Debat

Usammenhængende analyse fra Rigsrevisionen

DEBAT: Lægemiddelindustriforeningens koncernchef, Ida Sofie Jensen, langer kraftigt ud efter Rigsrevisionen, der i en undersøgelse af priserne på sygehusmedicin har kritiseret Lif.
Foto: Lif.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kan i Lif ikke sige os fri for at være skuffede over Rigsrevisionens såkaldte analyse. For emnet er for vigtigt til blot at blive arena for en partipolitisk kamp.

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen

Af Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen

Rigsrevisionens undersøgelse af priserne på sygehusmedicin er uden sammenhæng mellem analysedel og konklusioner.

Udgangspunktet for Rigsrevisionens rapport er den aftale om loft over priserne på sygehusmedicin, som Lif og Sundhedsministeriet indgik i 2009. 

Aftalen indebar, at den forskende lægemiddelindustri reducerede priserne med 5 pct., at priserne ikke måtte overstige dette prisloft, samt at nye lægemidler ikke prissættes over priserne i sammenlignelige lande.

Lifs prisloftaftaler med skiftende regeringer har gennem årene bidraget til at lægge loft over det danske prisniveau og dermed også til at bremse væksten i det offentliges udgifter til medicin til trods for behandlingen af stadig flere patienter.

Underdrivelser og fejlvurderinger
Rigsrevisionen konstaterer helt korrekt den markante - men også aftagende - vækst i sygehusenes medicinudgifter i de senere år, men underdriver alligevel effekten af prisloftaftalen og de øvrige initiativer, som ministeriet og Danske Regioner har iværksat for at sikre, at sygehusenes medicinindkøb sker til de lavest mulige priser.

Rigsrevisionen overser, at prisloftaftaler balancerer forskellige nødvendige hensyn. For staten gav den pengene fra besparelsen "direkte i hånden" frem for den usikkerhed, der er ved et priskontrolsystem baseret på priserne i andre lande, hvor valutakursudsving og nationale finanspolitiske tiltag får direkte konsekvenser i Danmark.

Rigsrevisionen forholder sig for eksempel heller ikke til den statsfinansielle konsekvens af, at valutakurserne i Norge, Sverige og UK i gennemsnit er steget med mere end 10 procent siden prisloftaftalens indgåelse i 2009. For lægemiddelindustrien betød aftaleløsningen mere forudsigelige markedsvilkår og administrative forenklinger. Samtidig er det vigtigt at notere sig, at et rimeligt prisniveau har positive effekter for dansk eksport og for forskningsindsatsen.

For Lif er det vigtigt, at der er rimelige priser på medicin i Danmark sammenlignet med andre relevante lande. Er der tvivl om dette, bør det indgå i de kommende forhandlinger om reguleringen af priserne på sygehusmedicin efter 2012.

Det er imidlertid Lifs klare forventning, at en nøgtern prisanalyse vil dokumentere, at prisniveauet på patentbeskyttet sygehusmedicin i Danmark ikke er urimeligt højt.

Fejlagtig og misvisende
Rigsrevisionens fejlagtige konklusion om, at Lifs medlemmer ikke har leveret, hvad der politisk blev aftalt, sker på et yderst spinkelt grundlag. Således er Rigsrevisionens analyse baseret på en stikprøveundersøgelse fra begyndelsen af 2010.

Dermed overser Rigsrevisionen, at der har været en betydelig stigning i de samlede rabatter til sygehusmedicin siden prisloftaftalens effektuering. Stigningen i de samlede rabatter til sygehusmedicin indikerer klart, at det offentlige har opnået større besparelser end forudsat i forbindelse med aftalen om loft over priserne på sygehusmedicin.

Rigsrevisionens analyse er på flere punkter misvisende. Rigsrevisionen henviser eksempelvis i konklusionen til prisforskellene mellem Danmark og Norge samt England, hvor priserne skulle være hhv. 7 procent og 10 procent højere.

Oplysningerne stammer imidlertid fra en analyse (fra 2009), der viser, at den gennemsnitlige prisforskel til de udvalgte lande var 4 procent - og Lifs medlemmer reducerede som bekendt priserne med 5 procent.

Vi kan i Lif ikke sige os fri for at være skuffede over Rigsrevisionens såkaldte analyse. For emnet er for vigtigt til blot at blive arena for en partipolitisk kamp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Sofie Jensen

Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen, adm. direktør, Dansk Lægemiddel Information, bestyrelsesmedlem Danmarks Statistik
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984), EMP (Insead 2008), EHLP (Insead 2010), DBE (Columbia 2013), Singularity University (2016), EBP (Insead 2018)

0:000:00