Sundhedsminister kommer kritiske læger i møde med nye tiltag

RETSSIKKERHED: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer otte nye tiltag, der skal styrke læger og sygeplejerskers retssikkerhed og genskabe tilliden til patientsikkerhedsstyrelse. Det sker i kølvandet på kritik fra sundhedspersonalet.

Foto: /ritzau/Keld Navntoft
Lise-Lotte Skjoldan

Tilliden mellem sundhedspersoner og Styrelsen for Patientsikkerhed skal genoprettes, og der skal være mere fokus på at lære af fejl i sundhedsvæsenet frem for at tale om skyld og sanktioner.

Det var budskabet på et pressemøde i dag, hvor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) flankeret af styrelsesdirektør Anne-Marie Vangsted, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, lancerede otte tiltag til at ændre rammerne for arbejdet i Styrelsen for Patientsikkerhed.

De nye initiativer kommer, efter at der gennem måneder har været protester fra læger og sygeplejersker rettet mod Patientsikkerhedsstyrelsen, der blev oprettet i 2015. Senest har over 9.000 læger skrevet under på et mistillidsvotum til styrelsen.

Lægerne beskylder blandt andet styrelsen for at have for nidkære journalføringskrav, en for hård linje, hvor hændelige fejl kan resultere i politianmeldelser og retssager, og en kultur, der fokuserer mere på at placere ansvaret for fejl i stedet for at have et system, der lærer af fejlene.

Det er den kritik, ministeren nu vil gå i møde med de nye tiltag.

"Der er i høj grad behov for at få genetableret tilliden til styrelsen oven på det mistillidsvotum, som rigtigt mange læger har underskrevet, og som sygeplejersker, tandlæger og andre sundhedspersoner har bakket op om," siger Ellen Trane Nørby.

En række af de initiativer, som ministeren i dag har fremlagt, vil kunne blive sat i gang med det samme. Men andre kræver, at Folketinget bliver inddraget. De rammer, som Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder under, er fastsat af Folketingets partier, og der skal nu kigges på, om der er lovgivning, der skal ændres, siger ministeren.

"Derfor vil jeg på baggrund af de dialogmøder, jeg har haft med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, nu indkalde Folketingets partier til forhandlinger om lovgivningsmæssigt at kigge på rammerne og på retssikkerheden for sundhedspersoner," siger Ellen Trane Nørby.

Lægeforening tager godt imod nye tiltag
De otte tiltag er blevet til på baggrund af en lang række dialogmøder mellem ministeren, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd. Og i Lægeforeningen er man tilfreds med, at der nu bliver sat initiativer i gang.

Formand Andreas Rudkjøbing hæfter sig særligt ved, at Styrelsen for Patientsikkerhed allerede nu vil fokusere mere på læring og på det organisatoriske ansvar for fejl, fremfor at placere ansvaret hos de enkelte sundhedspersoner. Også en ny ankeinstans, der skal styrke retssikkerheden for læger, kvitterer lægeformanden for.

Og så glæder han sig over, at de opstramninger i tilsynet, som blev vedtaget i sommeren 2016 i Folketinget, nu skal evalueres tidligere end planlagt.

"Jeg er glad for, at ministeren er villig til at kigge på, om det grundlag, styrelsen arbejder efter, er det rigtige. Det gælder både de lovændringer, der blev lavet med strammerpakken, men også journalføringsbekendtgørelsen. Vi må selvfølgelig vente og se på, hvad der kommer ud af det arbejde, før vi kan være sikre på, at der sker forbedringer. Men det er positivt, at ministeren viser, at hun vil kigge på det," siger han.

Her er ministerens otte initiativer:

1. Ankenævn for tilsynsafgørelser 
Det undersøges, om der kan oprettes et nyt ankenævn, hvor læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner kan klage over afgørelser på tilsynsområdet, der er særligt indgribende for den enkelte.

2. Uvildig vurdering af politianmeldelser 
Der iværksættes en ekstern gennemgang af Styrelsen for Patientsikkerheds politianmeldelser foretaget i 2017 med henblik på en vurdering af, om praksis eller lovgivning (herunder autorisationslovens § 75) bør ændres.

3. Styrket kommunikation og læring ved nedsættelse af et rådgivende udvalg for tilsyn 
Det undersøges, om der kan oprettes et rådgivende udvalg bestående af relevante faglige organisationer, som skal drøfte afgjorte tilsynssanktioner og indgivne politianmeldelser med henblik på at skabe fremadrettet læring deraf.

4. Styrket fokus på læring i resultatkontrakt 
Styrelsen for Patientsikkerhed skal fremadrettet have øget fokus på læring. Derfor styrkes læringselementet i Sundheds- og Ældreministeriets resultatkontrakt med Styrelsen for Patientsikkerhed for 2018 fra 10 pct. til 25 pct.

5. Øget udbytte af læring af UTH’er og tilsyn 
Der iværksættes en række konkrete initiativer til at styrke læringen af de utilsigtede hændelser (UTH’er), som indberettes i sundhedsvæsenet, og af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med sundhedspersoner og behandlingssteder.

6. Fortsat fokus på organisatorisk ansvar for fejl 
Styrelsen for Patientsikkerhed skal i sit tilsynsarbejde have fortsat fokus på, at fejl i patientbehandlingen kan skyldes organisatoriske forhold som manglende ressourcer, it-problemer eller dårlig ledelse.

7. Fremrykket evaluering 
Der iværksættes en fremrykket evaluering af de nye tilsynssanktioner, som blev indført ved lov (patientsikkerhedspakken) i sommeren 2016.

8. Arbejdsgrupper om journalføring og instrukser 
Der er taget initiativ til to arbejdsgrupper, som skal komme med forslag til en modernisering og afbureaukratisering af reglerne om journalføring og forslag til en egentlig regulering af udarbejdelse af instrukser til sikring af klar ansvarsfordeling og balance mellem det individuelle og organisatoriske niveau.

Det sidste initiativ er allerede annonceret i december, og arbejdet med at nedsætte arbejdsgrupper er allerede i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00