Opråb fra KL: Kommunerne har også brug for hastelovgivning

EFTERSPØRGSEL: Kommunerne mangler klare rammer for, hvordan de skal håndtere coronavirussen. Derfor vil KL-formanden have regeringen til at vedtage ny lovgivning, som også gælder for kommunerne. Ellers risikerer kommunerne at træffe ulovlige beslutninger, ifølge formanden.

Regeringen er ved at indføre hastelovgivning på sundheds- og erhvervsområdet, som skal føre Danmark bedst muligt gennem coronavirussen.

Det samme behov er der på det kommunale område, mener KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S). Han efterspørger derfor, at Folketinget vedtager ny lovgivning, som også gælder for kommunerne.

”Det er rigtig godt, at Folketinget nu vil vedtage hastelovgivning på sundhedsområdet. Men der er også et behov på andre områder. Kommunerne har brug for, at Folketinget hurtigst muligt også vedtager ny lovgivning, der sikrer, at vi kan handle fornuftigt i kommunerne,” siger han i en pressemeddelelse.

Landets kommuner mærker allerede nu konsekvenserne af coronavirussen. Skoler, daginstitutioner og jobcentre lukkes ned, og ansatte må gå i hjemmekarantæne. Men der er ikke klare rammer for, hvad det her får af betydning for borgerne og medarbejderne, mener formanden.

Ansatte risikerer at handle ulovligt
KL-formanden Jacob Bundsgaard forklarer, at kommunerne har pligt til at handle, hvis kommunale institutioner lukkes ned på grund af risiko for coronasmitte:

”Bliver undervisningen i folkeskolen for eksempel aflyst, har kommunerne pligt til at sørge for erstatningsundervisning. Det kan for eksempel betyde, at eleverne – når skolerne åbner igen – skal gå i skole hver weekend frem til sommerferien for at indhente det forsømte,” siger formanden.

Han uddyber, at ansatte i kommunerne risikerer at træffe beslutninger, som er ”uden for loven”, da der ikke findes en klar retningslinje for, hvordan kommunalt ansatte skal handle, når de her tilfælde opstår.

Regeringen holder løbende møder med store velfærdsaktører, hvor de skal byde ind med, hvilken hjælp de har brug for fra politisk side. Heriblandt skal regeringen holde møder med KL.

Forrige artikel Aflyst, aflyst, aflyst: Patientforeninger og faglige selskaber rydder kalenderen Aflyst, aflyst, aflyst: Patientforeninger og faglige selskaber rydder kalenderen Næste artikel Overvismand advarer regeringen mod at fastholde loft over sundhedsudgifter Overvismand advarer regeringen mod at fastholde loft over sundhedsudgifter
37 kommuner har afsat færre penge til ældre i 2021

37 kommuner har afsat færre penge til ældre i 2021

PRIORITERING: Mere end hver tredje kommune har afsat færre penge pr ældre end sidste år, viser en gennemgang af de kommunale budgetter for 2021. Ældre Sagen er bekymret, men ifølge borgmester er lavere budgetter ikke ensbetydende med dårligere service.