Debat

Speciallæge: Vaccinekaos lader de udsatte i stikken

Med de nuværende forhold er det de mest udsatte, som betaler prisen og dermed øges uligheden i sundhedsvæsnet, skriver Daniel Sindhøj.

Det er svært at se, hvordan nyoprettede centre med tilhørende nyansat personale skulle være billigere end at lade os praktiserende læger foretage opgaven, skriver&nbsp;Daniel Sindhøj.<br>
Det er svært at se, hvordan nyoprettede centre med tilhørende nyansat personale skulle være billigere end at lade os praktiserende læger foretage opgaven, skriver Daniel Sindhøj.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som læge i almen praksis gennem flere år har jeg efterhånden været vidne til flere års sæsoner med håbløs organisering af vaccineindsatsen og en forgæves kamp for at sikre de vacciner, som skal sikre, at de mest udsatte patienter er bedst muligt rustet mod den kommende influenzasæson.

Sidste år da vores vacciner løb tør efter to uger, mens halvdelen af vaccinerne gik til private aktører, forsøgte jeg at råbe Sundhedsministeriet op om problemet. Responsen kom fire måneder senere i form af et ikke-svar om, at man i Sundhedsministeriet løbende arbejdede for at forbedre kommunikationen med de praktiserende læger.

I år er ansvaret lagt over til Regionerne. Jeg formoder for at holde vaccinepolitikken ud i armslængde. I år har kaosset overgået alle tidligere forhold.

Dobbeltarbejde

Først og fremmest er der lagt coronavaccinationen oveni. Med udmeldingen om at plejehjem skulle coronavaccineres i sidste halvdel af september, mens influenzavaccinen først blev frigivet 1. oktober, har det betydet, at vi i praksis har måttet afsætte to sessioner til at køre ud på plejehjem.

Jeg kan ærligt talt ikke afgøre, om det bare er respektløst eller en hån

Daniel Sindhøj
Speciallæge

Dette til trods for at der intet lægefagligt er til hinder for at give vaccinerne samtidig, og derved kunne vi reelt have klaret opgaven i et hug. I stedet er vi nu nødsaget til at bruge den dobbelte tid og til en højere pris.

Med selve influenzavaccinen var udmeldingen i første omgang, at vi bare kunne bestille de vacciner, vi havde brug for, samt at Regionerne stod for udgiften til selve vaccinen. Men herfra startede kaosset med umulige deadlines, kontraordrer og manglende leverancer.

For eksempel er vi blevet tvunget til at afgive ordrebestillinger med under 24 timers deadline. Efter afgivelser af ordrer har vi fået meldinger om, at bestillinger blev begrænset til 50-100 vacciner per praksis.

I skrivende stund er jeg også vidende om, at nogle praksisser endnu ikke har fået leveret deres vacciner. Med en praksis på eksempelvis 5000 patienter, så kan man hurtigt tænke sig til, hvor langt 50 vacciner rækker.

Kaos gennem mange år

Jeg kan ærligt talt ikke afgøre, om det bare er respektløst eller en hån. Faktum er dog, at vores personale i øjeblikket mødes af frustrerede patienter, der må gå forgæves, samt bruge oceaner af tid på at aflyse planlagte vaccinationstider. Det er en utaknemlig opgave, de står med i disse dage.

Jeg formoder, at de brudte aftaler og absurde forhold skyldes et forsøg på at tvinge patienterne over i de nyoprettede vaccinationscentre. Dette medfører dog igen, at de svageste patienter bliver ladt i stikken. De patienter som ikke er i stand til at bruge Nem-ID/MIT-ID til at bestille tid. De patienter der ikke kan transportere sig over længere afstande.

Læs også

For mig er det også svært at se, hvordan nyoprettede centre med tilhørende nyansat personale skulle være billigere end at lade os praktiserende læger foretage opgaven. Vi er trods alt allerede til stede og vant til at vaccinere effektivt og sikkert. Og ikke mindst, så kender vi vores patienter, og er dermed bedre stillet til at sikre, at de mest udsatte bliver beskyttet.

Med det kaos der er blevet budt igennem mange år, fremstår dette år til at være dråben. Jungletrommerne lyder, at mange læger fremadrettet vil trække sig fra at indgå i samarbejdet med at vaccinere. Mange har allerede trukket sig fra denne sæson. Trist, men ikke overraskende i forhold til de forhold, der bydes os.

Det virker som om, at der over de seneste år er ført en kampagne fra central side, for at køre vores bidrag ud på et sidespor. Personligt undrer det mig voldsomt, at vi med vores fordele som decentrale aktører med stort kendskab til vores enkelte patienter, ikke udnyttes i væsentligt højere grad. Med de nuværende forhold virker det dog til at være de mest udsatte, som betaler prisen og dermed øges uligheden i sundhedsvæsnet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00