Sind roser forslag til psykiatri-plan

DOKUMENTATION: Sundhedsstyrelsen har femlagt en plan, som skal sikre, at psykisk syge tidligere, lettere og med bedre sammenhæng bliver behandlet. Sind er enig i alle forslag, men ser mangler.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Landsforeningen Sind er meget positiv over for Sundhedsstyrelsens udspil til en ny strategi for psykiatriske patienter.  

Styrelsens udspil i punktform:

Sind glæder sig over, de senere års drastiske reduktion af antallet af hospitalssenge stoppes, den opsøgende og ambulante indsats styrkes, og psykisk sygdom skal sidestilles med andre sygdomme.

Dokumentation
Sundhedsstyrelsens forslag til målsætninger:  

Det skal være let at få tidlig hjælp
Der skal fokuseres på sundhedsfremme og forebyggelse, tidlig intervention og let tilgængelighed i psykiatrien. Når man bliver psykisk syg eller oplever tilbagefald eller kriser i sygdomsforløbet, skal det være let at få tidlig hjælp.

Det skal være let at få de rette tilbud
Der skal være et effektivt tilbud til alle med psykisk sygdom. Tilbuddet skal omfat-te fagligt højt kvalificerede ydelser i alle faser af et patientforløb. Indsatsen skal være målrettet den enkelte patients sygdom og problemstillinger og være tilpasset den enkelte patients skiftende behov for støtte. Der skal derfor være bredde, differentiering og specialisering i de psykiatriske tilbud, og samtidig skal der være den fornødne kapacitet, så det er let at få det rette tilbud til rette tid og på rette niveau.

Det skal være lettere at være psykiatrisk patient
Den psykiatriske patient skal opleve sammenhæng i indsatsen - ikke kun i form af en velplanlagt indsats i den enkelte enhed, men også på tværs, internt i sygehusvæsenet såvel som på tværs af sektorer og myndigheder. Koordination, kontinuitet og forpligtende klare aftaler om samarbejde og ansvar mellem alle involverede skal foreligge og fungere i praksis. Patientens delplaner skal hænge sammen og integreres. Konstruktivt samarbejde med patient, pårørende og netværk skal om muligt etableres, og behandlingsmiljøet skal være af høj standard og opleves positivt af patienter og pårørende. En målrettet indsats for forebyggelse af tvang og udvikling af alternativer er væsentligt. Sammenhæng og samarbejde skal gøre det lettere at være psykiatrisk patient.

Det skal være lettere at arbejde i psykiatrien
En forudsætning for en velfungerende psykiatri er en tværfaglig personalesammensætning og et kompetent og engageret personale, der er tilstrækkeligt til at løse opgaverne med høj kvalitet. Særlige initiativer for rekruttering, fastholdelse, uddannelse, opgaveglidning og udviklende arbejdsmiljø må målrettet bringes i anvendelse. Arbejdet i psykiatrien vil altid være krævende, men det skal være lettere at arbejde i psykiatrien.

Det skal være let at få og bruge ny viden
Dokumentation af indsats og effekt skal styrkes med henblik på at få mere viden om den psykiatriske indsats. De etablerede kvalitetsudviklingsredskaber skal anvendes bedre og mere intensivt. Forskningen skal styrkes og fremmes, og den viden, der opnås, skal implementeres og anvendes til gavn for patienterne. Den viden der allerede foreligger nationalt og internationalt, skal implementeres hurtigere. Det skal være lettere at få og bruge ny viden og implementere den i daglig praksis.


0:000:00