Rygning trækker kræftoverlevelsen ned

KRÆFT: Rygning er årsagen til, at kræftramte danskere har dårligere overlevelseschance end kræftramte svenskere og nordmænd. Venstre lægger op til højere cigaretpriser, mens Socialdemokratiet lurepasser. "Bizart," mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er bange for, at højere cigaretpriser vil ramme socialt skævt. 
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er bange for, at højere cigaretpriser vil ramme socialt skævt. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danmark ligger i bund, når det gælder kræftoverlevelse i de nordiske lande. Det viser opdaterede tal fra Nordscan, en database med kræftstatistik for de nordiske lande. 

Forskellen skyldes rygning. Og det gør valgkampens debat om højere cigaretpriser endnu mere aktuel, mener Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse:

"Vi får aldrig samme kræftoverlevelse som de andre nordiske lande, hvis ikke vi forebygger rygning," siger han og henviser til, at det går den forkerte vej i Danmark. Flere danske unge begynder at ryge, og 23 procent af danskerne ryger dagligt.

Et eksakt beløb
Blandt danskere, der får kræft, vil 60 procent af mændene og 64 procent af kvinderne være i live efter fem år. I Sverige overlever 69 procent af mændene og 67 procent af kvinderne. 

Hvis der er noget, der for alvor skaber ulighed i sundhed, så er det tobak.

Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsminister

Forskellen skyldes især, at vi i Danmark oftere rammes af rygerelaterede kræftformer, der er svære at behandle. Eksempelvis får dobbelt så mange danskere som svenskere lungekræft hvert år. Samtidig virker behandlingen af alle kræftformer dårligere på patienter, der ryger.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) glæder sig over den forbedrede kræftoverlevelse, men anerkender, at politikerne skal gøre mere for at forebygge:

"Vi har allerede vedtaget nogle forebyggelsestiltag, som ikke er slået igennem endnu, blandt andet i forhold til at skærpe straffen for at sælge tobak til børn og unge. Men selvfølgelig spiller den strukturelle forebyggelse også en rolle, og vi skal have en markant prisstigning," siger hun.  

Dermed gentager hun det løfte, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede antydede, da Altinget interviewede ham i januar: Venstre vil hæve cigaretpriserne.

Det store spørgsmål er nu hvor meget. Det er Ellen Trane Nørby ikke klar til at svare på:

"Vi kommer til at melde et eksakt beløb ud, inden danskerne skal til valgurnerne," lover hun.

S lurepasser
Venstre bliver dermed det seneste af en lang række partier, der har meldt ud, at de mener, en pakke cigaretter skal stige i pris. 

"Det ville jo være dejligt, hvis S også ville komme med en udmelding i løbet af valgkampen," siger Jesper Fisker.

Det synspunkt står han ikke alene med. Alles øjne hviler nu på Socialdemokratiet, som indtil videre lurepasser:

”Vi har foreslået en stribe forebyggelsesinitiativer om rygning. Initiativer, som er målrettet børn og unges rygning, og som regeringen desværre har modarbejdet. Det drejer sig blandt andet om neutrale cigaretpakker, tobak under disken og skærpet kontrol med den del af detailhandlen, der bryder loven og sælger tobak til børn og unge. Når det kommer til højere priser, så er vi bange for, at det vil ramme socialt skævt. Derfor vil vi hellere starte med de andre initiativer mod børn og unges rygning, som vi allerede har foreslået," skriver fungerende politisk ordfører Pernille Rosenkrantz-Theil i en skriftlig kommentar til Altinget.

Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, henviser til hensynet til socialt udsatte borgere som et argument imod prisstigninger i et interview med DR Nyheder.

Bagvendt logik
Den manglende socialdemokratiske lyst til en klar udmelding på spørgsmålet undrer Ellen Trane Nørby:

"Det virker bizart, når jeg tænker på, hvor mange samråd jeg har siddet i, hvor der ingen grænser har været for, hvad S ville gøre for at forebygge rygning. Nu er vi så her, hvor partierne skal melde ud, inden vælgerne skal stemme, og så kan befolkningen ikke få et klart svar," siger hun. 

Hun tilføjer, at også den socialdemokratiske kæphest om ulighed i sundhed klinger hult i tobaksdebatten:

"Hvis der er noget, der for alvor skaber ulighed i sundhed, så er det tobak," siger hun.

Jesper Fisker er enig:

"Argumentationen bliver lidt bagvendt, når man siger, man vil undlade at hæve priserne af hensyn til de socialt svageste, for det er faktisk de grupper, der vil profitere allermest sundhedsmæssigt af at holde op med at ryge."

Han henviser til hvidbogen om social ulighed i kræft i Danmark, som Kræftens Bekæmpelse tidligere i år præsenterede. Hvidbogen viser, at rygning medfører massiv social ulighed i forhold til kræft.

Læs også

Op på norsk niveau
Jesper Fisker er spændt på at høre, hvilken pris Venstre lander på. 

"Prisen skal helst op på norsk niveau, det vil sige 90-100 kroner for en pakke," siger han.

Han henviser til, at høje priser har vist sig især at virke mod unges rygning. I Norge er det kun tre procent af de unge mellem 16 og 24 år, der ryger dagligt. Blandt unge danskere i samme aldersgruppe ryger 16 procent hver dag.

Jesper Fisker er dog åben for, at prisstigningen kan ske ad flere omgange:

"Vi kan godt leve med, at man starter med et mindre ryk op til for eksempel 60 kroner, hvis bare man beslutter sig for, at prisen skal fortsætte op, indtil den lander på det norske niveau."

 

 

 

Dokumentation

Det skal en pakke cigaretter koste ifølge partierne:

Enhedslisten: 60 kr. 
SF: 50 kr.
Alternativet: 80 kr.
Socialdemokratiet: Har ikke meldt ud
Radikale: 90 kr.
Liberal Alliance: Ønsker ingen prisstigning
Konservative: 60 kr. 
Kristendemokraterne: 80 kr.
Venstre: Ønsker prisstigning
Dansk Folkeparti: 47 kr. 
Klaus Riskær Pedersen: Ønsker ingen prisstigning
Nye Borgerlige: Ønsker ingen prisstigning

Det koster en pakke cigaretter i en række andre lande:

Finland: cirka 50 kr.
Frankrig cirka 50 kr.
Norge: cirka 90 kr.
Australien: cirka 110 kr.
Sverige: cirka 45 kr.
Storbritannien: cirka 65 kr.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00