Politisk stuegang: Nyt behandlingsråd skal ikke kun vurdere nye “dimser”

PODCAST: I det nye afsnit bliver det kommende behandlingsråd gransket kritisk. Regeringens første sæson vurderet. Det samme gælder det forgangne årti i sundhedsvæsenet, og gæsterne taler om svensk sygehuskaos. Dagens gæst KU-professor Signild Vallgårda har undersøgt politikernes forsøg på at mindske uligheden i sundhed. 

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Et godt initiativ. Men pas nu på, at regionernes kommende behandlingsråd ikke fortaber sig i kun at vurdere nyt medicinsk udstyr. Der er nemlig behov for et langt dybere og mere kritisk blik på sundhedsvæsenets udvalg af behandlinger.

LÆS: Markante forskelle på Medicinrådet og nyt behandlingråd  

Sådan lyder vurderingen fra deltagerne i december-udgaven af Politisk Stuegang.

Tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og nuværende medlem af Etisk Råd og Medicinrådet, Leif Vestergaard Pedersen, er positiv, men bekymret.

"Når man læser Danske Regioners oplæg til det nye behandlingsråd, så får man indtrykket af, at det mest er dimser og dingenoter, der skal vurderes. Men det er vigtigt, at man også får vurderet forskellige behandlingsparadigmer, hvor man både kigger på, hvordan det påvirker patienterne, sundhedsvæsenets drift og økonomi," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han bygger sin bekymring på, at regionerne ifølge ham kun lægger op til, at der skal laves to til tre af den type brede vurderinger årligt. KU-professor Signild Vallgårda er månedens gæst i politisk stuegang.

Husk at vurdere de "gamle" behandlinger også
Hun ser det som afgørende, at rådet ikke kun gransker nye teknologier og behandlinger.

"Man skal også undersøge eksisterende behandlinger. Nogle estimater siger, at op mod 50 procent af behandlingerne ikke har en veldokumenteret effekt. Det estimat er sikkert overdrevet. Men der er ikke tvivl om, at mange behandlinger blot bliver udført, fordi man har gjort det i lang tid," siger Signild Vallgårda.

Hyppige skift af udstyr kan skade patienter
Selvom regionerne forventer at spare penge ved at indføre Behandlingsrådet, så mener tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, også, at et kommende behandlingsråd er godt nyt for patienterne.

"Der er et stort behov for at få vurderet andet end bare medicin," siger Torben Mogensen, der i dag er professor i sygehusdrift ved et kinesisk universitet og formand for Lungeforeningen.

Han advarer dog om, at for hyppige udskiftninger i medicinsk udstyr kan øge risikoen for fejl, fordi lægerne ikke bliver fortrolige med brugen af det. Alle tre deltagere mener også, at regionerne lægger op til at have for få medlemmer med medicinsk baggrund i rådet.

Gå efter børnene
Ulighed er et andet tema i det nye afsnit. Og det er langtfra nok, hvis politikerne vil bekæmpe ulighed i sundhed ved at tage udgangspunkt i KRAM-faktorerne:

Kost, Rygning, alkohol og motion. Hvis politikerne virkelig vil sætte ind mod social ulighed i sundhed, så skal man sætte ind over for børnene. Det er en af hovedpointerne fra Signild Vallgårda, der er professor i sundhedspolitiske analyser ved KU.

Ud over at være gæst igennem hele udsendelsen er hun bogaktuel med bogen:

"Hvordan mindsker vi uligheden i Sundhed."

"Det gælder om at sætte ind over for børnene. Allerede før de er født, er de ramt af uligheden. Men det er svært at gå ind og tvinge lavtuddannede forældre til at give deres børn ordentlig mad og læse med dem," siger siger Signild Vallgårda.

S-regeringen har bekæmpelse af social ulighed som et af sine hovedfokusområder. Men det karambolerer ifølge Signild Vallgårda med rød bloks fokus på minimumsnomeringer, der skal gælde alle børn. Regeringen bør bruge de ekstra ressourcer i daginstitutioner, hvor der er mange børn af lavtuddannede. "Så de kan få mere af den stimulans og opmærksomhed, som de måske ikke får derhjemme," siger Signild Vallgårda i programmet for at give et eksempel på, hvordan man konkret kan forsøge bekæmpe uligheden i sundhed.

Hun skoser også regeringen for ikke at afskaffe tolkegebyret, når nu den vil bekæmpe ulighed. De to andre gæster i programmet, Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen, kommer med en stribe eksempler på, hvor de mener, at sundhedsvæsenet er nødt til at bidrage mere for at bekæmpe uligheden inde i selve sundhedsvæsenet.

Alle afsnittets emner var:

 • Interview med Signild Vallgårda om hendes nye bog:
  "Sådan mindsker vi uligheden i Sundhed"
 • Hvordan var 2019 for sundhedsvæsenet?
 • Hvordan har regeringen klaret sit første halvår?
 • Skal patienterne glæde sig til et nyt behandlingsråd?
 • Kaos på Europas dyreste sygehus (Sverige), og hvad kan vi lære af det?
 • Afgørende sundhedsdata sidder fast i statens vigtigste database – Landspatientregisteret.
 • Forkerte og forsinkede diagnoser – hvordan kan lægerne oftere ramme plet første gang?
 • Farvel til 2010'erne, hvad husker vi årtiet for på sundhedsområdet?
 • Månedens hjerneblødninger og genistreger. 

  Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.
Forrige artikel Podcast: Et nyt kapitel skal skrives i striden mellem kommunerne og regionerne Podcast: Et nyt kapitel skal skrives i striden mellem kommunerne og regionerne Næste artikel Politisk stuegang: For mange overlæger på sygehusene Politisk stuegang: For mange overlæger på sygehusene