scenarier skal ikke ses som fastlagte bud på en fremtidig udvikling, men snarere som øvelser, der giver en mulighed for at triangulere forskningsresultater, teorier, samfundstendenser og lokaliseret viden på en gang, og på den baggrund facilitere nye perspektiver på fremtiden. 

Mature-projektet er gennemført i samarbejde med blandt andre Syddansk Universitet og Professionshøjskolen Absalon. 

Kilde: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive)


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00