Regioner undskylder ventetider

NOTE: Danske Regioner undskylder lange ventelister for hjertepatienter med større succes på området.
Maria Dalby
Den gode nyhed er, at flere hjertepatienter behandles. Og de lever også i længere tid. Men det er også årsagen til, at ventetiderne vokser.

Hjerteforeningens egen undersøgelse viste for nogle uger siden, at ventetiderne til hjertebehandling og undersøgelse er stigende. Men det skyldes altså bedre behandlingsmetoder og bedre teknologi.

Succes skyld i problemer
"Regionerne søger nemlig så vidt muligt at fremme behandlingsteknikker, der er effektive og livsforlængende. Eksempelvis er andelen af patienter, der gennemgår ballonbehandling direkte i akut tilstand, en af verdens højeste. Generelt kan man således sige, at hospitalerne har behandlet sig til så meget succes, at ventelisterne stiger," skriver Danske Regioner på deres hjemmeside.

Problemet er, at når antallet af behandlinger er stigende, så bliver problemet med kapacitet og personalemangel et større problem.

Men regionerne fastholder, at de overholder kravet om maksimale ventetider for livstruende sygdomme. Det betyder, at de akutte patienter - som oftest de mest alvorligt syge patienter - i realiteten kommer i behandling med det samme. De hjertepatienter, der står på ventelister, er derfor som regel de mindre alvorligt syge hjertepatienter.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) skal i denne uge i et åbent samråd forklare, hvad han vil gøre for at fastholde personalet i regionerne. Flere af partierne har allerede sat flere penge af til hjertepatienter i deres udspil til finanslovsforhandlingerne.

0:000:00