Overlæge: Unge hjerneskadede gik glip af genoptrænings-penge

KRITIK: En stor del af en pulje på 100 millioner kroner til gentræning af unge hjerneskadede er ikke blevet brugt, som politikerne havde besluttet, konkluderer overlæge, der har undersøgt, hvad pengene er brugt til.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det står i finansloven for 2012 

10. Pulje til styrket indsats for unge med hjerneskade

Der er afsat 25 mio. kr. årligt i perioden 2012-2015 til styrket indsats for unge med hjerneskade, jf. Aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas-Møller om sundhed af  maj 2011.

Midlerne afsættes til en målrettet indsats med henblik på, at unge med hjerneskade hurtigere får genoptræning og rehabilitering.

Formålet er, at unge patienter med hjerneskade bedst muligt generhverver deres tabte funktioner, således at de på bedste måde kan klare dagligdagen, deltage i det sociale liv og eventuelt vende tilbage til arbejdsmarkedet. Aftaleparterne er enige om senere at drøfte udmøntningen af de 100 mio. kr.

Hurtigere genoptræning af unge hjerneskadede. Dette øremærke satte VK-regeringen
sammen med Dansk Folkeparti i 2011 på en pulje på 100 millioner kroner.
Men intentionerne er ikke blevet til virkelighed. Det mener Ole Davidsen, der er overlæge i apopleksiteamet på Horsens Sygehus.

Han arbejder med genoptræning og opfølgning af voksne patienter, som har haft en blodprop i hjernen. Han har gennemgået ansøgninger, som regionerne har sendt for at få udmøntet de 85 millioner, der indtil videre er bevilliget.

"Størstedelen af pengene er ikke kommet unge hjerneskadede til gode. Langt
hovedparten af pengene er bevilliget til tiltag, der skal styrke udredningen og screening af hjerneskadede patienter," siger Ole Davidsen.

Ifølge hans opgørelse er 50 procent af pengene målrettet læger og neuropsykologer. Det understreger ifølge ham selv pointen om, at pengene ikke er målrettet hurtig genoptræning af unge.

0:000:00