Regioner: Der er mange ubesvarede spørgsmål om sundheds-apps

REPLIK: Det kræver omtanke, hvis Danske Regioner skal certificere apps eller rådgive ud fra de sundhedsdata, som borgerne selv har opsamlet. Derfor er gode råd meget velkomne, skriver sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

Af Karin Friis Bach
Sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner

Hjerterytme, puls, søvn. Hvordan hjælper vi borgerne med at navigere i de mange tusinde sundheds-apps og nye sundhedsdata, som folk i stigende opsamler om sig selv?

Det er ikke nogen let opgave.

Det kan for eksempel være lidt af en jungle at finde de rette apps, som lever op til krav om sundhedsfaglig kvalitet og brugervenlighed.

Susie Wagner, sygeplejerske og indehaver af firmaet Infocura, kritiserer os blandt andet for at mangle overblik på området i et indlæg på Altinget d. 12. september.

Planen lægges ikke med et trylleslag
Jeg medgiver, at vi skal tænke os godt om, hvis vi som offentlig aktør skal begynde at certificere apps eller rådgive ud fra de sundhedsdata, som borgerne selv har opsamlet.

Samtidig er vi ydmyge overfor, at feltet bevæger sig hurtigt.

Og netop derfor har vi besluttet, at vi går forsøgsvist til værks ud fra de erfaringer, vi trods alt har.

Det gælder for eksempel guiden Mindapps.dk fra Region Syddanmark, der hjælper borgere med psykiske vanskeligheder, når de vælger apps. 

Lad mig slå fast: Vi er i den helt indledende fase.

Der er mange ubesvarede spørgsmål. Og i dén fase er det altid godt med gode råd, sådan som Susie Wagner bidrager med.

Ministerie og organisationer er allerede inddraget
For eksempel vil vi også se nærmere på det store forarbejde i forhold til certificering af apps, der allerede er i gang i Europa-Kommissionen. 

Desuden har vi sammen med Sundhedsministeriet og Kommunernes Landsforening lavet en analyse, der udkom i maj.

Analysen beskriver, hvad man indtil videre har gjort på området i en række lande.

Det er dog tydeligt, at der ikke er nogen hurtig eller nem løsning, når det handler om, hvordan vi som offentligt sundhedsvæsen skal forholde os til data fra alverdens sundheds-apps.

Så vi er glade for alle kvalificerede bidrag, hvad end de kommer fra Susie Wagner, Lægeforeningen eller andre med viden og interesse for området.

Forrige artikel Apotekerne: Ryd op i de ældres medicin­skabe med ny national handleplan Apotekerne: Ryd op i de ældres medicin­skabe med ny national handleplan Næste artikel Regionsformand: Ensporet tilgang til erhvervsfremme hæmmer innovation og omstilling Regionsformand: Ensporet tilgang til erhvervsfremme hæmmer innovation og omstilling
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig dataslave for tech-industri og dennes nyttige idioter i toppen af samfundet...

  Jeg forstår ikke rigtigt debatindlægget...

  "Samtidig er vi ydmyge overfor, at feltet bevæger sig hurtigt.
  Og netop derfor har vi besluttet, at vi går forsøgsvist til værks ud fra de erfaringer, vi trods alt har."

  Skal det forstås sådan, at selv om regionerne erkender, at der er masser af faldgruber, manglende kvalitetssikring, og uafklarede spørgsmål omkring datasikkerhed og privatliv, så går man ufortrødent i gang med at anvende, anbefale og implementere disse apps?

  I givet fald finder jeg det dybt, dybt uansvarligt, og jeg gider simpelthen ikke om et par år, når ulykkerne og skandalerne vælter ind, høre på endnu en gang dårlige undskyldninger fra politikerne, heriblandt Karin Friis Bach - om, at de ikke vidste det. For de ER blevet advaret, og det adskillige gange. Men de vælger hver gang pengemændenes, lobbyisternes, Singularity-kultmedlemmernes interesser over borgernes, demokratiets og retsstatens.

  Har magthaverne på området i regionerne læst Shoshane Zuboffs "Overvågningens tidsalder"? Markus Bernsens "Danmark Disrupted"? Mads Vestergaards "Digital Totalitarisme"? Cathy O'neills "Weapons of Math Destruction"? Edvard Snowdens "I Offentlighedens Tjeneste"?

  Hvis I har - hvordan kan I så finde på at gå ned ad denne boldgade? Ren kynisme? Er I uenige med disse forfattere - eller er penge og magt bare vigtigere for jer?

  Har regionerne været på denne studierejse?
  https://www.regioner.dk/media/9958/06-dagsorden-for-moede-den-4-oktober-2018-i-danske-regioners-bestyrelse.pdf

  I givet fald: Hvem besøgte man? Singularity University? Faldt man lige på r.... af betagelse, som så mange andre i de højere luftlag i samfundet? Eller har man bare haft besæg af deres lobbyister i Købehavn? Eller været på studietur til Singularity Nordic?

  Hvorfor besøgte man dem overhovedet? Det er en religiøs tech-kult, som arbejder hen imod sammensmeltning af menneske og maskine (transhuman), evigt liv og velstand i cyberspace, og som ikke går ind for regulering, demokrati og menneskerettigheder, da den slags står i vejen for den løsslupne og uhæmmede eksponentielle forskning i vore alles gener, data og sjæle. Hvorfor besøger I sådanne udemokratiske kult? Besøger I da også Scientology eller Jehovas Vidner?

  Flere og flere advarende stemmer lyder vedr. den amokløbende digitalisering, som ingen har styr på¨- ud over tech-giganterne. Men lytter man til dem i regionerne? Nej, tydeligvis ikke - ikke for alvor. Man lader som om, man gør - men man siger aldrig nej til tech-industrien, når det kommet til stykket.

  Og det meste foregår i ly af partistøttelov, Mørkelygte og Mørklægningslov - befolkningen aner ikke, at vi er på vej ind i et totalitært helvede, styret af forskere og pengemænd.

  Hvis I tromler videre med disse planer, vel vidende, at området er lovløst kviksand, så begår I forbrydelser mod både vores samfund og mod menneskerettighederne. For I sælger retten til privatliv til højestbydende - og det har I ikke ret til, folkevalgte eller ej. Man kan ikke sjakre med menneskerettigheder.....

  Jeg er skuffet over Karin Friis Bach, som ikke lyder til for alvor at have fattet den dynamit, man her er i gang med at slippe løs i det danske samfund. Eller også er hun bare ligeglad....