Tjenestepligt, regionalvalg og sundhedsreform: Det skal du holde øje med i 2021

ANALYSE: En stribe sundhedspolitiske sager presser sig på i det nye år - blandt andet psykiatriplan og sundhedsaftale. Samtidig venter endnu et slagsmål om genåbningen. Og så skal politikerne i kommuner og regioner på valg.

Hvornår kan statsministeren og sundhedsministeren holde pressemøder, der ikke handler om corona? 2021 kan blive endnu et overgangsår. 
Hvornår kan statsministeren og sundhedsministeren holde pressemøder, der ikke handler om corona? 2021 kan blive endnu et overgangsår. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er ingen tvivl om, at corona fortsat vil fylde på den sundhedspolitiske dagsorden i 2021. Det står klart ved indgangen til et nyt år, på et tidspunkt hvor det meste af samfundet er lukket ned.

Regeringen kan dog indtil videre lune sig ved det faktum, at der er stor opbakning fra befolkningen i meningsmålingerne.

Anden bølge har ramt Danmark hårdt, men Danmark klarer sig stadig udmærket sammenlignet med mange af de lande, vi normalt spejler os i.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er med krisen samtidig blevet en af regeringens mest populære ministre ifølge flere meningsmålinger.

Dokumentation

Det skal du også holde øje med:

Fokus på unges druk 
Danske unge er stadig Europa-mestre i druk, viste en WHO-undersøgelse i 2020. Det er ventet, at regeringen vil komme med et udspil på området, men uvist hvor håndfast man vil tage fat. Radikale og Enhedslisten har meldt sig klar til at hæve aldersgrænsen for køb af alle typer alkohol til 18 år. Og Enhedslisten vil efter alt at dømme sætte emnet på dagsordnen i Folketingssalen med et beslutningsforslag - det var i hvert fald meldingen fra partiets sundhedsordfører i efteråret.
Læs: Enhedslisten presser på: Regeringen skal spille ud med plan for unges druk inden jul.  

Liv i PLO-forhandlinger efter sammenbrud?
Overenskomstforhandlingerne mellem regioner, kommuner og regeringen på den ende side og praktiserende læger på den anden, brød sammen før jul. Foreningens nye formand, Jørgen Skadborg, har ellers ry for at være lidt af en deal-maker. Den store knast skulle være penge. Bliver parterne ikke enige, gælder den gamle overenskomst, men regioner, kommuner og regering kan ikke lave aftaler med PLO om nye opgaver i større stil uden at få det i overenskomsten. 

Epidemiloven  
Den nuværende epidemilov blev vedtaget under stort hastværk i foråret og udløber i marts. Magnus Heunicke (S) landede en bred aftale om en ny epidemilov lige før jul - men med den usikkerhed, at partierne ikke ville love at stemme for aftalen, før de havde set høringssvarene. Den aftale, partierne blev enige om, er i høring lige nu.
Læs: Bredt flertal enige om ny epidemilov

Life science-strategi
Regeringen havde planlagt at lancere sin strategi for fremme af medicinal- og medicoindustrien og den tilhørende forskning omkring årsskiftet. Strategien må derfor antages at være stort set færdig. Derfor kan den blive et af de første initiativer, vi ser regeringen komme med på sundheds- og erhvervsområdet.

Økonomiaftale
På grund af travlheden med corona er det tvivlsomt, at der kommer en detaljeret aftale med masser af nye initiativer. Både fordi der ikke er penge til det, og fordi man ikke har kunnet nå at forberede det. Men der kommer formentlig en masse tekst om, hvilke tiltag der skal forberedes. Blandt andet er der lagt op til at den økonomiske undtagelsestilstand for sundhedsvæsenet hører op i 2022.

Behandlingspukkel
Var anden bølge ikke brudt ud, ville de fleste regioner omkring årsskiftet have været tæt på i bund med den behandlingspukkel, der opstod i foråret 2020. Nu afgør de næste to måneder af epidemien, hvor stor en pukkel der hober sig op igen.

OK21
Der lagt op til svære overenskomstforhandlinger for de offentlige ansattes overenskomst. Sundheds- og omsorgspersonalet har store forventninger om lønstigninger. Både fordi de ser sig ramt af et generelt lønefterslæb og på grund af indsatsen under pandemien. Mod deres ønske taler, at lønstigningerne i det private ikke er fulgt med, og at der hersker stor usikkerhed om, hvorvidt økonomien går op eller ned det kommende år.

Behandlingsrådet
Medicinrådets pendant, Behandlingsrådet, der skal prioritere og vurdere behandlinger og medicinsk udstyr skulle efter planen begynde arbejdet i starten af 2021. Det bliver dog nok først omkring sommerferien, lyder det fra regionerne.

Bedre forhold for fødende 
Socialdemokratiet lovede i sit sundhedsudspil før valget alle førstegangsfødende ret til 2 dage på barselshotel. Så sent som i september gentog sundhedsminister Magnus Heunicke valgløftet. Eksperter har kritiseret forslaget, fordi det kan tage kapacitet fra svage fødende, som har behov for endnu længere indlæggelser. Det er uvist, om regeringen vil sætte gang i tiltaget i 2021.


0:000:00