Regioner: Der er mange ubesvarede spørgsmål om sundheds-apps

REPLIK: Det kræver omtanke, hvis Danske Regioner skal certificere apps eller rådgive ud fra de sundhedsdata, som borgerne selv har opsamlet. Derfor er gode råd meget velkomne, skriver sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

Af Karin Friis Bach
Sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner

Hjerterytme, puls, søvn. Hvordan hjælper vi borgerne med at navigere i de mange tusinde sundheds-apps og nye sundhedsdata, som folk i stigende opsamler om sig selv?

Det er ikke nogen let opgave.

Det kan for eksempel være lidt af en jungle at finde de rette apps, som lever op til krav om sundhedsfaglig kvalitet og brugervenlighed.

Susie Wagner, sygeplejerske og indehaver af firmaet Infocura, kritiserer os blandt andet for at mangle overblik på området i et indlæg på Altinget d. 12. september.

Planen lægges ikke med et trylleslag
Jeg medgiver, at vi skal tænke os godt om, hvis vi som offentlig aktør skal begynde at certificere apps eller rådgive ud fra de sundhedsdata, som borgerne selv har opsamlet.

Samtidig er vi ydmyge overfor, at feltet bevæger sig hurtigt.

Og netop derfor har vi besluttet, at vi går forsøgsvist til værks ud fra de erfaringer, vi trods alt har.

Det gælder for eksempel guiden Mindapps.dk fra Region Syddanmark, der hjælper borgere med psykiske vanskeligheder, når de vælger apps. 

Lad mig slå fast: Vi er i den helt indledende fase.

Der er mange ubesvarede spørgsmål. Og i dén fase er det altid godt med gode råd, sådan som Susie Wagner bidrager med.

Ministerie og organisationer er allerede inddraget
For eksempel vil vi også se nærmere på det store forarbejde i forhold til certificering af apps, der allerede er i gang i Europa-Kommissionen. 

Desuden har vi sammen med Sundhedsministeriet og Kommunernes Landsforening lavet en analyse, der udkom i maj.

Analysen beskriver, hvad man indtil videre har gjort på området i en række lande.

Det er dog tydeligt, at der ikke er nogen hurtig eller nem løsning, når det handler om, hvordan vi som offentligt sundhedsvæsen skal forholde os til data fra alverdens sundheds-apps.

Så vi er glade for alle kvalificerede bidrag, hvad end de kommer fra Susie Wagner, Lægeforeningen eller andre med viden og interesse for området.

Forrige artikel Apotekerne: Ryd op i de ældres medicin­skabe med ny national handleplan Apotekerne: Ryd op i de ældres medicin­skabe med ny national handleplan Næste artikel Regionsformand: Ensporet tilgang til erhvervsfremme hæmmer innovation og omstilling Regionsformand: Ensporet tilgang til erhvervsfremme hæmmer innovation og omstilling