Sundhedspolitikere snuser til norsk prioriteringsmodel

PRIORITERING: Sundhedsminister Sophie Løhde (V) og en række af Folketingets sundhedsordførere er draget til Norge for at høre mere om deres erfaringer med medicin-prioritering. Men ministeren og DF og LA lægger afstand til kernen i den norske prioriteringsmodel. 

"Jeg mener heller ikke, at vi skal tage ny, dyr medicin i brug for enhver
pris," lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der dog ikke vil omfavne den norske prioriteringmodel. 
"Jeg mener heller ikke, at vi skal tage ny, dyr medicin i brug for enhver pris," lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der dog ikke vil omfavne den norske prioriteringmodel. Foto: Sundheds- og Ældreministeriet
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nok skal vi høre mere om den norske model med prioritering af medicin, men princippet om inddrage prisen i vurderingen af sygehusmedicin kommer ikke med hjem i kufferten til det danske sundhedsvæsen. Sådan kan det opsummeres næsten samstemmende fra flere af de borgerligere sundhedspolitikere, der er i disse dage er på studietur i Norge: Landet, som ofte trækkes frem i prioriteringsdiskussionen, fordi man her har en prioriteringsmodel, hvor man også inddrager prisen, når det skal besluttes, om sygehusmedicin skal bruges i Norge.

I et skriftligt svar til Altinget lægger sundhedsminister Sophie Løhde (V)  på den ene side luft til nordmændenes mere håndfaste prioritering af medicin.

”Jeg er skeptisk overfor at fravælge medicin alene på grund af prisen. Og jeg har ikke tænkt mig at indføre en model, som bryder det grundlæggende princip, at patienter i det danske sundhedsvæsen har lige adgang til behandling af høj kvalitet,” skriver Sophie Løhde. Hun frygter, at dette ville skabe et todelt sundhedsvæsen, hvor personer med en god sundhedsforsikring eller penge på lommen køber sig til bortprioriteret medicin.

0:000:00