Regeringen klar med efterfølger til produktivitetskravet

STYRING: Aktivitetspuljen skal erstattes af et nyt styringsredskab, der skal få regionerne til at flytte flere patienter ud i det nære sundhedsvæsen. Det er oplægget til økonomiforhandlingerne fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der samtidig melder ud, at dele af regeringens bebudede sundhedsreform bliver udskudt til efter sommer.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Der skal ikke længere gives penge for meraktivitet på sygehusene.

Nu skal et nyt økonomisk styringsredskab i stedet understøtte, at opgaver og patienter bliver flyttet væk fra sygehusene – enten ud til almen praksis, til kommunale sundhedstilbud eller helt ud i borgernes eget hjem.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) op til, at økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner tirsdag eftermiddag bliver skudt i gang med et sættemøde.

Dokumentation

Det kommer regeringen med før sommerferien
I stedet for ét stort samlet sundhedsudspil, der skal udstikke retningen for og styringen af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, vil regeringen nu i flere omgange fremlægge udspil. En del af dem vil blive udskudt til efter sommerferien.

Tre dele af sundhedsudspillet kommer dog før sommerferien:

1) Nærhedsfinansiering
Op til økonomiforhandlingerne med Danske Regioner, som begynder tirsdag eftermiddag, fremlægger regeringen et nyt styringsforslag. Aktivitetspuljen nedlægges og erstattes af nærhedsfinansiering, som skal give sygehusene et økonomisk incitament til at flytte opgaver ud. Nærhedsfinansieringen skal beløbe sig til i alt knap 1,4 milliarder kroner, som er det, der i dag ligger i aktivitetspuljen.

2) Sundhedsdata
Regeringen vil fremlægge et udspil til, hvordan patienters sundhedsdata nemmere kan udveksles mellem sygehuse, kommuner og almen praksis.

3) Almen praksis
Regeringen vil styrke almen praksis, særligt set i lyset af de nuværende og kommende udfordringer med lægedækning. Det skal blandt andet ske ved at styrke lægehuse og de kommunale sundhedshuse.


0:000:00