Politiets adgang til helbredsoplysninger droppet

ROS: Lægeforeningen er tilfreds med, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu fjerner forslaget om, at læger og sygeplejersker skal udlevere helbredsoplysninger til politiet i sager om alvorlige forbrydelser uden en dommerkendelse.

Jeg vil gerne rose ministeren for at have lyttet til vores bekymringer. Det er helt afgørende, at patienter skal kunne stole på, at læger og sygeplejersker ikke giver personlige oplysninger om sygdom og sundhed videre.

Mads Koch
Formand for Lægeforeningen
Læger og sygeplejersker skal ikke udlevere helbredsoplysninger til politiet i sager om alvorlige forbrydelser uden en dommerkendelse.
 
Sådan lød kritikken fra Lægeforeningen om sundhedsminister Astrid Krags (SF) forslag om at give politiet og embeslægen adgang til helbredsoplysninger, når der er tale om at forhindre, efterforske eller opklare alvorlige forbrydelser, uden at de har en dommerkendelse.

Adgangen til jornaler ville, ifølge Lægeforeningen, have betydet et fundamentalt brud på de grundlæggende værdier og principper, som ligger til grund for tillidsforholdet mellem den sundhedsprofessionelle og patienten. Lægeforeningen var derfor før jul sammen med Dansk Sygeplejeråd ude med en skarp kritik af forslaget.

Kritikken er nu blevet imødekommet, og forslaget er taget af forhandlingsbordet, og det er Lægeforeningen meget tilfreds med, skriver formand Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse. 

”Jeg vil derfor gerne rose ministeren for at have lyttet til vores bekymringer. Det er helt afgørende, at patienter skal kunne stole på, at læger og sygeplejersker ikke giver personlige oplysninger om sygdom og sundhed videre. Hvis forslaget var blevet til virkelighed, ville det have tilsidesat patienternes retssikkerhed og undergravet tilliden til sundhedsvæsenet,” skriver Mads Koch Hansen i pressemeddelelsen.

Sundhedsministeren vil nu tage initiativ til en drøftelse blandt de relevante parter, heriblandt Lægeforeningen. Der skal sikres en fælles forståelse af, hvordan sundhedspersoner kan videregive helbredsoplysninger fra patientjournaler til politiets arbejde. 

”Det er vigtigt, at sundhedsprofessionelle har klare rammer for deres samarbejde med politiet. Derfor deltager vi naturligvis gerne i arbejdet,” siger Mads Koch Hansen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00