Debat

Radikal ordfører: Nej, Nick Hækkerup – man er ikke ligeglad med epidemien, fordi man stiller spørgsmål

DEBAT: Det huer åbenbart regeringen dårligt, hvis man ikke bare klapper hælene i og adlyder, når det handler om tiltag mod corona, skriver Stinus Lindgreen (R).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man er åbenbart ligeglad med smitteudviklingen, hvis man stiller kritiske spørgsmål og beder om evidens og faglige begrundelser, før man vil gå med på yderligere restriktioner. Det må vi jo forstå på justitsminister Nick Hækkerup (S).

Han udtalte til Jyllands-Posten torsdag, at blandt andre vi i Radikale Venstre tager let på smitten og ikke bekymrer os om den nuværende situation, når vi ikke uden videre går med på regeringens ønsker om tvungen isolation for indrejsende, krav til mundbind i offentlige rum og tvungen karantæne og test af folk, som har deltaget i større forsamlinger.  

Jeg synes ærlig talt, ministerens udtalelser er absurde. Jeg hørte ingen på det møde negligere den alvorlige situation, landet befinder sig i. Men det huer åbenbart regeringen dårligt, at man ikke bare klapper hælene i og adlyder uden at stille spørgsmål. 

Hvordan og hvorfor?
Derfor er det tydeligvis nødvendigt at gentage overfor regeringen, hvad det er, vi mangler svar på:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Hvor stort er problemet med folk, der ikke overholder anbefalinger om test og karantæne? Inden man laver indgribende lovgivning, er det vel fair at vurdere problemets omfang. Det skal jo ikke baseres på enkelte overskrifter i formiddagsaviserne. Tænk, hvis vi altid handlede sådan. Det ville skabe store konsekvenser for alle danskere.

Et andet spørgsmål er også, om en sådan indgriben er proportionel? Et påbud vil kræve omfattende registrering og bureaukrati, og det vil ramme rigtig mange. Hvis det er få mennesker, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, bør man prøve andre og mindre indgribende tiltag først.

For mig er det helt uforståeligt, at regeringen tyer til en sådan retorik, når den ikke får sin vilje. Hvis regeringen vil indføre hastelovgivning, der er så indgribende på frihedsrettigheder og retsprincipper, må den jo dokumentere, hvorfor det er nødvendigt. 

Stinus Lindgreen (R)
Sundhedsordfører

Kan det overhovedet håndhæves? Hvis ikke man kan det, bliver det rent symbolsk, og så kan man opnå samme effekt ved klare opfordringer.

Hvordan skal vi håndtere de mange, der dagligt krydser grænsen? Det skal jo også tages alvorligt, at vi har mange pendlere i grænselandet, som allerede har været hårdt prøvet.  

Der mangler faglig begrundelse
Der mangler samtidig en helt klar logik i det, regeringen vil. I Danmark opfordrer vi jo netop til, at smittede og nære kontakter isolerer sig. Vi bruger helst ikke tvang. Men her vil man tvangsisolere, uanset om de overhovedet er smittede eller nære kontakter.

Måske kan vi løse problemet mere effektivt med bedre test, opsporing og oplysning? Det er nødvendigt at vide mere om smittespredningen, uanset hvor den er kommet fra. 

Man er også nødt til at overveje konsekvenserne af at indføre flere tvangsforanstaltninger. Vi har i Danmark en høj tillid til stat og myndigheder. Langt de fleste opfører sig fornuftigt. Ved at indføre tvang, der ikke er klart nødvendigt - og måske ikke kan håndhæves - risikerer vi at ødelægge denne tillid, og det kan have negative konsekvenser for den generelle epidemikontrol.

Helt afgørende er det, at myndighederne på nuværende tidspunkt ikke har bedt om eller anbefalet disse tiltag. Derfor savner jeg også en faglig begrundelse.

Læs også

En alvorlig situation
Opsummeret: Er der overhovedet et behov? Kan vi implementere det, og kan vi opnå det samme eller en bedre effekt på andre måder? Det er jo spørgsmål, vi er nødt til at stille. 

For mig er det helt uforståeligt, at regeringen tyer til en sådan retorik, når den ikke får sin vilje. Hvis regeringen vil indføre hastelovgivning, der er så indgribende på frihedsrettigheder og retsprincipper, må den jo dokumentere, hvorfor det er nødvendigt. 

Jeg graver mig ned i detaljen, og jeg går op i evidens og faglighed. Jeg mener, det er min pligt at stille spørgsmål af denne karakter. Hvis ikke jeg havde gjort det, havde jeg ikke levet op til mit mandat i Folketinget. Det burde ikke føre til kritik fra regeringen at være grundig.

Jeg tager situationen dybt, dybt alvorligt, og det har jeg gjort i snart et år. Jeg har talrige gange forklaret og forsvaret regeringens tiltag imod corona. Derfor virker det ærlig talt bizart at blive anklaget for ikke at tage epidemien alvorligt. Men vi skal jo ikke bare handle, men også gøre de ting, der virker. Ellers mister befolkningen netop tilliden til de folkevalgte, myndighederne og indsatsen mod covid-19.

---

Stinus Lindgreen har i weekenden, efter det kom frem, at et antal indrejsende fra Dubai har været smittede med coronavirus, skrevet en tilføjelse til sine pointer i dette debatindlæg på sin Twitter-profil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00