SKI til Medicoindustrien: I misforstår stadig vores og kommunernes roller

REPLIK: Medicoindustrien forstår fortsat ikke samarbejdet mellem Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og kommunerne. SKI bestemmer ikke, hvad der skal købes på sundhedsaftalerne. Det gør kommunernes fagfolk, påpeger to af SKI's direktører. 

Af Christian Lunding og Rasmus Lund Kongsgaard
Hhv. udbudsdirektør og markedsdirektør, SKI

Det er glædeligt at konstatere, hvad interesseorganisationen Medicoindustriens direktør, Peter Huntley, skriver i sit seneste indlæg på Altinget.

Han erkender, at kommunerne kan spare tid og penge på at pulje deres indkøb og lade SKI stå for udbudsprocesserne, som er juridisk tunge og tidskrævende.

SKI har data på alle fakturaer fra 91 kommuner fire år tilbage, og det er tydeligt, at der er besparelser at hente på medicoindkøb. Det bekræftes også af flere sundhedsøkonomiske eksperter.

Vi konstaterer dog, at Peter Huntley fortsat har en grundlæggende misforståelse af SKI’s og kommunernes roller.

Kommuner står for at vælge produkter
SKI bestemmer ikke, hvad der skal kunne købes på sundhedsaftalerne.

Det gør kommunernes fagfolk såsom ergoterapeuter, sygeplejersker og andre, der i det daglige arbejder med borgerne – naturligvis inden for rammerne af den enkelte kommunes indkøbspolitik.

Det er dem, der har forstand på det, og de ved, hvad de gør.

Når aftalerne er i drift, er det fortsat dem og deres indkøbskolleger i kommunerne, der sørger for at følge op på kontrakterne.

Den tætte relation mellem leverandør, indkøber og kliniker påvirkes ikke af, at gummihandskerne og skumkludene er købt på en SKI-aftale, hvilket Peter Huntley fremfører.

Det er kommunernes ansvar både at sikre en forsvarlig økonomi, og at syge og svage borgere får pleje og behandling.

Patientsikkerheden ville kommunerne aldrig deponere hos SKI eller hos en interesseorganisation som Medicoindustrien, uanset hvad Peter Huntley mener.

Kommuner køber allerede refererede produkter
Medicoprodukter på SKI-aftaler er de samme, som kommunerne bruger i forvejen.

De fælles indkøbsaftaler laves på de standardvarer, der sælges flest af på tværs af hele landet.

Aftalernes præcise produktsortiment, herunder behov for undervisning i anvendelsen af produkterne, defineres af kommunernes fagfolk.

Når Peter Huntley påstår, at medicoprodukter, der er købt på SKI-aftaler, er ringere end dem, som kommunerne køber uden for SKI-aftaler, refererer han således til de standardprodukter, som kommunerne allerede køber hos hans medlemmer i dag.

SKI er i tæt dialog med leverandører som en selvfølgelig del af alle udbudsprocesser. Det gælder også på sundhedsaftalerne.

At Peter Huntley som direktør for en interesseorganisation nu melder sig klar til dialog, hilser vi meget velkommen.

Vi er i SKI altid interesserede i at få flest mulige kvalificerede perspektiver ind i vores indkøbsaftaler og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde.

Forrige artikel SF: Vores sundhedssystem skal kunne aflaste sygehusenes akutfunktioner SF: Vores sundhedssystem skal kunne aflaste sygehusenes akutfunktioner Næste artikel Replik til akutforskere: Vi skal koordinere indsatsen i døgnets dyreste timer Replik til akutforskere: Vi skal koordinere indsatsen i døgnets dyreste timer