S: Vil Venstre bekæmpe sund fornuft eller sygdom?

REPLIK: Venstre må melde sig ind i kampen for at forebygge blandt andet rygning i stedet for at sidde på hænderne, skriver Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører.

Af Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

De seneste dage har Venstre været ude med riven efter den socialdemokratiske forebyggelsespolitik.

På Facebook skrev det ellers seriøse parti Venstre, at ”Socialdemokratiet vil have flere reklamekampagner og dårligere behandling på de danske hospitaler.”

Og her på Altingets hjemmeside vil partiets sundhedsordfører, Jane Heitmann (V), vide, hvilke patienter der ”egentlig skal modtage ringere behandling, hvis Socialdemokratiet får magt som de har agt”?

Man kan vist roligt sige, at Venstre nu er gået over til rene skræmmekampagner. Men hvor ville jeg dog ønske, at Venstre med samme ildhu, som de opfinder falske fjendebilleder, også ville bekæmpe, at danskerne bliver syge. Fremfor kun at behandle, når skaden er sket.

Danskernes sygdomme skal tages alvorligt
For eksempel når det gælder børn og unge under 18 år. Flere og flere af dem begynder i disse år at ryge.

Hvorfor vil Venstre og regeringen ikke være med til at forhindre, at vores børn og unge i stigende grad pådrager sig en dødelig afhængighed?

Hvorfor skal vi sidde med hænderne i skødet og vente på, at rygningen om nogle år fører til, at mange af dem kommer til at dø af kræft?

Venstres egen sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, har for nylig regnet ud, at mere end 44.000 af dem, der er født efter år 2000, kommer til at dø af rygning, hvis vi ikke griber ind politisk. Hvorfor skal vi bare sidde og vente på, at den tragedie udfolder sig?

Vi skal sætte aktivt ind mod rygning
Men måske er der lys forude i Venstre. Daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik i hvert fald ind for at indføre røgfri skoletid – indtil der kom en ny sundhedsminister til, og Liberal Alliance indtrådte i regeringen. Så mente regeringen pludselig noget andet. Men Løhde er ikke alene.

Den kommende formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), argumenterede for nylig for, at regeringen burde indføre flere af de forebyggelsestiltag, som også Socialdemokratiet har foreslået: Neutrale cigaretpakker og tobak under disken, for bare at nævne et par stykker.

Det samme argumenterede Venstres egen gruppeformand, Søren Gade (V), for forleden. Også han mener, at Venstre hænger i bremsen, når det kommer til at forebygge, at børn og unge bliver syge af rygning.

Som Søren Gade sagde: "Det handler om, at når fagkundskaben nu siger, at cigaretter er den hyppigste årsag til kræft, så bliver vi altså nødt til at gøre noget."

Liberal Alliance og resten af de borgerlige plejer at svare, at vi bare skal informere noget mere. Lad os lave en oplysningskampagne rettet mod mindreårige – så skal de nok lade være med at ryge.

Til dem havde Søren Gade også et svar: “Det er en smule blåøjet at tro, at de unge ikke ved, at rygning er skadeligt og kræftfremkaldende. Det er ikke oplysning, der mangler. Det er handling.”

Forrige artikel Overlæge: Måske skal lægerne også til at gå med kamera? Overlæge: Måske skal lægerne også til at gå med kamera? Næste artikel Dansk Sygeplejeråd: Inddrag de fagprofessionelle i sundhedsaftalerne Dansk Sygeplejeråd: Inddrag de fagprofessionelle i sundhedsaftalerne
 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Rygestop er en kommunal opgave....

  Flemming Møller Mortensen (A) er åbenbart tilhænger af, at Folketinget skal blande sig i kommunernes ansvar mht. ændring af borgernes rygevaner...

  God søndag :-)

 • Anmeld

  Anita Lundsgaard Sørensen · Sundheds sekretær.

  Tag ansvar for eget liv og familien

  Rygestop er ens eget og familiens ansvar.
  Der er gjort nok fra det offentlige.
  Sats i stedet på hjælp og vejledning til syge og ledige.

 • Anmeld

  Peter Hansen · pensionist

  Gentager historien sig?

  Vi har jo lært fra sagen om "kvotekonger" at Venstre jo altid har en god grund til at kæmpe for en politik som er i modstrid med sund fornuft.

  Nemlig den gode grund, at Løkke har personlige interesser i at være imødekommende for gavmilde "sponsorer".

  Kan den tradition have noget at gøre med hvorfor de handler som de gør forhold til at bremse initiativer omkring tobaksindustrien?

  Ja man skal jo blot tænke over, hvem der ejer det ejendomsselskab som er udlejer at luksuslejligheden i Nyhavn som Løkke indimellem bor i når han ikke overnatter på Marienborg.

 • Anmeld

  Chr. Bruun

  Giftskatter, ja tak

  Al evidens viser, at en kraftig forhøjelse af afgifter på cigaretter og anden gift er langt det mest effektive, hvis målet er en bedring af folkesundheden.
  Så simpelt er det.
  Dette S indlæg er en gang snik-snak.

 • Anmeld

  Helge Fischer · Pædagog

  I politik bør man have rene hænder. Og rene lunger

  Det er svært at have en ren samvittighed, med sorte lunger. Hvad der dog ikke bekymre VENSTRE. P.s. Det er forbudt for unge. at købe cigaretter, men må i Venstres optik gerne ryge på gader og stræder.

 • Anmeld

  A. Hansen

  Rygning (og alkohol)

  Rygning og indtag af alkohol er bare usundt, det ved alle, endda nogle skolebørn. Men Lars Løkke Rasmussen (aka Lars Fadbamse), ved det åbenbart ikke, og som en anden debatør skriver, så har Lars en anden dagsorden. Han har nogle venner i tobaksindustrien (dødens købmænd), som fortsat skal have mulighed for, at tjene penge på andre menneskers dårlige og dumme vaner.
  Regeringen og Folketinget burde forbyde tobaksrygning helt i Danmark, fra f.eks. 2020, og i perioden indtil forbuddet indføres, skal prisen på tobak sættes op (f.eks. en ti dobling af prisen), så det bliver for dyrt for unge mennesker, at købe tobak. Samtidig skal straffen for ulovlig indførelse og salg af tobak, sidestilles med drabsforsøg.
  Fortsat god dag, og et langt sundt liv.

 • Anmeld

  Preben von Skjoeth · Redaktør

  RYGNING, DRUK OG FEDME ER EN PRIVAT SAG.

  Det er dog utroligt, hvad regeringen for skyld for. Jeg er ikke Venstre-vælger, men de svinere, der fyres af mod Lars Løkke Rasmussen, er jo helt ude i hampen.

  Lad det være krystalklart, at rygning, præcis som drikkeri og overspisning, som fører til fedme, er en privat sag, som politikerne IKKE skal blande sig

  Hvor er alle ryge-kritikerne henne, når det drejer sig om folk, der drikker for meget - eller spiser sig fede? Der er med garanti mange af ryge-kritikerne, som enten har spist sig fede eller nok drikker lige rigeligt.

  Så spis brød til, og husk så, at det ikke er klogt at kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus. Jeg er selv en forhenværende storryger. Jeg stoppede uden problemer med dags varsel. Det er udelukkende et spørgsmål om vilje og karakter. Så enkelt er det

  Jeg kunne ikke drømme om at kritisere rygere og gå rundt og spille frelst Men min kæde hopper af, når politikere - som regel dem, der er i opposition til en siddende regering - forsøger at score billige pointe på en sag, som de godt ved, der ikke vil være flertal for.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Sæt skatten op!

  Det er pinligt, at Socialdemokratiet nægter at sætte tobaksskatterne op. Det er ifølge sagkundskaben og Kræftens Bekæmpelse det absolut bedste instrument til at nedbringe antallet af rygere - ikke mindst unge rygere.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Stop dræberne - bilkørsel og flyvning

  Hvis man mener noget med at redde befolkningen så forbyd bilkørsel og flyvning. Det er dræberne i vort samfund og ingen af delene en privat sat.

  Det er dem som fylder vore sygehuse der jo ikke længere bruges til dem de var skabt for, nemlig til at holde de gamle i live og vigør.

  Det er skandaløst som lobbyorganisationer er løbet med politikerne, TV og befolkningen. Når det gælder hetz mod den lille mand holder ingen sig tilbage. Asociale skatter pålægger man med rund hånd de fattige og i stedet forgylder man sjusserne i whisky-bæltet.

 • Anmeld

  David Svarrer · Direktør

  Her i Kenya er det ganske enkelt forbudt at ryge

  Kære danskere. Måske kan I ikke lide at høre det her, men, her i Kenya er det forbudt at ryge. Punktum. Bliver man fundet rygende, ja, så falder der en straks-bøde der omsat til kroner udgør DKK 4,000. Det er en betragtelig udgift for mangen en Kenyaner. Men - resultatet udebliver jo heller ikke. Jeg tror ikke at jeg har set en ryger her i Kenya i lang tid.

  Der er UNDTAGELSER fra reglen: Man må ryge i sit hjem, og inde i sin bil for nedrullede vinduer. Og ellers må man ryge på særligt dertil designerede steder - steder der bestemt ikke er særligt attraktive - f.eks. en udendørs pæl i midten af en parkeringsplads og så videre.

  Indfør dog et forbud. Slut med det skidt. Det ser jo ud til at virke!

  Jeg selv holdt op med at ryge d. 9. oktober 1989. Jeg gik fra 40 cigaretter til 0 - kald det viljestyrke - kald det hvad du vil - men det er fakta. Jeg har ikke røget siden.

 • Anmeld

  David Svarrer · "Fedme, Rygning og Drikkeri en privatsag"

  til Preben von Skjoeth

  Jeg er i grunden enig, Preben, i at rygning, drikkeri og fedme er en privatsag. Og så vil jeg dertil tilføje, at for de, der så vælger at ryge, drikke og spise for meget, skal deres hospitalsregninger der hidrører fra denne privatsag, også være en privatsag.

 • Anmeld

  Wivian Fuglsang

  Forebyggelse

  Hvad med at vende skatteaftalen på hovedet, således, at de fattigst får de største lettelser. Mændene dør nemlig 10 år og kvinderne 6 tidligere end de rigeste af kræft. Her kan man tale om en sundhedsforebyggende indsats, for ikke at tale om den økonomiske besparelse på sundhedsvæsenet netop det vil være. Bl.a.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Det er ret risikabelt at leve...

  Hvorfor denne evindelige lyst til kontrol og regulering af andre mennesker? Stop med at blande Jer i borgernes privatliv.
  Lasternes sum er konstant. Nogle spiser, nogle drikker, nogle ryger, nogle spiller, nogle er utro. De, der ikke gør noget af dette....HVAD gør de så for at få summen på konstanterne i balance ?
  ...Og så er der oven i købet nogle, der kører i bil... på cykel eller knallert. Det er faktisk ifølge statistikken ret farligt at færdes i trafikken. Skal trafikofre eller dem, der er klatret for højt op og er faldet ned også til at betale egen hospitalsbehandling eller lægeregning?
  Ryger man eller drikker man for meget, så spæder man rigtigt, rigtigt godt i fælleskassen via afgifterne. Så stop nu den hetz og NYD, at I er "rene" og ingen (?) laster har.... :-)

 • Anmeld

  David Svarrer · Direktør

  I.R. Bertelsen - "Spæder godt i fælleskassen via afgifterne"

  Hej Bertelsen. Nej, lige netop den med at de betaler, selv, er et falsum. I disse moderne tider, hedder det "Fake News" :-).

  Men - nej - afgifterne dækker så langt fra hvad det koster med de hundredtusindvis af mere eller mindre alkoholiserede danskere, og slet slet ikke hvad kræftbehandlinger koster samfundet. Hvis afgiften på tobak blev sat op sådan at hver pakke cigaretter kostede DKK 110, så taler vi om at der er nogenlunde balance. (De foruddiskonterede udgifter vil så være faldende, da prisniveauet da ville få 60% til at opgive cigaretterne).

  Men man kan ikke sætte afgifterne op - for så sker der blot smugling. Så afgiftens størrelse har desværre intet at gøre med dækning af udgifterne til behandling - det har at gøre med at få så meget man kan, ind, men trukket i den modsatte retning af smugleri-svøben.

 • Anmeld

  Helge Fischer

  Liberalisme

  Rygning er en form for oral nydelse. En nydelse som VENSTRE åbenbart ikke mener man skal tage fra selv børn og unge. Her holdes liberalismens fane højt. Anderledes forholder sig mht. VENSTRES Burka og Niqab et forbud