Debat

PS: Professor Lars Ehlers på afveje

REPLIK: Det vil være fagligt uforsvarligt ikke at søge international inspiration til patientsikkerhedsarbejde for dermed at lære af dem, som har knækket nøden, skriver konstitueret direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed Britt Wendelboe i en replik til professor Lars Ehlers.

Hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed benyttes der lejlighedsvist internationale oplægsholdere for dermed at sikre en kompetenceopbygning på fortsat højt internationalt niveau, skriver Britt Wendelboe.
Hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed benyttes der lejlighedsvist internationale oplægsholdere for dermed at sikre en kompetenceopbygning på fortsat højt internationalt niveau, skriver Britt Wendelboe.Foto: DSP
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britt Wendelboe
Konstitueret direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

"Organisationer som for eksempel Dansk Selskab for Patientsikkerhed bruger ligeledes millioner af kroner (læs dollars) på uddannelsesprogrammer for læger og sygeplejersker leveret med bidrag fra Institute for Healthcare Improvement", skriver professor Lars Ehlers i et debatindlæg på Altinget under overskriften "Uddannelsen af ledere i sundhedsvæsenet er på afveje".

Men det er nok i højere grad professoren, der er på afveje. 

Et kontraproduktivt synspunkt
Lars Ehlers mener ikke, at det danske sundhedsvæsen skal bruge ressourcer på internationale eksperter fra anerkendte organisationer, der bidrager til at opbygge kompetencer og kapacitet i kvalitets- og patientsikkerhedsarbejdet. Professorens holdning er, at i Danmark bør ressourcerne i stedet gå til danske universiteter, der kan forske i områderne – et synspunkt, vi grundlæggende finder kontraproduktivt.

Den primære opgave for sundhedsvæsenet, og for Dansk Selskab for Patientsikkerhed for den sags skyld, er at sikre patienterne behandling af høj faglig kvalitet og sikre optimal patientsikkerhed. 

Britt Wendelboe
Konstitueret direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Som det også fremgår af indlægget, har universiteterne svært ved at finde tid og rum til at opdyrke nye områder, fordi det bliver på bekostning af det, de allerede er i gang med.

Sådan er virkeligheden.

Endnu har vi ikke set eller hørt om danske universiteter, der beskæftiger sig mere end sporadisk med forskning og udvikling inden for "improvement science". Eller udbyder kurser inden for "improvement science" og de internationalt anerkendte metoder inden for dette omfattende – videnskabelige – område (som beskrevet af blandt andet J.M. Juran, W. Edwards Deming og Walter Shewhart). 

International inspiration er fagligt forsvarligt
Den primære opgave for sundhedsvæsenet, og for Dansk Selskab for Patientsikkerhed for den sags skyld, er at sikre patienterne behandling af høj faglig kvalitet og sikre optimal patientsikkerhed. En opgave, som også er højt på den internationale dagsorden. Derfor ville det være fagligt uforsvarligt ikke at søge inspiration internationalt. Fagligt uforsvarligt ikke at lære af dem, der har knækket nødden – også selvom det ikke er universiteter.

I Dansk Selskab for Patientsikkerhed har samarbejdet med IHI/Institute for Healthcare Improvement i Boston blandt andet haft til formål at opbygge kompetencer og kapacitet – i Danmark. I dag er selskabet i stand til at varetage opgaverne med kompetence- og kapacitetsopbygning uden bistand fra IHI’s eksperter.

I øvrigt bruger Lars Ehlers lidt misvisende udtrykket "udenlandske konsulenter" om de klinikere (blandt dem flere professorer), der er internationalt anerkendte for deres resultater i patientsikkerhed og kvalitet.

Vi vil gerne sikre, at vores kompetenceopbygning fortsat er på højt internationalt niveau.

Derfor benytter vi lejlighedsvist internationale oplægsholdere. Det gør universiteterne naturligvis også. Måske får universiteterne på et tidspunkt mulighed for at tage del i Dansk Selskab for Patientsikkerheds aktiviteter – det vil vi i givet fald byde velkommen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00