Debat

Tatovører: Der bør gælde de samme krav for tatovører som for sygeplejersker

DEBAT: Det er positivt, at der endelig kommer en ny tatoveringslov. Men den mangler fokus på hygiejne, som er afgørende for forbrugerne, skriver Nis Staack, formand, Dansk Tatovør Laug.

Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nis Staack
Formand, Dansk Tatovør Laug 

17 procent af befolkningen er tatoveret. Det er op mod 700.000 danskere.

Alligevel har vi i Danmark kun én tatoveringslov fra 1966, og den indeholder kun regler om, at det er forbudt at tatovere på hoved, hals og hænder og personer under 18 år.

Der findes ingen regler om tatovørernes registrering, tilsyn eller hygiejne for den sags skyld. Det bør der ændres på.

Fakta
Deltag i debatten!

Ny tilsynsordning er et skridt frem
Derfor er det også meget vigtige skridt i den rigtige retning, når regeringen nu foreslår en ny registrerings- og tilsynsordning, der skal sikre sikkerheden og hygiejnen blandt tatovører til forbrugerens fordel.

Men selvom det lægger op til at ændre en over 50 år gammel lov, er der stadig plads til flere effektive tiltag.

Det er gode nyheder for forbrugeren, hvis registreringsordningen bliver obligatorisk og ikke frivillig, som den er nu, hvor ingen tatovører i Danmark er registrerede. 

Nis Staack
Formand, Dansk Tatovør Laug

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at der blandt andet indføres en obligatorisk registreringsordning for tatoveringssteder.

Det er gode nyheder for forbrugeren, hvis registreringsordningen bliver obligatorisk og ikke frivillig, som den er nu, hvor ingen tatovører i Danmark er registrerede. 

Tatovøren skal registreres - ikke lokationen
Men det er ikke kun tatoveringsstedet, men også alle tatovører, der udfører tatoveringen, der bør registreres. Det er ikke nok med en halvvejsløsning, for ellers kommer vi ikke problemerne til livs - med for eksempel hjemmetatovører.

Lovforslaget foreslår kun, at det er lokationen, der skal registreres. 

Det svarer til, at jeg har en skotøjsfabrik, hvor alle de ansatte ikke er registreret noget som helst sted men kun fabrikken.

Det er vigtigt at slå fast, at vi ikke bør have en branche, hvor hjemmetatovører kan blive ved med at flyve under radaren uden lovgivning, og derfor bør alle praktiserende tatovører registreres.

Hygiejnen er altafgørende 
I lyset af at lovforslagets formål er at højne sikkerheden, er det også problematisk, at lovforslaget på trods af forslag om tilsynsordning ikke stiller nogle krav til, at ejeren af tatoveringsstedet eller dets ansatte har gennemført et hygiejnekursus, og der stilles heller ikke krav til kursets nærmere indhold. 

Hvordan skal det højne sikkerheden, hvis lovgivningen ikke stiller nogle krav til hygiejnen blandt tatovørerne?

Når man vil sikre, at forbrugerne har mulighed for at benytte tatoveringssteder, der opfylder et minimum af krav til hygiejne, hvordan kan man som forbruger så være helt tryg, når det minimumkrav til hygiejne ikke indeholder noget hygiejnekursus, mens sygeplejersker, der også stikker nåle i folk, skal have et hygiejnebevis? 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby bør sikre, at registrerede tatovører skal være forpligtede til at have et certificeret hygiejnebevis.

Det er vel paradoksalt, at lovforslaget stiller hygiejniske krav til de fysiske rammer, men ikke til personerne, der færdes i de rammer?

Det kan sammenlignes med, at der på en operationsstue er krav til hygiejnen på stuen, men ikke blandt kirurgerne. 

Vi er altså nået et langt stykke af vejen for at gøre branchen mere sikker – både for forbrugeren og for tatovørerne, og det er rigtig gode nyheder.

Men der er stadig huller i vejen, inden vi kan komme i mål, så hvorfor ikke udfylde dem, mens vi er i gang med arbejdet?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00