Debat

Overlæger: Patienter skal ikke være kastebolde

DEBAT: Hvis man gennemfører det forslag om en "behandlingsansvarlig læge", som lige nu testes på landets sygehuse, kan det føre til færre fejl og øget tryghed for patienterne. Derved kan man undgå, at patienter ender som kastebolde mellem flere afdelinger, skriver Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen.

Overlægeforeningen har sammen med Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter og Yngre Læger udviklet forslaget om den behandlingsansvarlige læge. Det indebærer, at alle patienter skal have en læge, som de kan komme i kontakt med, og som har ansvaret for koordineringen af behandlingen, skriver Anja Mitchell.
Overlægeforeningen har sammen med Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter og Yngre Læger udviklet forslaget om den behandlingsansvarlige læge. Det indebærer, at alle patienter skal have en læge, som de kan komme i kontakt med, og som har ansvaret for koordineringen af behandlingen, skriver Anja Mitchell.Foto: Overlægeforeningen
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anja Mitchell
Formand for Overlægeforeningen

Aldrig har sygehusene behandlet så mange patienter, og aldrig har behandlingerne været så effektive. Men det betyder ikke, at alt er i skønneste orden. En del patienter oplever, at de bliver kastebolde mellem forskellige afdelinger, sygehuse og sektorer, hvor ingen tager ansvar for at sikre et godt forløb. Det vil overlægerne lave om på.

Hvis jeg skal trække konklusionen hårdt op, er sygehusene ved at sejre sig ihjel i jagten på størst mulig effektivitet og kvalitet. Vi har haft et berettiget fokus på at skaffe patienterne den bedste behandling samlet på få, store afdelinger, leveret af erfarne specialister. Og det har givet flotte resultater.

Men centraliseringen stiller krav til koordinering og planlægning. Her har vi en stor udfordring. Vi ved, at skift mellem afdelinger og sygehuse fører til fejl. En undersøgelse på kræftområdet har vist, at 43 procent af alle utilsigtede hændelser finder sted, når ansvaret for patienten skifter hænder.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Europæisk bundrekord i indlæggelsestid
Sideløbende har politikerne fokus på at opnå størst mulige effektivitet på sygehusene. Konsekvensen er blandt andet, at patienterne er indlagt i stadig kortere tid. Sidste år var den gennemsnitlige indlæggelsestid 3,5 dage. Det er europæisk bundrekord. Samtidig kæmper mange afdelinger med overbelægning. Det øger risikoen for, at patienterne bliver kastebolde mellem afdelinger, sygehuse og kommuner.

Overlæger er realister, og vi ved, at kravene til effektivitet ikke kan fjernes. Men vi kan gøre mere for at give patienterne større tryghed ved at sikre bedre koordinering på sygehusene.

Overlæger er realister, og vi ved, at kravene til effektivitet ikke kan fjernes. Men vi kan gøre mere for at give patienterne større tryghed ved at sikre bedre koordinering på sygehusene.

Anja Mitchell
Formand for Overlægeforeningen

Behandlingsansvarlig læge forebygger fejl
Det er baggrunden for, at Overlægeforeningen sammen med Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter og Yngre Læger har udviklet forslaget om den behandlingsansvarlige læge. Forslaget er blevet en del af Danske Regioners projekt ”Borgernes Sundhedsvæsen”, og det betyder, at regioner og læger nu afprøver modellen i forskellige former på landets sygehuse.

Den behandlingsansvarlige læge indebærer, at alle patienter skal have en læge, som de kan komme i kontakt med, og som har ansvaret for koordineringen af behandlingen.

I mange hurtige behandlinger vil hverken patient eller læge mærke nævneværdig forskel. Men jeg er overbevist, om at den behandlingsansvarlige læge kan få stor betydning for de patienter, der behandles på flere forskellige afdelinger. Lægen kan bidrage til, at de rigtige undersøgelser foretages til tiden, og ikke mindst vil patienten og de pårørende vide, hvem de skal gå til, hvis der opstår problemer. Det forebygger utryghed og fejl, og det giver bedre muligheder for at styrke patienternes involvering i behandlingen.

Den største udfordring gælder patienter, som behandles på forskellige sygehuse måske i flere regioner. Her foreslår vi, at en tværgående, patientansvarlig læge står for koordineringen. Men det stiller store krav til samarbejde. En udfordring er for eksempel, hvilken kompetence lægen har i forhold til den behandling, der tilbydes på et hospital i en anden region. Det er vores håb, at de igangværende afprøvninger giver nyttige svar.

Kræver grundig evaluering
Arbejdet med den behandlingsansvarlige læge har været i gang i to år. Det er tankevækkende at se, at forslaget blev en politisk succes, før det var skrevet færdigt. Både regioner og regeringen ønsker at indføre modellen hurtigt. Det er sådan set godt, men jeg vil advare mod, at man gennemtvinger en ordning, der ikke er evalueret ordentligt.

Hvis beslutningstagerne ikke bruger de erfaringer, der indhøstes nu, kan det gå galt. Det har vi før set ved lignende tiltag, for eksempel kontaktperson-ordningen, som stort set aldrig kom til at virke. Den slags proforma-ordninger kan hverken patienter, skatteydere eller ansatte være tjent med. Derfor ser jeg frem til, at vi får en grundig evaluering, som bruges til at sætte gode, brugbare løsninger i værk i hele landet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Ulrike Mitchell

Ledende overlæge, Anæstesiologisk afdeling, Bornholms Hospital, fhv. formand, Overlægeforeningen
cand.med. (Cambridge. 1995)

0:000:00