V kræver mere konkurrence på sygehusbehandling

INTERVIEW: Venstres sundhedsordfører er voldsomt utilfreds med, at regionerne drosler ned på brugen af privathospitaler. Hun vil dog ikke love, at Venstre ved magten vil tvinge regionerne til mere konkurrence.
Sophie Løhde (V) nævner i dagens interview to metoder, man kan bruge til at tvinge regionerne til at lave konkurrenceudsættelse på blandt andet sundhedsområdet.
Sophie Løhde (V) nævner i dagens interview to metoder, man kan bruge til at tvinge regionerne til at lave konkurrenceudsættelse på blandt andet sundhedsområdet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

De fem regionerne har forskellige behov og udfordringer. Region Syddanmark har de seneste år ligget i top som den region, der leverer landets højeste produktivitetsniveau. Regionen er meget veldrevet. Man skal jo kun benytte privathospitalerne, hvis de er bedst og billigst.

Sophie Løhde (V)
Sundhedsordfører
Fakta
Ekstra:
Læs tre ekstra spørgsmål til Sophie Løhde nederst i artiklen.
Regionerne skal langt oftere bruge konkurrenceudsættelse for at sikre, at opgaverne altid løses på den bedste og billigste måde. Sådan lyder meldingen fra Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.

"Der skal turbo på konkurrenceudsættelsen i kommuner og regioner. I dag konkurrenceudsætter regionerne kun opgaver for cirka 20 milliarder kroner ud af et samlet potentiale på over 80," siger Sophie Løhde.

I Sophie Løhdes optik går det nemlig den forkerte vej. Samtidig ses det, at de offentliges udgifter til privathospitaler er halveret fra 1,5 milliarder kroner i 2008 til 724 millioner kroner i 2012. Senest har Børsen i en artikel den 12. april opgjort, at hver fjerde privathospital er gået konkurs siden 2011.

Den socialdemokratiske formand for Danske Regioner, Bent Hansen, men også i det borgerligt ledede Region Syddanmark, forventer man ikke, at privathospitalerne vil få markant flere opgaver inden for en overskuelig fremtid.

"Det undrer mig, at regionerne ikke er bedre til at konkurrenceudsætte på de mest oplagte områder. Her tænker jeg på ukomplicerede behandlinger og støttefunktioner som eksempelvis vaskeri og rengøring. I stedet virker det som om, at regionerne på en række områder har travlt med at hjemtage mest muligt i eget regi," siger Sophie Løhde om udviklingen.

Dokumentation

Tre skarpe til Sophie Løhde 

1. Her til sidst, privathospitalernes andel af sygehusaktiviteten er nu ifølge Sundhedsministeriet gået fra 2,5 procent i 2008 til 1,25 i 2012. Du frygter, de offentlige sygehuse igen får monopol. Hvad er en passende andel?

Vi vil ikke lægge os fast på en procentsats. Det vigtigste er, at patienterne får en god og hurtig behandling. Vi er lige glade, hvor behandlingen sker i modsætning til regeringen, som aktivt bekæmper privathospitalerne i stedet for at bekæmpe ventelister.

2. Men privathospitalernes faldende andel skyldes på primært tiltag, der blev sat i gang under den borgerlige regering. For fedme-, ryg-, skulder- og en stribe andre operationstyper hævede man kriterierne for, hvornår man skal tilbyde operation. Privathospitalernes takster blev også sænket under VK-regeringen. Var VK-regeringen for hård ved privathospitalerne?

"Ja, det er morsomt du stiller det spørgsmål. Astrid Krag er jo ude at prale med, at de har taget et opgør med den tidligere regerings påståede overbetaling af privathospitalerne. Men faktum er jo, at den nuværende regering ikke har sænket en eneste af privathospitalernes takster. Til gengæld har ministeren via sin ideologiske klapjagt taget mange andre initiativer i forsøg på at indfri Villys gamle drøm om et samfund uden privathospitaler.

3. Hvordan mener du, at regeringen har skadet privathospitaler?

Ved at forringe behandlingsgarantien, hvilket i sidste ende er til størst skade for patienterne.


0:000:00