Debat

Patienter får konsulentbistand

Koncentrat af lederen "Nu skal patienterne have førerhund" i Dagens Medicin, nr. 9, 1. april 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
En falliterklæring. Man kan vanskeligt nå anden konklusion, når indflydelsesrige og professionelle organisationer simpelthen har opgivet at formå hospitalerne og de praktiserende læger til at hjælpe de hårdest ramte patienter igennem deres behandling på en forsvarlig måde.

Nu arbejdes der i stedet indædt på at erstatte lægerne med guider eller såkaldte patientkonsulenter, som forstår at tale systemets sprog, og som har indgående kendskab til, hvordan patienterne burde behandles. I fremtiden skal det være sådanne ’konsulenter’, der sikrer, at behandlingen er rigtig. De skal holde lægerne i ørerne og banke hospitalernes døre ind på vegne af deres ’klienter’.

Bag initiativet står patientparaplyorganisationen Patientforum anført af Arne Rolighed, direktør for Kræftens Bekæmpelse. Uafhængigt af den tidligere sundhedsminister arbejder Falck – sammen med en stor pensionskasse – på at udvikle et lignende system af konsulenter, som kan guide patienterne (altså medlemmerne af pensionskassen) gennem systemerne på mere betryggende vis end i dag. En slags lodser i sundhedssektorens oprørte vande.(...)

Til sammen har kræftforeningsdirektøren og Falck dermed formuleret en uhyre provokation mod det danske sygehus- og sundhedsvæsen. Vore hospitaler og lægerne i vores sundhedssystem skal som bekendt altid og uden undtagelse yde deres yderste for samtlige patienter. Men hele tankegangen bag patientkonsulenterne er altså, at sådan fungerer tingene ikke.

Både Falck og den meget erfarne Rolighed tror på, at det betaler sig at tale jargonen; at indsigt bedre end uvidenhed sikrer en den bedste behandling. Kort sagt, at systemet forskelsbehandler patienter.(...)

Så vidt er det altså kommet herhjemme. Nu mener selv besindige folk, at de seende skal have førerhund – og så er det oven i købet nødvendigt

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Rolighed

Fhv. sundhedsminister (S) og adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00