Debat

SF: Sundhedstilbud må ikke kun være for dem der har råd

DEBAT: Det er skævt, når pengepungen skal afgøre, om borgerne får den rigtige behandling i tide. Stor egenbetaling må ikke afholde patienter fra behandlinger, skriver Kirsten Normann Andersen (SF).

I SF vil vi ikke længere bare tale om ulighed i sundhed. Vi
kommer til at tage tyren ved hornene og gøre det, som vi alle sammen ved er
nødvendigt, skriver Kirsten Normann Andersen (SF).
I SF vil vi ikke længere bare tale om ulighed i sundhed. Vi kommer til at tage tyren ved hornene og gøre det, som vi alle sammen ved er nødvendigt, skriver Kirsten Normann Andersen (SF).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundhedsordfører

Uligheden i sundhed stiger desværre proportionelt med fattigdom.

Når budgettet er stramt, så bliver tandlægeeftersynet udsat. En henvisning til fysioterapeuten eller psykologen ryger i skraldespanden.

Og for pensionisten, som ikke kan klare den alt for tidlige udskrivning fra hospitalet og derfor bliver tilbudt en akutplads i kommunen, kan en stor brugerbetaling for opholdet afholde borgeren fra at takke ja til tilbuddet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er alt sammen nødvendige sundhedstilbud, men desværre kun for den, som har råd.

Vi skal tage tyren ved hornene
I SF vil vi ikke længere bare tale om ulighed i sundhed. Vi kommer til at tage tyren ved hornene og gøre det, som vi alle sammen ved er nødvendigt.

Det er et paradoks, at vi honorerer knivtid på sygehusene mere end ikkekirurgisk behandling med genoptræning.

Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundhedsordfører

Tandeftersyn og behandling mod paradentose og behandling for medicinskader står øverst på listen, når SF skal aftale en aftrapning af brugerbetalingen på tandbehandling.

Regelmæssigt tandeftersyn kan forhindre dyre tandbehandlinger, og en særlig indsats i forhold til paradentose og skader som følge af medicin kan forhindre dyre somatiske behandlinger af hjerteproblemer, som desværre kan være den alvorlige følgevirkning af paradentose.

De sidste to år har vi i satspuljeforhandlingerne prioriteret at fjerne brugerbetaling på lægehenvist psykologhjælp til de unge. Det betyder, at behandlingen er vederlagsfri for unge til og med 21 år.

Den udvikling skal vi fortsætte. En tidlig indsats, når livet gør ondt, kan forebygge svære depressioner og senere psykiatrisk behandling.

Pengepungen afgør den rigtige behandling
Det er et paradoks, at vi honorerer knivtid på sygehusene mere end ikkekirurgisk behandling med genoptræning. Og det er især et paradoks, at den ikkemedicinske behandling hos fysioterapeuten er forbundet med en stor egenbetaling.

Det tvinger nogle patienter til at vente med behandling, til skaden kan behandles med kirurgi.

Sidst, men ikke mindst skal vi have fjernet brugerbetaling for tidligt udskrevne patienter, som ikke kan klare sig i eget hjem i den første tid efter endt behandling.

Mad og drikke, medicin og linned med videre er gratis for patienter på sygehusene. Anderledes ser det ud for de – især ældre patienter, som må acceptere at lade sig indlægge på et af kommunens akuttilbud.

Regningen for sådan et ophold kan let løbe op i flere tusinde kroner, og det afholder nogle ældre patienter fra at takke ja til tilbuddet.

Det er skævt – når pengepungen skal afgøre, om du får den rigtige behandling – i tide.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00