Debat

Socialsektoren skal bekæmpe social ulighed i tandplejen

DEBAT: Social ulighed i tandplejen skal betales i socialsektoren. Der ønskes ikke Klondyke-tandpleje for danskerne, skriver formanden for Bisserne i et svar til De Offentlige Tandlæger.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Peter Østergaard
Formand for Bisserne

Bekæmpelse af social ulighed i tandplejen skal betales i socialsektoren. Der skal ikke flyttes penge fra voksne danskeres gode tandrensninger til tandbehandlinger for socialt udsatte. Heller ikke fra tandrensninger til flere fængselspladser. Det sidste er absurd; det første er for uambitiøst.

Med ti års erfaring med tandbehandling af socialt udsatte på Mændenes Hjem og Kofoeds Skole kan vi ikke forstå, hvorfor den sociale slagside i voksentandplejen skal gøres endnu skævere? Endnu mere brugerbetaling for danskernes voksentandpleje betyder endnu større risiko for Klondyke-tandpleje i Danmark.

Behov for nye reformer
Løsningen må i stedet være reformer i voksentandplejen. Hvorfor kan svenskerne finde ud af ordninger, så voksne mennesker kan få rimelig tandpleje? Og hvorfor gør det kommunale bureaukrati det vanskeligt for kontanthjælpsmodtagere og de dårligst stillede pensionister at få den tandpleje, som de har ret til ifølge sociallovgivningen?

Hvorfor kan man som dansker få fuldt skattefinansieret lægebehandling, når man går ind på en skadestue med en akut sygdom eller akut skade? Eller til egen praktiserende læge? Eller på sygehus?

Endnu mere brugerbetaling for danskernes voksentandpleje betyder endnu større risiko for Klondyke-tandpleje i Danmark.

Peter Østergaard
Formand for Bisserne

Problemet er, at lægerne er fredet i en særklasse, der er uforståelig. Det sker under dække af, at det ikke må koste danskerne penge at gå til lægen eller på sygehus. Men knækker de kurven for folkesygdommene, ligesom tandplejen har knækket tandsygdommene? Næ.

Alligevel stod hele TV2 for nyligt på den anden ende og samlede 100 mio. kr. ind til "Knæk cancer". Hvilken garanti har danskerne for, at de pengebeløb gavner?

Hvornår kan politikere og journalister gennemskue, at lægernes overenskomster og deres medicin-industrielle kompleks med medicinalindustrien gør sundhedsvæsenet stadig dyrere? Skal lægerne også lægge regioner ned? Hvorfor er der ingen, der spørger til, hvor mange penge der skal tilføres, før at nogen siger stop?

Sundhedsmidlerne skal omfordeles
Nej, der må omfordeles i sundhedsvæsenet, så nogle flere af dem, der udfører det egentlige kliniske sundhedsarbejde bliver præmieret; lige nu bliver jordmødre, ergoterapeuter, sygeplejersker og alle andre sundhedsfaglige holdt tilbage. Danskerne må kræve at få mere sundhed for pengene.

Imens fortsætter tandlæger og tandplejere i Bisserne med at arbejde frivilligt for ordnede forhold for danskere, som er socialt udsatte. Og råbe op om at omfordele sundhedsmidlerne, så andre sundhedsfaglige grupper end lægerne bliver præmieret for deres indsats for folkesundheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Østergaard

Formand, Bisserne og Københavns Tandlægeforening
tandlæge (Københavns Tandlægelægeskole 1985), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1990), MPH (Gøteborg 1998)

0:000:00