Søren Brostrøm: HPV-vaccination redder liv

REPLIK: Det gør ondt, når Dansk Handicap Forbund sår offentlig tvivl om Sundhedsstyrelsens motiver, skriver direktør Søren Brostrøm i en replik til Altinget. Det handler om at genskabe tilliden til HPV-vaccinen – for faktum er, at den redder liv. 

Af Søren Brostrøm
Direktør for Sundhedsstyrelsen

Jeg kan slet ikke genkende det billede, som Landsformand Susanne Olsen og Direktør Jens Bouet fra Dansk Handicap Forbund forsøger at fremstille af et Danmark, hvor læger trues til ikke at indberette bivirkninger eller til at tie – og hvor lægefaglige observationer bliver tilsidesat.

Tværtimod har vi fra Sundhedsstyrelsens og Lægemiddelstyrelsens side været i en meget tæt dialog med fagfolk på området, og vi har naturligvis lyttet til de bekymringer og observationer, der er kommet. Og vi har ofte og tydeligt understreget, at lægerne har pligt til at indberette formodede bivirkninger.

Tilliden skal genskabes
Det er vigtigt, at vi får genskabt tilliden til vaccinationsprogrammet. Vi ved, at HPV-vaccination kan forebygge livmoderhalskræft, og vi redder liv ved at forebygge kræft.

Screeningsprogrammet for livmoderhalskræft er ikke perfekt, og der kan også være skadevirkninger ved at blive screenet, for eksempel unødvendige keglesnit. Hvis vi effektivt skal forebygge livmoderhalskræft, er det vigtigt, at så mange forældre som muligt tager imod tilbuddet om HPV-vaccination til piger i 12-års-alderen.

Ny vaccine på markedet
Livmoderhalskræft er en forfærdelig sygdom, som rammer ofte meget unge kvinder, og som hvert år koster ca. 100 kvinder livet.

Det er baggrunden for, at vi i januar 2009 indførte HPV-vaccination til piger som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. De vacciner, vi har brugt, beskytter mod de hyppigste højrisikotyper af HPV, som er årsag til 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Med en ny vaccine, der kommer på markedet næste år, vil man kunne beskytte mod syv højrisikotyper af HPV, som er årsag til 90 % af tilfældene. Forståelsen af sammenhængen mellem HPV og livmoderhalskræft og udviklingen af HPV-vaccineteknologien er at af de større lægevidenskabelige gennembrud i de seneste årtier og har da også udløst en Nobelpris.

Det er fantastisk, at man ved at vaccinere potentielt kan udrydde en kræftsygdom, der rammer unge kvinder!

HPV-vaccinen redder liv
Derfor gør det mig ondt, når landsformanden og direktøren for en af landets store interesseorganisationer går ud og offentligt sår tvivl om Sundhedsstyrelsens motiver.

Vaccinen redder liv – og det er for mig det altoverskyggende argument for, at vi i Danmark skal tilbyde og anbefale alle unge piger at blive vaccineret fra 12-års-alderen. Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at fordelene ved at blive vaccineret langt opvejer de mulige skadevirkninger ved vaccinen.

Bivirkninger kan forekomme
Vi har aldrig fornægtet, at HPV-vaccinerne kan give bivirkninger – lige som al anden medicin og alle andre vacciner. Før vaccinerne blev godkendt at lægemiddelmyndighederne, forelå der grundig dokumentation for effekt og sikkerhed. Alle formodede bivirkninger, der indberettes, bliver overvåget tæt af Lægemiddelstyrelsen. Nogle bivirkninger er kendte og er allerede beskrevet i de godkendte produktinformationer. Nye formodede bivirkninger vurderes grundigt, blandt andet for at se, om der er andre sygdomme eller omstændigheder, der kan forklare symptomer og observationer.

For at få sikker viden om sammenhæng mellem vaccinerne og nye formodede bivirkninger ser man blandt andet på, om et eller flere symptomer eller sygdomme forekommer oftere hos vaccinerede end hos ikke-vaccinerede.

I de store befolknings-undersøgelser, der er lavet indtil nu, er der ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccination og en række alvorlige sygdomme, herunder nervelidelser og autoimmune sygdomme.

Det er fakta.

Men samtidigt anerkender vi også, at der er mange hundrede piger og unge kvinder, som er syge, som overvejer, om vaccinationen kan have gjort dem syge, der har behov for at få at vide, hvad de fejler, og som skal behandles. Dem tager vi ikke som gidsler. I Sundhedsstyrelsen tager vi dem meget alvorligt, og vi vil gerne gøre, hvad vi kan, for at de får bedre hjælp.

Arbejdsgruppe skal sikre ensartede tilbud
I foråret besluttede regionerne at oprette fem regionale centre, som skulle give pigerne og de unge kvinder, med deres meget komplicerede sygdomsbillede, én indgang til sundhedsvæsenet.

Det har vist sig sværere end forventet at finde frem til den rigtige måde at modtage, vurdere og behandle pigerne. Sundhedsstyrelsen er her i efteråret blevet sat i spidsen for en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til de faglige rammer for udredning og behandling, så patienterne sikres ensartede tilbud af høj kvalitet, uanset hvor i landet de henvender sig.

Arbejdsgruppen er bredt sammensat med repræsentanter for regionerne, for de fem centre og andre lægefaglige eksperter. Synkopecenteret på Frederiksberg er selvfølgelig også med.

Og der er mange faglige perspektiver. I den forbindelse indgår diskussionen af funktionelle lidelser også, og det handler ikke om at placere skyld på de unge kvinder og deres familier. Men om, at vi som Sundhedsstyrelsen skal forholde os bredt og åbent til problemer og til den bedste viden på området.

Ellers kan vi ikke være med til at sikre en god udredning og behandling.

Forrige artikel Kræftens Bekæmpelse: Fasthold fakta om HPV-vaccinen Kræftens Bekæmpelse: Fasthold fakta om HPV-vaccinen Næste artikel BPK: Giv patienten mere tryghed BPK: Giv patienten mere tryghed
 • Anmeld

  Trine W. Larsen

  Spørgsmål til Søren Brostrøm

  Kære Søren Brostrøm
  Vi har gang på gang rettet dig, når du siger "vaccinen" reder liv. Det har der hidtil ikke været dokumentation for. Nu skriver du "FAKTUM er at vaccinen reder liv". Hvilket belæg har du for det "faktukm". Vær rar at dokumentere det?
  Venlig hilsen

 • Anmeld

  Steen hansen

  hpv vaccine

  Hvordan kan du søren brostrøm påstå at hov vaccine redder liv. Kom gerne med dokumentation for denne påstand. Og at screening ikke fungerer godt nok. Hvorfor så ikke få denne undersøgelse tjekket offentligt og indføre jævnlig screening i stedet for bare skyde løs med at vaccinere. Vågn dog op og acceptere at der der bivirkninger af hpv vaccine. Eller tør du ikke gå din sponsor imod. Og du skriver også at der kommer en ny vaccine, ja men hvor godt er den undersøgt og hvad med langtidsudsigt, virker den? Det ved man ikke ellers tror jeg der er mange som gerne ville vide det. Jeg er vildt skuffet over sundhedsstyrelsen, medicinal industri og alle de som har hænderne i kagedåsen i medicinal industri. Hellere gøre vores piger som er hpv ramt til psykisk syge vrag som så vil blive lost i samfundet. Er det ikke dem som skulle videreføre landet. Det skal nok blive sjovt når samfundet svigter dem så groft.

 • Anmeld

  Pernille L

  overvejer??

  søren ,De unge piger overvejer om det KAN være vaccinen??? Måske du skulle læse pigernes symtomer og sammenligne lidt!!!! Har du døtre???? Hvis ja håber jeg de ikke skal have HPV vaccinen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Det er så trist!!! PS GODT VI HAR DF/LISSELOTTE

 • Anmeld

  Lars Henrik Andersen

  Spørgsmål bliver ikke besvaret

  Flere gange har vi bedt dig om at henvise til den dokumentation og forskning, som du må have læst, inden du udtaler dig om HPV-vaccinen.

  Flere gange har vi skrevet, at EMA-rapporten, som du også uden videre tilsluttede dig, er fuld af faktuelle fejl og videnskabelig uredelighed.

  Flere gange har vi henvist til kritiske udenlandske forskere, f.eks. verdens førende læge mhp. autoimmune sygdomme og vacciner, Shoenfeld, som du ikke vil kommentere på.

  Flere gange har vi bedt dig oplyse bivirkningsfrekvensen for de 15 hyppigste bivirkninger set i de kliniske studier.

  Flere gange har vi bedt dig om at forholde dig til egne udtalelser. F.eks. at vaccinen er "grundigt testet". Det strider i mod ledende forsker bag udviklingen af Gardasil, Diana Harper, som flere gange har udtalt, at vaccinen er et sundhedseksperiment.
  Det er selvfølgelig meget mærkværdigt, at Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen gambler med folks liv, fordi de tror noget - uden det nødvendige videnskabelige evidensbaserede grundlag.

  Flere gange har vi spurgt til, hvorfor EMA-rapporten ifølge Forsknings - og innovationsstyrelsens vejledninger i god videnskabelig praksis ikke lever op til de standarder, vi i det mindste burde kunne forvente os.

  Flere gange har du svaret udenom. Flere gange har du sendt breve og mails videre til andre, som du åbenbart mener, er bedre kvalificeret til at svare. Flere gange bliver vi ignoreret. Flere gange udtaler du dig, som direktør for Sundhedsstyrelsen, uden videnskabelig og evidensbaseret dokumentation at henvise til.

  Kære Søren Brostræm,
  er det ikke på tide, at du står på mål for det, du udtaler i offentligheden og giver nogle klare og fyldestgørende svar?
  Hvis DU udtaler dig, må DU kunne svare på kritiske spørgsmål.

 • Anmeld

  Yvonne Madsen

  Tak til Liselotte Blixt, fordi du ikke vil spille Russisk Roulette

  Tak til Liselott Blixt fordi du ikke lader dig true.

  Når du angribes på denne usaglige måde, kan det kun være fordi der er nogen der ikke har rent mel i posen.
  Vil her takke dig fordi du taler vores sag, vi har brug for en som dig.

  Vil også takke MX fordi I bringer alt hvad der sker verørende HPV- vaccine problematikken, vi har også brug for jer.

  Vi har levet med en datter, hvis ungdomsliv og drømme nærmest er spoleret, hun orker ikke mere, vi forældre orker heller ikke mere. Derfor har vi brug for nogen der magter at gribe fanen for os....

  Min datter blev som 12år HPV vaccineret i 2008 og blev meget syg dagen efter første stik, alligevel anbefalede lægen yderligere to stik mere, fordi Sundhedsstyrelsen sagde at det ikke skyldes vaccinen.... Hvem skal jeg som mor anklage for at have svigtet og hvem tager ansvaret nu for at rette op på fejltagelsen..?

  Liselott Blixt. !!!!!!!!!! Og 1000 tak for det.....

  Det her handler IKKE om Hvad EMA rapporten har fundet ud af, men om mange andre symptomer som min datter og alle andre piger har af bivirkninger.....

  Syntes hellere Kræftens Bekæmpelse og andre der kritiserer Liselott Blixt, skulle støtte op om at få undersøgt hvad det er der er årsagen til at nogle piger bliver syge, det ville være mere passende i et civiliseret land som Danmark.
  Indtil årsagen er fundet, er det som at spille Russisk Roulette at lade sig HPV vaccinere. Jeg taler af erfaring, desværre var det patronen min datter rendte ind i, den dag hun fik sit første stik.......

 • Anmeld

  Astrid Lindholdt

  Men der er jo en stigning i dødsfald de sidste par år

  Kigger man på tabellen på side 30 i linket længere nede, så ser man en stigning af dødsfald fra 2011 til 2012 og en yderligere stigning til 2013. Det synes jeg er yderst underligt hvis vaccinen redder så mange liv som Brostrøm siger (...uden at komme med beviser for hans argumenter - lad os nu se det data). Kurven var selv på vej ned af frem til 2011, så måske er vaccinen ikke vejen frem.
  http://www.ssi.dk/~/media/Indhold/DK%20-%20dansk/Sundhedsdata%20og%20it/NSF/Registre%20og%20kliniske%20databaser/Registre/Dodsaarsagsregisteret/D%C3%B8ds%C3%A5rsagsregisteret%202013.ashx

 • Anmeld

  Miam Donslund

  Mister min tro på mennesker

  Jeg bliver bare virkelig trist over denne debat, hvordan kan det komme så langt ud?.. Hvordan er det overhoved en debat?
  Jeg var med i en testgruppe for denne vaccine fordi jeg ville hjælpe mennesker der led og nu er jeg ikke bare selv hårdt ramt af bivirkningerne men en overvældende stor gruppe piger har fået ødelagt deres liv, nogle går stadig rundt og får beskeden at deres lidelser må være psykosomatiske da deres læger ikke ser nogen oplagt grund til deres svimmelhed, smerter, lammelser osv.
  Jeg er forfærdet over at min søn skal vokse op i et land hvor alle har travlt med at råbe op om retfærdighed og politisk korrekthed mens en åbenlys tragedie som denne bliver ikke bare tysset ned og benægtet mens man stadig opfordre piger til at tage vaccinen. Hvad er det for mennesker der kan købes til at støtte denne vaccine der har ødelagt ( ingen ved endnu hvor mange ) liv? Hvordan kan nogen med ro i sjælen stadig støtte op om den, benægte at vi eksistere og at vi lider?
  Jeg ved godt inders inde at det er svært at være ærlig og gøre det rigtige altid men jeg ville så gerne tro vi alke gør vores bedste, det er tydeligvis ikke tilfældet.
  Tænker igen på min søn og den verden han vokser op i og de mennesker han er omgivet af. Han behøver ikke frygte monstre under sengen, rigtige monstre de gemmer sig ikke.

 • Anmeld

  Tina Hvilsted

  Søren Brostrøm kom nu med den dokumentation.

  Søren Brostrøm du bliver ved med at skrive, at det er dokumenteret, at HPV-vaccinen redder liv. Så kom dog med den dokumentation! Mærkeligt nok er tallet for livmoderhalskræft stigende - hvorfor mon? Tør du selv tage vaccinen? Hvad med at lave en uvildig undersøgelse hvor placebogruppen ikke får andet end saltvand og IKKE aluminium.

 • Anmeld

  Christian Jensen

  Tak til Søren Brostrøm

  Stor respekt for Søren Brostrøm, der faktisk tør at tage handsken op i forhold til det debatindlæg om HPV Vaccine, som landsformand i Dansk handicap Forbund Susanne Olsen og direktør samme sted Jens Bouet lagde navn til i sidste uge i Altinget.

  Også stor respekt for Landsformand Susanne Olsen og Direktør Jens Bouet for intentionen om at invitere til en åben og sober debat om HPV-vaccination. Desværre knap så stor respekt for udførelsen, og det må DHF spidsen, set sådan lidt i bakspejlet, være meget kede af.

  For jeg tror ikke, at de selv har forfattet indlægget. Ikke at der under normale omstændigheder er noget galt i det. Det nok er klart for de fleste, at såvel landsformand som direktør er travle mennesker, der ligesom mange andre benytter sig af dygtige og troværdige fageksperter til at forfatte debatindlæg, taler mv. Problemet er bare, at i DHF er fageksperticen på HPV vaccineområdet selvudnævnt i form af den såkaldte specialkreds HPV-Update, som nok er dygtige men alt andet end troværdige.

  Det forekommer mig helt usandsynligt, at hædersmennesker som Susan Olsen og Jens Bouet ville forfalde til absurde personangreb på Sundhedsstyrelsens direktør, med ikke synderligt subtile antydninger af at han skulle være købt af MSD. Det ligner heller DHF toppen at kaste om sig med tal, der hevet ud af luften, eller nedgøre direktøren i Kræftens Bekæmpelse fordi han ikke er læge.

  Og selvom et forbund som DHF naturligvis skal holde et vågent og kritisk øje på medicinalindustrien, så tror jeg heller ikke, at ledelsen i en vågen stund alvorligt mener, at lige netop vaccine industrien udgør en særligt pengestærk og indflydelsesrig lobby. Alene medicinudgiften til f.eks leddegigt i Danmark er større end til samtlige vacciner i de offentlige danske programmer. Det forekommer heller ikke helt sandsynligt, at DHF-toppen ville tilvejebringe helt igennem udokumenterede rygter, baseret på formentlig ikke eksisterende anonyme kilder, om de utallige læger, som ifølge debatindlægget er underlagt streng censur blandt lægekollegaer og ikke må udtale deres skepsis i forhold til vaccinen.

  Til gengæld er der nok god grund til at mene at kredsen bag HPV Update kunne finde på alt det ovenstående. På den korte bane er det selvfølgeligt et fantastisk stykke arbejde af HPV Update når de formår at få del i den meget fortjente troværdighed, som DHF står for, og dermed slipper for at sejle under eget flag og dermed den lige så velfortjente utroværdighed Som HPV Update repræsenterer.

  Men på den lange bane er det en katastrofe. Det er en katastrofe for alle de piger, der før, nu og i fremtiden har lidt, lider eller kommer til at lide af det sygdomsbillede, som HPV Update blindt associerer til HPV Vaccine, for den skingre tone vil underminere troværdigheden for de ramte piger. Det er en katastrofe for DHF’s generelle omdømme, der umuligt kan undgå at få skrammer i lakken – men ikke mindst er den en fuldblodskatastrofe for alle de piger, der helt unødvendigt får øget risiko for at dø af livmoderhalskræft, fordi de eller deres forældre er blevet påvirket af skræmmekampagnen.

  Så lyt nu for pokker til dem, der ved noget frem for dem der kun synes noget. Der er allerede sket ubodelig skade, ikke mindst gennem medier som TV2 og Metroxpress, der vægter billig sensation og mikrofonholderi, som så kan veksles til omtale, seer- og læsertal og i sidste ende livgivende annoncekroner – som så desværre om 15-20-30 år vil vise sig at være alt andet end livgivende for en lang række af de piger, der i dag er 12-14 år gamle.