Sophie Hæstorp afviser KL's reformudspil: "Enormt tungt"

INTERVIEW: En stor strukturreform vil ikke gavne sundhedsvæsenet, mener regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun finder KL's katastroferetorik skinger.

Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at KL foreslår en strukturreform for at få regeringen til at åbne for pengekassen. Hun har sit eget bud på et mere sammenhængende sundhedsvæsen.
Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at KL foreslår en strukturreform for at få regeringen til at åbne for pengekassen. Hun har sit eget bud på et mere sammenhængende sundhedsvæsen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Der er jo kun et vist antal læger og sygeplejersker i det her land, og vi skal passe på med at smøre ressourcerne for tyndt ud.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsformand

Det er ikke nødvendigt at kaste sundhedsvæsenet ud i en strukturreform for at skabe mere sammenhæng og bedre sektorovergange. 

Det mener formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun fremlægger i næste uge sin regions forslag til en ny samarbejdsmodel for sundhedsvæsenet. 

Samtidig afviser hun det reformudspil, som KL lagde frem i sidste uge. Et udspil, som vil indføre klynger, hvor borgmestre og regionsformænd skal lede sundhedsvæsenet i fællesskab.

Dokumentation

Det vil Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har udformet et udkast til en ny samarbejdsmodel, der skal diskuteres på et møde i Kommunekontaktudvalget senere i november.

I modellen foreslår regionen blandt andet:

  • At sammenlægge Sundhedskoordinationsudvalget (SKU) og Praksisplanudvalget (PPU) og samtidig justere deltagerantallet, så der sikres større repræsentation fra kommunerne.
  • At sikre, at politikudvikling i SKU/PPU ikke sker uafhængigt af strategiske drøftelser i Kommunekontaktudvalget (KKU).
  • At involvere kommunernes udvalgsformænd i SKU/PPU.
  • At etablere lokale sundhedsfællesskaber i hvert planområde med faglig repræsentation fra hospitaler, kommuner og almen praksis. 
  • At etablere tværsektionelt formandsskab for sundhedsfællesskaberne.
  • At styrke repræsentationen i sundhedsfællesskaberne med flere direktører fra kommunerne.
  • At afsætte økonomi til udvikling og implementering af indsatser i sundhedsfællesskaberne. 
  • Løbende involvering af borgere og politikere i tværsektionelle tiltag.
  • At skabe en samarbejdskultur på tværs, hvor borgeren ikke bliver kastebold.
  • Fokus på, at region og kommuner i fællesskab kan påvirke lovgivning, der spænder ben for øget sammenhæng for eksempel mellem behandling og botilbud samt mellem psykiatrien og misbrugsindsatsen.

Kilde: Styrket samarbejde for borgeren i et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen – oplæg til KKU om ny samarbejdsmodel.


0:000:00