Styrelse og eksperter: Flere bør tilbydes fedmeoperation 

OVERVÆGT: Sundhedsstyrelsen og eksperter anbefaler nu, at flere skal tilbydes en fedmeoperation. Regeringen og regionerne er dog på vej med regler, der blokerer for anbefalingerne for at undgå, at udgifterne til fedmeoperationer stiger. Danske Patienter: Uskik at fagligheden skubbes til side.

Foto: Preben Madsen/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Flere svært overvægtige skal tilbydes en fedmeoperation. Det er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen og en stribe eksperter, der i dag udgiver en vejledning i, hvordan fedmeoperationer bør foretages, og hvilke patienter der skal tilbydes en operation.

”Det er den faglige anbefaling – at tilbyde en større andel af de svært overvægtige en mulighed for en individuel vurdering af, om en fedmekirurgisk operation er det bedste tilbud til den pågældende patient,” siger Lisbeth Høeg-Jensen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen om den nye nationale kliniske retningslinje (NKR). For eller imod øget brug af fedmeoperationer har i snart et årti været et stort politisk stridsemne.

Yngre skal tilbydes operation
Centralt i de nye anbefalinger er, at svært overvægtige med et BMI over 40 kan indstilles til en fedmeoperation, også selv om de ikke har en følgesygdom af deres overvægt.

Samtidig tilbydes fedmeoperationer i dag kun til overvægtige over 25 år, men den alder sænkes nu i den nye NKR til 18 år. Netop disse anbefalinger har ligheder med de anbefalinger, som lægerne brugte, inden regeringen og Danske Regioner i 2010 strammede reglerne for adgang til fedmeoperation. En opstramning, som helt usædvanligt skete uden for regi af landets øverste sundhedsfaglige myndighed, Sundhedsstyrelsen og de eksperter, man normalt inddrager.

Stor stigning – derefter voldsomt fald
I årene før opstramningen i 2010 steg antallet af operationer voldsomt. I 2010 blev 4.334 danskere fedmeopereret. Tallet styrtdykkede i de følgende år, så der i dag kun opereres omkring 600 danskere årligt.

Allerede mens Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer var i høring i 2016, advarede Danske Regioner om, at de nye retningslinjer kan få udgifterne til fedmeoperationer og følgebehandlinger til at stige med et trecifret millionbeløb, hvis lægerne kommer til at følge anbefalingerne.

Derfor lovede Løkke-regeringen i 2016 regionerne i økonomiaftalen for 2017, at Sundhedsstyrelsen og regionerne i dette forår lave et reglement, en såkaldt visitationsretningslinje, til sygehuslægerne. Regler, som trumfer styrelsens nye vejledning om, hvem der skal tilbydes operation, så udgifterne alligevel ikke stiger.

Patienter kritiserer
Hos Danske Patienter er man stærkt kritiske over for, at regeringen i økonomiaftalen har givet regionerne håndslag på, at en kommende visitationsretningslinje skal trumfe den nye kliniske retningslinje for fedmeoperationer.

”Det er stærkt bekymrende. Fagfolkene har konkluderet, at flere vil have gavn af en operation. Nu lægger man op til at ville forhindre en del af de patienter i at få en operation med det, man må kalde en administrativ afgørelse,” siger Danske Patienters direktør, Morten Freil. Han peger på, at man i nationale kliniske retningslinjer netop har haft fagfolk til at granske, hvad den nyeste forskning siger om fordele og ulemper ved de enkelte behandlinger – og derefter har de så angivet, hvem der bør tilbydes en invitation.

Da regeringen og regionerne i 2010 indførte regler, der bremsede adgangen til fedmeoperationer, var Danmark kun overgået af USA, det land i verden med flest fedmeoperationer i forhold til indbyggertallet, oplyste det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium.

Morten Freil hælder da også til, at der dengang blev operereret for mange. Der har samtidig været stor debat om, de mulige komplikationer ved fedmeoperationer har været for store i forhold til de gavnlige effekter, som en fedmeoperation kan give. Den problemstilling har Sundhedsstyrelsen inddraget i arbejdet med den nye kliniske retningslinje.

”Muligvis var der for mange, som blev opereret, men at antallet af operationer faldt så voldsomt, er mistænkeligt,” siger Morten Freil.

Sundhedsstyrelsen skal nu sammen med Danske Regioner i gang med at lave de såkaldte retningslinjer for visitation. En række lægefaglige selskaber vil blive bedt komme med indspark til de nye retningslinjer, der skal forhindre en stor stigning i antallet af operationer. 

Lægeforeningen har kraftigt advaret om at gentage processen fra 2010, hvor den seneste opbremsning blev lavet via en visitationsretningslinje. 

"Ministerium og regioner forsøgte at hylle deres politiske beslutning om at indsnævre adgangen til fedmekirurgi i en tynd kappe af faglighed. Det var uværdigt – og understreger desværre, at hele sagen har en grim bismag af, at mennesker, der har brug for fedmekirurgi, ikke altid betragtes som »rigtige« patienter," skrev Lægeforeningen i en leder i Ugeskrift For Læger i august 2016. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00