Svage hjertepatienter dropper genoptræning

REHAB: Mange får ikke den nødvendige genoptræning efter en hjerteoperation, fordi de ikke møder op eller springer fra undervejs, viser ny undersøgelse. Forsker giver sit bud på, hvordan problemet kan afhjælpes.
Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Uden den rette rehabilitering er der stor fare for, at hjertepatienterne bliver mere syge, bliver genindlagt og i værste fald risikerer at dø for tidligt.

Henrik Steen Hansen
Formand, Hjerteforeningen

En stor del af de hjertepatienter, som har allermest brug for rehabilitering efter en hjerteoperation, springer fra eller begynder slet ikke på genoptræningen.

Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, hvor man har gennemgået 364 hjerteopereredes forløb efter operationen.

Resultaterne fra undersøgelsen, der er bragt i Scandinavian Cardiovascular Journal, viser, at 28 procent aldrig mødte op til genoptræningstilbuddet, og at 42 procent ikke gennemførte genoptræningen.

Undersøgelsen afdækkede samtidig, at de hjertekirurgiske patienter, der ikke gennemførte den specialiserede genoptræning, ofte var kendetegnet ved at bo alene, var overvægtige, ofte var genindlagt umiddelbart efter udskrivelsen, og at de fik antidepressiv medicin.

0:000:00