Politisk Stuegang: Alt for meget elastik i Sundhedsstyrelsens akutanbefalinger

POLITISK STUEGANG: Er KL's forslag til en sundhedsreform en krigserklæring mod regionerne? Og er Sundhedsstyrelsens akutanbefalinger en tynd kop te? De spørgsmål stiller Ole Toft sine gæster i denne udgave af Politisk Stuegang.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger på akutområdet får en hård medfart af eksperterne i denne udgave af Altingets sundhedspodcast, Politisk Stuegang.

"Der er vist gået gummiarme i den," siger Sidsel Vinge, som er projektchef hos Vive og har forsket i akutområdet.

"Der er mange interessante analyser, men Sundhedsstyrelsen får simpelthen ikke trukket af på, hvad der så skal være konsekvensen af de analyser," slår hun fast.

En kampplads
At anbefalingerne ikke er så konkrete, skyldes sandsynligvis, at akutområdet er sundhedsvæsenets kampplads.

Det vurderer Leif Vestergaard Pedersen, tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og nuværende medlem af Medicinrådet og Etisk Råd:

"Det er kamppladsen mellem praktiserende læger og sygeplejersker – og mellem almen praksis og hospitaler og kommuner. Nogle steder har vi nærmest et trestrenget akutsystem," siger han.

"Netop derfor er det afgørende vigtigt, at man får lavet noget konkret nu, for den der kamp mellem forskellige organisationer og faggrupper må stoppe," supplerer Torben Mogensen, professor i sygehusdrift og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital. 

"Blandt andet har Dansk Sygeplejeråd kæmpet for, at sygeplejerskerne skal have selvstændige kompetencer som en slags mini-vagtlæger. Alle de der slagsmål må stoppe, så vi kan fokusere på fru Jensen, der bor i Lemvig eller på Lolland og bliver akut syg. Og det skal være meget konkret og lokalt, for ellers fortsætter kampene bare," siger Torben Mogensen.

Eksperterne slutter debatten af med en opfordring til sundhedsvæsenets aktører om i deres høringssvar at fokusere på, hvordan anbefalingerne bliver skarpere og mere konkrete.

Det vender eksperterne også i det nye program:

  • OECD's nye rapport om sundhedsvæsener i OECD-landene
  • KL's skitse til en sundhedsreform
  • Camilla Hersom som ny vicedirektør i Danske Regioner
  • Udflytning af sundhedsopgaver til kommunerne og almen praksis
  • Forskelle i udredning af lungekræft
  • Evidensen bag brystkræftscreeninger
  • Gratis psykologhjælp uden henvisning
  • Morten Sodemanns kamp mod ulighed i sundhed.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Har du et spørgsmål eller en kommentar, du vil sende videre til holdet bag podcasten – så tryk på knappen i denne boks og optag din stemme. Derefter bliver din optagelse sendt til Altinget, hvorefter vi eventuelt kan gøre brug af dit indspark i næste udsendelse.

Husk at sætte dine høretelefoner (med mikrofon i) til computeren, så vi får den bedste lyd.

Tak, fordi du lytter med! 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00