Debat

Pharmadanmark: Politikere skal fokusere på sikker medicin i valgkampen

DEBAT: Uanset om politikerne er blå eller røde, burde det være et emne, hvordan vi skaber et sundhedsvæsen, som prioriterer, at behandlingen med medicin er sikker og effektiv, mener Pharmadanmark.

Sikker medicin bør blive et emne under valgkampen, eftersom at fire millioner borgere hvert år får medicin på recept, mener Pharmadanmarks formand, Rikke Løvig Simonsen.
Sikker medicin bør blive et emne under valgkampen, eftersom at fire millioner borgere hvert år får medicin på recept, mener Pharmadanmarks formand, Rikke Løvig Simonsen.Foto: Pressefoto/Pharmadanmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Løvig Simonsen
Formand, fagforeningen Pharmadanmark

Vi kan se frem til en både lang og intens valgkamp, hvor en række vigtige emner vil konkurrere om vælgernes opmærksomhed.

Men der er også dagsordener, som i kraft af deres vigtighed burde italesættes af politikerne, men som risikerer ikke at blive det.

Uanset om man tilhører blå eller rød stue i Folketinget, burde det således ikke mindst være et emne, hvordan vi skaber et sundhedsvæsen, som prioriterer, at danskernes behandling med medicin er sikker og effektiv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er uacceptabelt, at fejl og uhensigtsmæssig medicinsk behandling hvert år er skyld i tusindvis af unødvendige indlæggelsesdage, tab af livskvalitet og spild af penge.

Hvor ville det være stort at se det nære og sammenhængende sundhedsvæsen som et emne i valgkampen med blik for de 120.000 ældre medicinske patienter, der tilsammen er indlagt over en million dage om året. Og de fire millioner borgere, der hvert år får medicin på recept.

Hvor ville det være stort at se det nære og sammenhængende sundhedsvæsen som et emne i valgkampen.

Rikke Løvig Simonsen
Formand, Pharmadanmark

Tilsvarende stort ville det selvsagt være, at en sådan politisk debat endda ville blive fulgt op af egentlig handling efter valget.

Handlingen måtte også meget gerne forholde sig til skævhederne i sundhed – langt flere ressourcesvage danskere behandles med medicin.

Behøver denne skævhed at eksistere?

Få fokus på life science
Uddannelses- og forskningspolitik skal også højt op på dagsordenen i valgkampen.

Danmark skal bygge sin fremtidige velstand på viden og forskning, og derfor skal man opruste inden for uddannelse og forskning.

Alligevel er der blevet gennemført besparelser på to procent årligt på de videregående uddannelser og ungdomsuddannelser.

En Gallup-undersøgelse viste sidste år, at et klart flertal af danskerne er uenige i besparelserne, så hvorfor ikke én gang for alle udstikke en ny, offensiv kurs?

Danmark skal have en akademisk arbejdsstyrke i verdensklasse, og der skal være nok af den – selvfølgelig også til life science-området, som udvikler ny og bedre sygdomsbehandling.

Man kunne også passende se på uddannelsesloftet og måske lægge sværmerierne om SU-forringelser helt væk.

Der er brug for en politik, som opmuntrer til at uddanne sig, ikke det modsatte.

Læs også

Uddannelse gennem arbejdslivet bliver vigtigere
Og det kunne være spændende med nogle visioner for, hvordan den danske arbejdsstyrke til stadighed kan efter- og videreuddannes – ikke mindst i lyset af digitaliseringen af arbejdsmarkedet, som i stigende grad bliver et vilkår for os alle.

Livslang læring bliver et krav, og det bliver endnu vigtigere at erkende, at man skal uddanne sig gennem hele arbejdslivet.

Men rammerne på arbejdsmarkedet skal give reel mulighed for det. Det skal selvfølgelig prioriteres politisk.

Vi glæder os over, at life science-området i de senere år har fået mere politisk opmærksomhed efter at have stået i skyggen af for eksempel green tech blandt andet i form af vækstplanen.

Men industrien kan bestemt godt tåle at blive talt op af politikerne her i valgkampen, så interessen vækkes hos flere unge, når de står over for deres uddannelsesvalg.

Fortællingen om en succesfuld industri, hvor de unge vil kunne få spændende job og være med til at gøre en forskel, skal underbygges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Løvig Simonsen

Regionsapoteker, Region Hovedstaden
farmaceut (Farmaceutisk Højskole)

0:000:00