Regionerne trætte af at være prygelknabe i valgkamp på sundhed

ØKONOMI: Vi står på mål for vores prioriteringer, lyder det fra regionsrådsformænd efter kritik fra sundhedsministeren. Christiansborg bruger vores budgetter til at føre valgkamp, siger Stephanie Lose (V).

Der er ikke noget modsætningsforhold mellem nye initiativer i regionernes budgetter og nedskæringer i form af fyringer på sygehusene, siger Stephanie Lose.
Der er ikke noget modsætningsforhold mellem nye initiativer i regionernes budgetter og nedskæringer i form af fyringer på sygehusene, siger Stephanie Lose.Foto: Preben Madsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det er urimeligt, når sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremmaler et billede af, at nedskæringer på sygehusene skyldes dårlig økonomistyring. 

Sådan lyder det fra regionsrådsformand og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), oven på en uge, hvor ministeren var ude med riven efter regionerne. 

"Min opfattelse er, at Christiansborg gerne vil inddrage det her område i en kommende valgkamp. Men regionerne overholder økonomiaftalen og står på mål for, hvordan midlerne fordeles," siger Lose.

Ellen Trane Nørbys kritik kom i kølvandet på, at flere regioner annoncerede besparelser og afskedigelser af sygehuspersonale i 2019.

Vi leverer år efter år aftaleoverholdelse, og jeg synes, det er unfair, hvis det skal hedde sig, at vi ikke kan styre vores økonomi. Hvis man tror fra Folketingets side, at det er piece of cake at få pengene til at strække, så tror man forkert. 

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner, og regionsrådsformand, Region Syddanmark

Ministeren kommenterer, at der bliver brugt penge på nye initiativer, samtidig med at man fyrer læger og sygeplejersker. Er I for dårlige til at prioritere midlerne?

"Det er misvisende, hvis man mener, at regionerne fyrer medarbejdere med den ene hånd og bruger penge på tant og fjas med den anden. Der er ikke noget underligt i, at man både har nogle besparelser og samtidig sætter nye skibe i søen," siger Stephanie Lose.

Vi har ikke peget fingre og sagt, at det var regeringens skyld. Vis mig lige, hvornår jeg har gjort det. Det bliver jeg sur over at blive beskyldt for. Det er Christiansborg-retorik, fordi der snart er valgkamp.

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Hun gør opmærksom på, at nye initiativer blandt andet dækker over en række poster, som regionerne ikke kan komme udenom:

"Det er sådan nogle prosaiske ting som en stigning i antallet af tjenestemændspensioner og ny overenskomst med de praktiserende læger, ligesom vi har stigende udgifter til uddannelse af læger, hvilket jo er en positiv nyhed. Så der er altså ikke tale om, at vi går rundt og sprøjter flødeskum på kagen, så vi kan klippe snore over og holde skåltaler."

I Region Sjælland har regionsrådsformand Heino Knudsen (S) også svært ved at genkende et billede af, at regionen afskediger personale for at få råd til nye initiativer. Han kalder det "faktuelt forkert", når Elllen Trane Nørby siger, at Region Sjælland budgetterer med nye politiske prioriteringer for 178,4 millioner kroner.

"Jeg ved ikke, hvordan ministeren kommer frem til det tal. Vi manglede 158 millioner kroner på vores budget, efter vi har lavet en økonomiaftale. Og vi har valgt at spare 184 millioner kroner, fordi der var nogle områder, vi skulle finde penge til, så differencen er fra de 158 til de 184 millioner."

Så det passer ikke, at I kunne have holdt igen med nye initiativer for at undgå fyringer?

"Nej. Vi prioriterer ganske få nødvendige initiativer, men ellers har vi netop holdt os fuldstændig til kerneforretningen. Så det er jo forkert, det hun siger."

En milliard er ikke nok
Massefyringerne i Region Sjælland skyldes ifølge Heino Knudsen blandt andet store udgifter til behandlinger af komplicerede sygdomme samt udgifter til dyr medicin.

Er det ikke jeres ansvar at styre økonomien på en måde, så I ikke skal ud og fyre læger og sygeplejersker?

"Jamen, når vi står foran at afskedige flere hundrede mennesker, er det jo netop, fordi vi tager ansvar for den økonomi, vi har, og for den ramme, vi arbejder inden for. Derfor synes jeg, det er direkte utilstedeligt at anklage os for ikke at tage ansvar."

Men når I klager over rammen, skyder I vel ansvaret fra jer?

"Hvis man kigger i pressen de sidste to uger, så har jeg netop taget ansvaret. Vi har ikke peget fingre og sagt, at det var regeringens skyld. Vis mig lige, hvornår jeg har gjort det. Det bliver jeg sur over at blive beskyldt for. Det er Christiansborg-retorik, fordi der snart er valgkamp. Ministeren skal tage det samme ansvar, som hun beder regionerne om."

Hvad er det for et ansvar, du efterlyser?

"Jeg efterlyser, at ministeren står på mål for den økonomiske ramme og anerkender, at regionerne tilpasser sundhedssektoren efter den. Det er jo det, vi gør i øjeblikket, også når det gør ondt og medfører afskedigelser."

Burde I ikke have en god økonomi, når I har fået et løft på en milliard kroner i økonomiaftalen?

"Det er en fin økonomiaftale. Den betyder i Region Sjælland, at vi går fra et minus på 250 millioner kroner til 158 millioner kroner i 2019. Så den lukkede noget af hullet, men det vil aldrig løfte. Det har jeg sagt, siden aftalen blev indgået."

Så er det forkert, når Trane Nørby siger, at I har fået tilført ekstra midler i år?

"Hun har ret i, at der er afsat flere midler. Men de står ikke mål med de stigende udgifter."

Oplæg til at fyre regionsråd
I Region Midtjylland, hvor man også har vedtaget et budgetforlig med store besparelser, undrer man sig også over beskyldningerne om, at man løber fra ansvaret:

"Jeg løber ikke fra ansvaret, og jeg bliver ærlig talt provokeret af at blive beskyldt for det. Jeg forsøger at løse min opgave inden for den ramme, der er. Jeg er ikke optaget af abekasteri, men af at levere sorte tal på bundlinjen," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S). 

Han gør opmærksom på, at når sundhedsministeren kæder besparelser i Region Midtjylland sammen med nye sygehusbyggerier, hænger det ikke sammen.

"Vi sparer ikke en krone i budget 2019 på grund af nye sygehusbyggerier," siger han.

Anders Kühnau undrer sig også over sundhedsministerens skelnen mellem de socialdemokratisk ledede og den venstreledede region:

"Det tyder på, at der snart er folketingsvalg. Og så er der noget i den retorik, vi hører fra ministeren, der tyder på, at man lægger op til at fyre regionsrådspolitikerne. Så man har brug for at finde nogle eksempler på, at regionsrådspolitikerne ikke er deres opgave voksen. Og der må jeg bare sige, at nej, vi løber ikke fra vores ansvar. Vi tager tværtimod de beslutninger, der skal til, og gennemfører de besparelser, der skal til for at leve op til budgetloven."

Lose: Vi leverer
Stephanie Lose forhandlede som formand for Danske Regioner den økonomiaftale hjem, som Trane Nørby kalder "en enormt god økonomiaftale."

Lose karakteriserer den i dag som "et godt forhandlingsresultat i et efterkriseperspektiv, fordi vi kom så langt op, som vi kunne."

Med formuleringen henviser Lose til, at væksten i sundhedsudgifterne efter 2010 har ligget lavt - på omkring 1 procent - i forhold til op igennem 00'erne, hvor vækstraterne lå omkring 3-4 procent. De aktuelle vækstrater for sundhedsvæsenet ligger dermed lavt - og ifølge tal fra OECD væsentligt lavere end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Økonomiaftalen gav regionerne 1 milliard kroner ekstra, hvoraf 700 millioner kroner er afsat til medicin, og 200 millioner kroner er øremærket til psykiatrien. Det betyder ifølge Stephanie Lose, at der inklusive medicin er 900 millioner kroner til realvækst.

"Vi har samlet set prioriteret nye initiativer for 1,7 milliarder i alle fem regioner, så vi skal finde godt 800 millioner. Og det betyder, at der skal flyttes rundt på nogle udfgiftsposter, og at der vil være nedskæringer," siger hun og tilføjer, at hun ikke kan vurdere, om den prioritering, der har ført til afskedigelser i Region Sjælland, er den rigtige.

"Det er regionens politikere, der må stå på mål for det, og det gør de også."

Er regionerne gode nok til at styre budgetterne?

"Man kan jo kigge på vores track record for evnen til at overholde økonomiaftalen og dermed udgiftslofterne. Vi leverer år efter år aftaleoverholdelse, og jeg synes, det er unfair, hvis det skal hedde sig, at vi ikke kan styre vores økonomi. Hvis man tror fra Folketingets side, at det er piece of cake at få pengene til at strække, så tror man forkert."

Du fremhæves af ministeren, fordi Region Syddanmark ikke skal fyre folk. Hvad siger du til den ros?

"Jeg er ked af, at den ros inddirekte bliver brugt til at sige, at regionerne bruger penge på tant og fjas, for det er ikke tilfældet. Jeg har også haft år, hvor vi skulle ud at spare i min region."

Liselott Blixt (DF) er ude at antyde, at det er et led i valgkampen, når regionerne melder nedskæringer ud. Hvad siger du til det?

"Hvis det er et led i en valgkamp, tror jeg, det er hende, der gør det til et led i folketingsvalgkampen, og ikke regionerne."

-----

Artiklen er fredag 2.11. kl. 9 opdateret med citater fra Anders Kühnau

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00