Tobaksproducent: Frivillige rygere skal tilbydes mindre skadelige alternativer

DEBAT: Cirka 400.000 mennesker ønsker ikke at stoppe med at ryge. Heldigvis er der mange forskellige alternativer som e-cigaretter, opvarmet tobak og tyggetobak, mener Philip Morris.

Af Charlie Stjerneklar
Kommunikationschef, Philip Morris Danmark

Lad mig indlede med at slå én ting fast, så der ikke hersker nogen tvivl.

Hvis du er ryger, så er det bedste, du kan gøre for dit helbred, at stoppe med at ryge øjeblikkeligt.

Og hvis du ikke ønsker at stoppe med at ryge, så opfordrer jeg til, at du skifter til et røgfrit og mindre skadeligt alternativ end almindelige cigaretter.

Mads Lind fra Hjerteforeningen har i et indlæg i Altinget 26. februar fremført en række synspunkter vedrørende tobak.

Herunder et ønske om et forbud for salg af tobak og en påstand om, at tobak i sig selv "er giftigt i en skala, der overgår det meste, som vi overhovedet har set".

Desværre forplumrer ønsker og påstande som disse en ellers meget vigtig debat. 

Antallet af rygere skal nedbringes
Det er ret enkelt. Vi skal nedbringe antallet af rygere af cigaretter, da de er den ubetinget mest skadelige måde at nyde tobak på.

Men ifølge den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen og Hjerteforeningen ønsker 43 procent af danske rygere, eller cirka 400.000 mennesker, ikke at stoppe med at ryge.

Dem skal vi hjælpe. De stopper ikke, fordi Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen eller Philip Morris fortæller dem, at rygning er farligt.

De, som ikke ønsker at stoppe, skal vi i stedet gøre opmærksomme på, at der eksisterer mindre skadelige alternativer.

Alternativer er mindre skadelige
Der er heldigvis mange forskellige muligheder for danske rygere i dag. E-cigaretter, opvarmet tobak og tyggetobak er bare nogle af mulighederne.

Ingen af disse alternativer er sunde, men de er mindre skadelige end cigaretter.

Denne grundidé om skadesreduktion for cigaretrygere har andre lande allerede taget til sig.

Eksempelvis opfordrer de engelske sundhedsmyndigheder direkte cigaretrygere til at skifte til e-cigaretter, fordi myndighederne vurderer det som mindre skadeligt sammenlignet med cigaretter.

Tager ikke hånd om reel udfordring
Mads Linds forslag trods gode intentioner tager således – desværre – ikke hånd om den reelle udfordring, der er, hvis vi skal være pragmatiske og virkelighedstro, mens vi sætter et ambitiøst mål med maksimal effekt.

Derfor mener jeg, at Mads Lind skal se i retning af, hvad der rent faktisk er virkeligheden ude hos rygerne. Og hjælpe dem der, hvor de er.

Det synes jeg, at I og vi skylder de mange rygere. Vi foreslår for eksempel fem ting, som danske politikere kan gøre i dag, og som vi er overbeviste om, der vil skabe resultater i forhold til at nedbringe antallet af cigaretrygere i Danmark allerede i morgen:

  • Udarbejdelse af en national strategi for skadesreducerende alternativer til cigaretter for Danmarks 400.000 rygere, der ikke vil stoppe med at ryge.
  • Håndhævelse af den nye licensordning, der netop er vedtaget. Altså fratag licens til at sælge tobak og giv høje bøder, hvis en forretning ulovligt sælger cigaretter til unge under 18 år.
  • Afskærmning af cigaretter i alle butikker i hele landet.
  • Indførelse af et totalt forbud mod brugen af cigaretter på danske skoler med elever under 18 år.
  • Højere afgifter på cigaretter, som er baseret på skattemyndighedernes ekspertise. 

Røgfri generation er urealistisk
I Philip Morris er vi gang med at transformere vores virksomhed til en røgfri fremtid. Vi har taget en beslutning.

Cigaretter skal ikke være en del af vores fremtid. Det er en vision, som, tror vi, vil forandre vores samfund.

Vi er der ikke endnu, men teknologien og alternativerne er på plads til, at vi kan skabe en røgfri generation i Danmark i 2030.

Men vi kan ikke gøre det alene.

Vi har brug for, at beslutningstagerne er parate til at skabe rammerne for det, at handlen tager fælles ansvar, og at foreninger som Hjerteforeningen er villige til at lytte til nye stemmer.

Forrige artikel Replik til akutforskere: Vi skal koordinere indsatsen i døgnets dyreste timer Replik til akutforskere: Vi skal koordinere indsatsen i døgnets dyreste timer Næste artikel Sind: Dumt og dyrt, at fællesplan for god akutbehandling mangler Sind: Dumt og dyrt, at fællesplan for god akutbehandling mangler
Regionerne har fundet direktør til Behandlingsrådet

Regionerne har fundet direktør til Behandlingsrådet

NAVNE: Direktøren til Danske Regioners nye Behandlingsråd kommer fra en stilling som kontorchef i Region Nordjylland. Behandlingsrådet skal fra 2021 vurdere, om udgifterne til behandlinger og teknologier i sundhedsvæsenet står mål med effekten.