Debat

Patientforening: Medicinrådet skrinlægger ny lungekræft-behandling uden forklaring

DEBAT:Medicinrådet svigter patienter og pårørende, når de undgår at tage stilling til ny kræftbehandling, der er blevet standard i hele Vesteuropa, skriver Lisbeth Søbæk Hansen.

Det er ikke i orden, at Medicinrådet igen udsætter at tage stilling til en ny kræftbehandling, der allerede er udbredt mange steder i Europa, skriver formanden for Patientforeningen Lungekræft.
Det er ikke i orden, at Medicinrådet igen udsætter at tage stilling til en ny kræftbehandling, der allerede er udbredt mange steder i Europa, skriver formanden for Patientforeningen Lungekræft.Foto: Patientforeningen Lungekræft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Søbæk Hansen
Formand, Patientforeningen Lungekræft

De fleste ved, at der sjældent følger gode nyheder med en kræftdiagnose. Det gælder særligt for dem, der rammes af lungekræft.

Diagnosen følges ofte af ringe udsigter, og patientgruppen er generelt lavt prioriteret i det danske sundhedssystem. 

Det er en del af det stigma, som mange lungekræftpatienter må kæmpe med oveni deres sygdom.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Når der er gode nyheder, er det derfor noget, vi går meget op i – for de kommer ikke så tit. De dårlige bliver man mere immun overfor med tiden.

Pårørende i dyb forundring
Dog blev vi i sidste uge præsenteret for en meget nedslående nyhed, som vi som patientforening ikke kan sidde overhørig. En nyhed, som har efterladt en masse mennesker med lungekræft og deres pårørende i dyb forundring.

På vegne af de mennesker, som hvert år diagnosticeres med den kræftsygdom, som slår flest danskere dør af, er jeg nødt til at sige, at det her ikke er i orden.

Lisbeth Søbæk Hansen
Formand, Patientforeningen Lungekræft

Medicinrådet har nemlig valgt at se bort fra faglige argumenter og rimelige hensyn til de danske patienter ved at undlade at tage stilling til en ny behandling.

En behandling, som har været længe ventet, fordi man har set en fordobling i overlevelsen hos den patientgruppe, som behandlingen er rettet mod. 

Fordoblet overlevelse
Tilbage i september 2018 fik en gruppe patienter med en særlig lungekræft – cirka 300 tilfælde om året i Danmark – for en gangs skyld en opløftende besked.

En behandling bestående af immunterapi og kemoterapi var blevet godkendt i EU til denne gruppe, som ellers i mange år ikke havde oplevet behandlingsgennembrud.

Data tydede på en fordoblet overlevelse efter to år. Det er for alle kræftpatienter – og særligt for lungekræftpatienter - virkelig gode nyheder. 

De gode data forklarer, hvorfor alle lande i Europa, som vi sammenligner os med, har gjort behandlingen til standardbehandling. Et land som Sverige gjorde det for halvandet år siden, og Norge fulgte trop ikke længe efter.

Beslutning udsat igen
Hvis vi spoler frem til i dag, er den nye kombinationsbehandling i dag standardbehandling i hele Vesteuropa. Bare ikke her i Danmark.

Og det er altså selvom Medicinrådets fagudvalg og det lungeonkologiske selskab flere gange har bedt Medicinrådet om at godkende behandlingen, så man kan komme i gang med at bruge den på sygehusene. 

Onsdag i sidste uge skulle man endeligt tage stilling til, om de danske patienter skulle have adgang til behandlingen. Eller det troede vi i hvert fald.

Alligevel valgte man på mødet at udsætte beslutningen igen. Uden nærmere forklaring. 

Læs også

Det er ikke i orden
Den officielle begrundelse, som står på Medicinrådets hjemmeside, er et ”fagligt clock-stop”.

Uden at jeg skal gøre mig klog på det begreb, er det for os patienter og pårørende ubegribeligt, når fagligheden allerede er blevet hørt – og en beslutning om effekt er truffet.

På vegne af de mennesker, som hvert år diagnosticeres med den kræftsygdom, som slår flest danskere dør af, er jeg nødt til at sige, at det her ikke er i orden.

For uanset hvad et ’fagligt clock-stop’ betyder, kan vi blot konstatere, at det er nemt at stoppe uret, når man ikke har en kræftdiagnose. Men som kræftpatient så tikker uret videre.

Jeg håber virkelig, der er nogle politikere, som er klar til at kæmpe sammen med os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00