Debat

S: Vil Venstre bekæmpe sund fornuft eller sygdom?

REPLIK: Venstre må melde sig ind i kampen for at forebygge blandt andet rygning i stedet for at sidde på hænderne, skriver Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører.

Foto: Altinget.dk
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

De seneste dage har Venstre været ude med riven efter den socialdemokratiske forebyggelsespolitik.

På Facebook skrev det ellers seriøse parti Venstre, at ”Socialdemokratiet vil have flere reklamekampagner og dårligere behandling på de danske hospitaler.”

Og her på Altingets hjemmeside vil partiets sundhedsordfører, Jane Heitmann (V), vide, hvilke patienter der ”egentlig skal modtage ringere behandling, hvis Socialdemokratiet får magt som de har agt”?

Fakta
Deltag i debatten!

Man kan vist roligt sige, at Venstre nu er gået over til rene skræmmekampagner. Men hvor ville jeg dog ønske, at Venstre med samme ildhu, som de opfinder falske fjendebilleder, også ville bekæmpe, at danskerne bliver syge. Fremfor kun at behandle, når skaden er sket.

Danskernes sygdomme skal tages alvorligt
For eksempel når det gælder børn og unge under 18 år. Flere og flere af dem begynder i disse år at ryge.

Hvorfor vil Venstre og regeringen ikke være med til at forhindre, at vores børn og unge i stigende grad pådrager sig en dødelig afhængighed?

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

Hvorfor vil Venstre og regeringen ikke være med til at forhindre, at vores børn og unge i stigende grad pådrager sig en dødelig afhængighed?

Hvorfor skal vi sidde med hænderne i skødet og vente på, at rygningen om nogle år fører til, at mange af dem kommer til at dø af kræft?

Venstres egen sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, har for nylig regnet ud, at mere end 44.000 af dem, der er født efter år 2000, kommer til at dø af rygning, hvis vi ikke griber ind politisk. Hvorfor skal vi bare sidde og vente på, at den tragedie udfolder sig?

Vi skal sætte aktivt ind mod rygning
Men måske er der lys forude i Venstre. Daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik i hvert fald ind for at indføre røgfri skoletid – indtil der kom en ny sundhedsminister til, og Liberal Alliance indtrådte i regeringen. Så mente regeringen pludselig noget andet. Men Løhde er ikke alene.

Den kommende formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), argumenterede for nylig for, at regeringen burde indføre flere af de forebyggelsestiltag, som også Socialdemokratiet har foreslået: Neutrale cigaretpakker og tobak under disken, for bare at nævne et par stykker.

Det samme argumenterede Venstres egen gruppeformand, Søren Gade (V), for forleden. Også han mener, at Venstre hænger i bremsen, når det kommer til at forebygge, at børn og unge bliver syge af rygning.

Som Søren Gade sagde: "Det handler om, at når fagkundskaben nu siger, at cigaretter er den hyppigste årsag til kræft, så bliver vi altså nødt til at gøre noget."

Liberal Alliance og resten af de borgerlige plejer at svare, at vi bare skal informere noget mere. Lad os lave en oplysningskampagne rettet mod mindreårige – så skal de nok lade være med at ryge.

Til dem havde Søren Gade også et svar: “Det er en smule blåøjet at tro, at de unge ikke ved, at rygning er skadeligt og kræftfremkaldende. Det er ikke oplysning, der mangler. Det er handling.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00